Στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού χρέους, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Το ελληνικό χρέος διχάζει τις χώρες της Ευρωζώνης», αναφέρει ότι η αυξανόμενη εξάρτηση της Ελλάδας από τη βοήθεια που παρέχουν άλλες χώρες της Ευρωζώνης,τροφοδοτεί τη συζήτηση αν η χώρα θα έπρεπε να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές της για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημειώνεται, ωθεί αθόρυβα η Γερμανία, αλλά προβάλλεται αντίσταση από άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συζητήσει το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας, την ανάγκη της για πρόσθετη βοήθεια και το αίτημά της να δοθεί περισσότερος χρόνος για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Πρόσωπα που συμμετέχουν στις συζητήσεις προειδοποιούν, προσθέτει το δημοσίευμα, ότι μπορεί να χρειασθούν μήνες ώστε να υπάρξει συμφωνία για τα όλο και πιο ακανθώδη θέματα που σχετίζονται με την ελληνική κρίση.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συνεχίζει η εφημερίδα, αποδέχονται ότι η Ελλάδα θα εξαρτάται οικονομικά από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια, μία προοπτική που είναι δυσάρεστη, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου αυξάνεται, μεταξύ των ψηφοφόρων και στη Βουλή, η αντίθεση στη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα. Ωστόσο, προστίθεται, η άποψη υψηλόβαθμων πολιτικών της Ευρώπης είναι ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν μία άναρχη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μείζονα διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, συγκρίσιμη με αυτή που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην άτυπη σύσκεψη υπουργών Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, σημειώνει η εφημερίδα, ήταν η δυσκολία της Ελλάδας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα λόγω της ύφεσης της οικονομίας και των χαμηλών φορολογικών εσόδων.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Παπακωνσταντίνου επεσήμανε προς τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρειασθεί να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2016 αντί το 2014, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά, αναφέρει η WSJ, επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος.
Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης, δηλώσεις αξιωματούχων του Βερολίνου, σύμφωνα με τις οποίες, άλλες χώρες - ιδιαίτερα η Γερμανία - αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ελληνικό αίτημα για περισσότερο χρόνο προσαρμογής. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η γερμανική ηγεσία θεωρεί ότι η Ελλάδα χάνει την πολιτική βούληση να κάνει ριζικές αυστηρές αλλαγές στην οικονομία και το δημόσιο τομέα και θέλει από την Ελλάδα να διπλασιάσει και όχι να μειώσει τις προσπάθειες της.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στη σύνοδο της Παρασκευής, προσθέτει η εφημερίδα, ότι η πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος ενός πακέτου νέων μέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει πιο φιλόδοξες αναθεωρήσεις από την Αθήνα και διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου