Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Η τρόικα ζητάει εγγυήσεις για νέο δάνειο στην Ελλάδα - Στο τραπέζι μέχρι και υποθήκευση ακινήτων ή δημοσίων επιχειρήσεων

- Μαραθώνιες διαβουλέυσεις για το δάνειο που θα χρειαστεί η Ελλάδα
- Με "κίτρινες" κάρτες έρχεται η τρόικα
- Επιπλεόν μέτρα για τη σύναψη νέου μνημονίου ζητεί το ΔΝΤ

Κοινός τόπος είναι οτι το 2012 δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές για να δανειστούμε και αυτή τη στιγμή αναζητείται φόρμουλα.

Μετά τη συνάντηση της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο ο ένας μετά τον άλλον οι Γερμανοί αξιωματούχοι αρχίζουν να μιλούν για ανάγκη να βοηθηθεί η Ελλάδα, όχι όμως χωρίς αντίτιμο.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε επεσήμανε ότι οι Ελληνες χρειάζονται χρόνο για να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις."Είναι ανοιχτό μυστικό ότι οι Ελληνες έχουν ένα δύσκολο δρόμο μπροστά τους", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός. "Οι καθημερινές φημολογίες οδηγούν απλώς σε νέες φημολογίες και αυτό δεν ενισχύει την Ευρώπη", πρόσθεσε.

Το γεγονός οτι μπορεί να εκταμιευθεί ένα νέο δάνειο αλλα με αντάλαγμα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας αποκαλύπτουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ενδέχεται να ζητηθεί από την Ελλάδα να δώσει εγγυήσεις για τυχόν νέο δάνειο –πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου ή έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν ως «υποθήκη» για τα επιπλέον κεφάλαια που θα λάβει η Ελλάδα. Η παροχή τέτοιων εγγυήσεων –εξηγεί ευρωπαίος αξιωματούχος στο Bloomberg- θα διευκόλυνε πολιτικά τις κυβερνήσεις που πιέζονται, όπως την Φινλανδία και τη Γερμανία.

«Θα αναγκαστούμε να πιούμε το πικρό ποτήρι. Θα αναγκαστούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Ποια θα ήταν η εναλλακτική; Δεν θέλουμε να εξωθηθούμε σε μια αναδιάρθρωση», είπε στο Bloomberg ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά και βουλευτής της CDU, Norbert Barthle.

Η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί το επόμενο έτος 66 δισ. ευρώ, 15 για το έλλειμμα, 45 από λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων και 6 δισ. για άλλες ταμειακές ανάγκες. Από το ποσό αυτό, τα 24 δισ. καλύπτονται από το μηχανισμό στήριξης, 2 δισ. υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, 13 δισ. ευρώ από εκδόσεις εντόκων γραμματίων και τα 27 θα πρέπει να καλυφθούν είτε από τις αγορές είτε εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, από νέα βοήθεια.

Κι όλα αυτά με φόντο την έλευση της τρόικας που έρχεται μέσα στην εβδομάδα αλλά και τη νέα έξοδο της Ελλάδας για δανεισμό στις αγορές. Οι εκπρόσωποι της τρόικας έρχονται αλλά όχι χωρίς παρατηρήσεις για τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, 14 «κίτρινες κάρτες» δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση από τους εμπειρογνώμονες της τρόικας, που αποτελούν τον προπομπό των επικεφαλής του κλιμακίου που καταφθάνουν στην Αθήνα. Οι πιέσεις των απεσταλμένων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ εστιάζονται κυρίως στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Οικονομικών και Υποδομών που εμφανίζουν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του μνημονίου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσιγκτον το ΔΝΤ ζητά επιπλέον διαρθρωτικά μέτρα με τη σύναψη νέου μνημονίου για την Ελλάδα, για να μπορέσει η χώρα μας να ανταποκριθεί στις δανειακές της ανάγκες για το 2012.

Το επόμενο δίμηνο είναι κρίσιμο ενώ το “παζάρι” με τους ευρωπαίους θα κορυφωθεί με τελική ημερομηνία τα μέσα Ιουνίου, στη σύνοδο των αρχηγών των κρατών- μελών της Ευρώπης, όπου θα διαμορφωθεί η νέα κατασταση.
http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου