Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Στρος-Καν: «Στον ορθό δρόμο η Ελλάδα, χωρίς χρεοκοπία»

Ο Γάλλος ηγέτης του ΔΝΤ επέρριψε ευθύνες στη Γερμανία για την ολιγωρία στο ελληνικό ζήτημα.
Διαψεύδει τα σενάρια που κάνουν λόγο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν. Ο κ. Στρος-Καν τόνισε χαρακτηριστικά πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της Ε.Ε. «προσπαθεί να βάλει την Ελλάδα πίσω στον ορθό δρόμο χωρίς χρεοκοπία».
Ο Γάλλος ηγέτης του ΔΝΤ επέρριψε ευθύνες στη Γερμανία για την ολιγωρία στο ελληνικό ζήτημα, τονίζοντας πως η κατάσταση θα ήταν καλύτερη εάν Ε.Ε. και ΔΝΤ ενεργούσαν καλύτερα.
«Η κρίση υπαγορεύει μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση»
Εξάλλου, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, με μία σημαντική ομιλία του στην Ουάσινγκτον με κοινό φοιτητικό, τόνισε ότι «η οικονομική κρίση υπαγορεύει μία μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λιγότερο φιλελευθερισμό».
«Στην αντίληψη ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου, για έναν νέο κόσμο, η πλάστιγγα θα κλίνει λιγότερο υπέρ των αγορών και πολύ περισσότερο υπέρ του κράτους», επισήμανε ο Στρος-Καν.
«Προσέφερε πολύ το σχήμα της παγκοσμιοποίησης, αλλά έστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια. Έχει μία σκοτεινή πλευρά η παγκοσμιοποίηση: ένα περιθώριο αυξανόμενο κι ευρύ, ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς», επισήμανε εξ άλλου ο Στρος-Καν.
«Ενώ η παγκοσμιοποίηση των ανταλλαγών συνδέεται καταρχήν με τη μείωση των ανισοτήτων, η πιστωτική παγκοσμιοποίηση, δηλαδή το μέγα γεγονός των πρόσφατων ετών, μεγάλωσε αντιθέτως αυτές τις ανισότητες», υπογράμμισε επίσης ο ίδιος.
«Η ανισότητα μπορεί να ήταν, μάλιστα, μία από τις σιωπηλές αιτίες της κρίσης μεσοπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα, η ανάπτυξη πρέπει, πράγματι, να συνάδει με μία δίκαιη και πιό αναλογική κατανομή των εισοδημάτων όλων των κοινωνικών στρωμάτων», συμπέρανε ο Στρος-Καν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου