Χιλιάδες αυθαίρετες κατοικίες μέσα σε δάση αποκάλυψαν οι τρεις πρώτοι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν στις περιοχές Μαραθώνα, Πεντέλης, και Νέας Πεντέλης, τον περασμένο μήνα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι αυθαιρεσίες έχουν «νομιμοποιηθεί» απο το ίδιο το κράτος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» στις τρεις αυτές περιοχές υπάρχουν περίπου 10.000 οικοδομές μέσα σε δασικές περιοχές βάσει ανεπίσημων καταγραφών. Σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζεται τι υπάρχουν 400.000 αυθαίρετα απο τα οποία τα 150.000 βρίσκονται σε δασικές περιοχές της Αττικής.
Οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες επικαλούνται οικοδομικές άδειες που έχουν χορηγηθεί νόμιμα, κρατικά παραχωρητήρια, και δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της καμπάνιας «αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις». Μέχρι το φθινόπωρο θα αναρτηθούν χάρτες και για περιοχές όπως Φυλή, Άγιος Στέφανος, Κηφισιά, Ανθούσα, Σταμάτα ενώ θα ακολουθήσουν ολόκληροι νομοί. Οι αυθαίρετες οικοδομές πρόκειται να «τακτοποιηθούν» με μια καταβολή προστίμου αφού καταγραφούν και κατηγοριοποιηθούν καθώς δεν προβλέπονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.
Μέχρι στιγμής οι προσφυγές που έχουν υποβληθεί είναι μόνο 750 ενώ αναμένεται να φθάσουν τις 2.000. Η προθεσμία λήγει την 1η Ιουνίου ενώ όσοι μένουν στο εξωτερικό διαθέτουν παράταση 10 ημερών. Σε περίπτωση που ο θιγόμενος φέρει αντίρρηση, εξετάζεται η περίπτωσή του απο τριμελείς επιτροπές με βάση το νόμο. Αφού επικυρωθεί ο δασικός χάρτης οι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα μόνο προσφυγής στ ΣτΕ.
Από την πρώτη αξιολόγηση των ενστάσεων προκύπτουν τα εξής:
- Οι περισσότερες αφορούν την Αγία Τριάδα Πεντέλης, μια περιοχή που είχε ενταθεί στο σχέδιο, αλλά χωρίς έγκριση των δασικών αρχών, με αποτέλεσμα να καταπέσει στο ΣτΕ. Οι ιδιοκτήτες έχουν προσκομίσει άδεις που είχαν εκδοθεί ως την ακύρωση του σχεδίου και διεκδικούν την εξαίρεση των ακινήτων τους.
- Στην περίπτωση του οικισμού «Αύρα» του Μαραθώνα με βάση τις αεροφωτογραφίες το 1945 όλη η περιοχή ήταν δασική . Σήμερα είναι πυκνοδομημένη και υπάρχουν μόνον μερικές συστάδες δένδρων. Ανάλογη είναι η εικόνα στην Πάντειο Πολιτεία.\
- Αρκετοί ιδιοκτήτες επικαλούνται δημόσια παραχωρητήρια, τα οποία όμως αφορούν γεωργικές εκμεταλλεύσεις όταν σήμερα «καλλιεργούνται» οικοδομές.
- Αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν προσκομίσει ς δικαιολογητικά τις δηλώσεις για τα αυθαίρετά τους που είχαν κάνει στο πλαίσιο των νόμων 720/1979 και 1337/1983. Τ΄τε για την υποβολή δηλώσεων δεν προβλεπόταν η προσκόμιση βεβαίωσης απο το Δασαρχείο. Υπήρχε όμως η πρόβλεψη ότι με την καταβολή των πρώτων δόσεων θα γινόταν η προσωρινή εξαίρεση του αυθαιρέτου απο την κατεδάφιση. Στη συνέχεια οι πολεοδομίες ήταν υποχρεωμένες να κάνουν αυτοψίες, να διαπιστώσουν αν το κτίσμα βρίσκεται ή όχι σε δασική περιοχή και τότε να εκδώσουν απόφαση οριστικής εξαίρεσης απο την κατεδάφιση. Κατά τα ελληνικά «έθιμα», στη συντριπτική πλειονότητα η διαδικασία έμεινε στην πρώτη φάση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου