Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Γυαλιά καρφιά στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου

Σε αρένα μετατράπηκε το περιφερειακό συμβούλιο μετά την πρόταση Τατούλη να ψηφιστεί η ΜΠΕ για την μονάδα βιοαερίου στην Μαντινεία. Οι κάτοικοι οργισμένοι και παρά το γεγονος οτι θα περιλαμβάνονταν και οι δικές τους τροποιήσεις άρχισαν να σπάνε τραπέζια και να πετούν καρέκλες εναντίον συμβούλων. Στην αίθουσα δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Απο τα αντικείμενα που πετάχτηκαν τραυματίστηκε ένας πολίτης.Τραυματα απο καρέκλες που πετάχτηκαν φέρει στο κεφάλι και δημοσιογράφος του arcadiaPortal που κάλυπτε την συνεδρίαση.

Κατέβηκαν με τα τρακτέρ

Κατακλύστηκε η Τρίπολη από τρακτέρ με μαύρες σημαίες λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Κάτοικοι από την περιοχή της Μαντινείας κατήλθαν στην πρωτεύουσα με προορισμό το Αποστολοπούλειο πνευματικό κέντρο όπου θα συνεδρίαζε το περιφερειακό συμβούλιο σε συνέχεια της διακοπείσας και παρεκτραπείσας συνεδρίασης της Δευτέρας για το θέμα της ΜΠΕ της μονάδας βιοαερίου στην περιοχή Μπέρμπερη. Τα τρακτέρ πέρασαν μέσα από τη πόλη και κατέλυσαν στο πνευματικό κέντρο εκεί όπου τους ανέμενε ισχυρότατη αστυνομική δύναμη. Οι αστυνομικοί είχαν λάβει, ως αναφέρθηκε, εντολή να μην επιτρέψουν την είσοδο στο χώρο του πνευματικού των κατοίκων γεγονός που προξένησε την οργή τους. η ένταση που δημιουργήθηκε ήταν πολύ μεγάλη για να επιτραπεί τελικά η είσοδό τους και η συνεδρίαση του συμβουλίου να ξεκινήσει παρουσία τους. Κατά της θετικής γνωμοδότησης τάχθηκαν οι κύριοι Πετράκος και Γόντικας ενώ η παράταξη Δράκου τόνισε πως μόνο υπό προϋποθέσεις θα ψηφίσει θετικά . «Από τα σοβαρότερα ζητήματα που έχουμε ν αντιμετωπίσουμε. Η παράταξή μας είναι σαφώς Υπέρ των επενδύσεων γιατί χωρίς αυτές δεν υπάρχει πρόοδος οικονομική. Οι επιχειρήσεις που καταθέτουν τη σχετική πρόταση ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και την αξιοποίηση των προϊόντων του. Η διαχείριση ως σήμερα δεν ήταν ενδεδειγμένη , ήταν απαράδεκτη. Επιζητούμε αυτήν την επένδυση, αυτήν που θα αξιοποιήσει τα δεδομένα της πρωτογενούς παραγωγής κατά περιβαλλοντικό τρόπο. Απ ο την άλλη λέμε ότι η μέχρι τώρα διαδικασία και το ιστορικό που αναφέρθηκε αφήνει κάποια ερωτηματικά για την σωστή αλληλουχία των ενεργειών . και οι δυο εισηγητές της πλειοψηφίας επεσήμαναν τα τρωτά . Να έρθουν με αναμορφωμένη μελέτη και τότε να κουβεντιάσουμε το θέμα. Αυτήν την διαδικασία βάζουμε και λέμε ότι δεν μπορεί να υιοθετούμε πράγματα σε μια μελέτη διάτριτη « είπε ο Δημήτρης Δράκος .

Η στάση του συλλόγου Μαντινεία
Εκ του συλλόγου που συνεστήθη για να εναντιωθεί στην μονάδα μίλησε στο συμβούλιο η κυρία Γεωργία Κολονέλου «Δεν έχει κανένας τίποτα με τους επενδυτές, αλλά θίγονται τα συμφέροντα του καθενός μας και γι αυτό αντιστεκόμαστε. Χθες κάναμε συζητήσεις , σήμερα είχε δοθεί το μήνυμα ότι καταλήξαμε. Μόνοι σας όλοι μιλάγαμε χθες για 15 θέματα και σήμερα μιλάμε για 4 .Δεν μπορεί να μιλάμε μονίμως για τους επιχειρηματίες που θέλετε να τους εντάξετε στο ΕΣΠΑ. Επιχειρήσεις είναι και οι αγροτικές. Ναι στις επιχειρήσεις αυτές, ναι και στις αγροτικές πάνω απ όλα όμως ναι στην υγεία μας. Αυτό ζητούμε, να διασφαλίσετε την υγεία μας .»



Η τοποθέτηση Τατούλη

Την ιστορία των 2 τεράτων εκ των οποίων το χειρότερο είναι ο παραμυθάς επικαλέστηκε ο περιφερειάρχης για να στηλιτεύσει την στάση μερίδα στων παρατάξεων στο θέμα σημειώνοντας πως η μονάδα δεν είναι παραγωγής βιοαερίου αλλά διαχείρισης λυμάτων, άκρως δηλαδή περιβαλλοντικής ενώ υπερτόνισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας και των κατοίκων για το θέμα δεν τηρήθηκε απο την πλευρά των κατοίκων . «Εδώ έχουμε ευθύνη να εγκρίνουμε και να γνωμοδοτήσουμε θετικά ή αρνητικά για μια υποβληθείσα μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, αυτή είναι η ευθύνη μας. Ακούστηκε η άποψη ότι εάν αυτό το ίδιο έργο ο έκανε δημόσιος φορέας δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αυτό αποτελεί ένα μείζον στοιχείο για να καταλάβουμε όλοι μας σε τι υψηλά απροσδόκητα ύψη ,μπορεί να φτάσει ο λαϊκισμός. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα έργο κατεξοχήν περιβαλλοντικό. Δεν είναι μονάδα παραγωγής ενέργειας, η φιλοσοφία κάθε τέτοιου έργου είναι να διαχειρίζεται τα απόβλητα των κτηνοτροφικών λειτουργιών και το μοντέλο που έχει επιλεχτεί είναι να παράγει βιοαέριο και μέσω αυτού να λειτουργεί η ΑΠΕ. Το έργο διαχειρίζεται τα απόβλητα , δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις στο περιβάλλον και είναι απόλυτα συμβατό με τον σχεδιασμό που έχει κάνει η περιφέρεια μας. Ασφαλώς και θα γίνουν και άλλα αλλά όχι σε αυτήν την περιοχή. Η πρόταση που έχω σήμερα να κάνω είναι αν εγκριθεί η μελέτη με όλες τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών μας για ν αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας θα υπάρξει κοινή επιτροπή των υπηρεσιών μας η οποία μαζί.»

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: babylonia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου