Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΖΗΤΑ Η ΕΕ

Απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων και μπλόγκερ που κρατούνται παράνομα ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας. «Η ΕΕ καλεί όλες τις κυβερνήσεις να συμμορφωθούν με τους παγκόσμιους κανόνες για την προστασία της...
ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης και να απελευθερώσουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους δημοσιογράφους ή τους μπλόγκερ που κρατούνται παράνομα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Η Άστον αναφέρθηκε και στο ρόλο που διαδραμάτισαν τα μέσα και το Διαδίκτυο στην επονομαζόμενη Αραβική Άνοιξη, στις εξεγέρσεις που σημειώθηκαν εναντίον των καθεστώτων στην Τυνησία και την Αίγυπτο και οι οποίες απειλούν τα καθεστώτα στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε από τη μεριά του ότι είναι «απαράδεκτο» να κινδυνεύουν οι ζωές δημοσιογράφων απλώς και μόνο επειδή ασκούν το επάγγελμά τους.
«Όσοι είναι φυλακισμένοι ή κρατούνται όμηροι σήμερα πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση» επισήμανε ο Μπαρόζο. «Η ελευθερία [του Τύπου] πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί οπουδήποτε δέχεται απειλές» σημείωσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε συγκεκριμένα την απελευθέρωση του Στεφάν Ταπονιέ και του Ερβέ Γκεσκιέρ, των Γάλλων δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι στο Αφγανιστάν από το Δεκέμβριο του 2009 μαζί με τρεις Αφγανούς συναδέλφους τους.
«Η ελευθερία του Τύπου είναι μία μάχη εξαιτίας της οποίας κάποιοι δημοσιογράφοι χάνουν τη δική τους ελευθερία» επισήμανε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε. «Ελπίζουμε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια και τις οικογένειές τους το συντομότερο δυνατόν» τόνισε.
http://fimotro.blogspot.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου