Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Κατά μέσο όρο 6,5% θα κοπούν οι επικουρικές συντάξεις

Το «κούρεμα» θα φτάσει κατά μέσο όρο στο 6,5% σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας με στόχο να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Σε κάποια επικουρικά, η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς το ποσοστό της περικοπής θα εξαρτηθεί από τα ελλείμματα του κάθε ταμείου.

Στα χέρια της κυβέρνησης έχει ήδη φτάσει το πόρισμα της αναλογιστικής μελέτης που εκπονήθηκε για το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στο επικουρικό του ΙΚΑ οι δαπάνες για την καταβολή των συντάξεων θα αυξηθούν κατά 0,7% του ΑΕΠ στην περίοδο μέχρι το 2060 αν δεν υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις. Βασική επιταγή του μνημονίου είναι ότι οι δαπάνες όλων των ταμείων (κύριας, επικουρικής ασφάλισης αλλά και πρόνοιας) δεν πρέπει να αυξηθούν πάνω από 2,5% του ΑΕΠ στην περίοδο μέχρι και το 2060. Αν οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν ότι ο στόχος αυτός ξεπερνιέται, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εφάπαξ αποζημιώσεων. Προκύπτει λοιπόν ότι μόνο από ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης εξανεμίζεται το ένα τρίτο του περιθωρίου που αφήνει το μνημόνιο.
Συνολικά, πρέπει να εκπονηθούν αναλογιστικές μελέτες σε περίπου 40 ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Από τα ταμεία κύριας ασφάλισης εκτιμάται ότι δεν υπάρχει επίπτωση μετά την περικοπή των συντάξεων αλλά και την αύξηση των ορίων ηλικίας.
Με βάση τον προγραμματισμό, μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρέπει να κατατεθούν η αναλογιστική μελέτη για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων αλλά και για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Οι υπόλοιπες μελέτες θα παραδίδονται ανά μήνα, ενώ η κατάθεση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Κι αυτό διότι οι περικοπές στο ύψος των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εφάπαξ είναι προγραμματισμένο να γίνουν από τις αρχές του 2012.
Τα επόμενα στοιχεία
Μετά την καταγραφή της «τρύπας» στο επικουρικό του ΙΚΑ η κυβέρνηση θα περιμένει και τα επόμενα ευρήματα για να καταλήξει στο τελικό ύψος των περικοπών. Επίσης, μέσα στους επόμενους μήνες θα αποφασιστεί και το εάν οι περικοπές θα αγγίξουν και τους ήδη συνταξιούχους ή όχι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα θίγουν και σημερινοί συνταξιούχοι εφόσον οι επικουρικές συντάξεις πυ εισπράττουν, υπερβαίνουν ένα όριο (π.χ. 500 ευρώ).
Οι αναλογιστικές μελέτες που παραδίδονται στην κυβέρνηση στηρίζονται -στην καλύτερη περίπτωση- σε στοιχεία του 2009. Αυτό σημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν ενσωματώσει τις πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις, με κυριότερη την αύξηση της ανεργίας αλλά και την έκρηξη της ανασφάλιστης εργασίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βασικοί συντελεστές που επηρεάζουν τα ευρήματα των αναλογιστικών μελετών είναι:
* Το ύψος της ανεργίας (που ανεβαίνει) αλλά και τα ποσοστά της απασχόλησης κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα (που φθίνουν διαρκώς).
* Το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας (που ανεβαίνει).
* Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, δηλαδή το προσδόκιμο ζωής (το οποίο επίσης ανεβαίνει).
* Το επίπεδο των μισθών (υποχωρεί και στον ιδιωτικό τομέα το τελευταίο διάστημα).
* Η είσοδος και η έξοδος εργαζομένων στην αγορά εργασίας (υπάρχει κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων υπό το φόβο των αλλαγών στο δημόσιο τομέα αλλά και της ανεργίας στον ιδιωτικό).
* Η πορεία του ΑΕΠ (και το 2011 είναι βέβαιο ότι θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο).
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου