Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Εγκύκλιος έχει ισχύ νόμου σε ΣΕΠΕ και εργοδότες, για 427 € βασικό μισθό

Όποιος κάτω των 25 ετών απευθύνεται για εργασία, αντιμετωπίζει πλέον ένα και μοναδικό μισθολογικό όριο: τα 510,95 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 427 ευρώ στο χέρι, για πλήρη απασχόληση, σε κάθε κλάδο, για κάθε ειδικότητα, είτε υπάρχει κλαδική συλλογική σύμβαση εν ισχύ, είτε όχι, είτε ισχύει η μετενέργεια μιας σύμβασης, είτε όχι. Η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, υπολογίζονται για όλους στα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), όπως αυτά προσαρμόστηκαν μετά τη μείωση κατά 32%, που αποφασίστηκε με το Νόμο 4046/12 και την ΠΥΣ 6/12.
Ολα τα καθήκια έχουν όνομα και επίθετο !
Η ισοπέδωση έχει επιτευχθεί με μια εγκύκλιο της τέως γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, Άννας Στρατινάκη, που εκδόθηκε 12/3/2012 και την οποία οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές θεωρούν ανώτερη και του ίδιου του εκτρωματικού νόμου. Η εγκύκλιος ερμηνεύοντας σύμφωνα με τις επιθυμίες των εργοδοτών το νόμο, ορίζει τα νέα μειωμένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, τα οποία ισχύουν «ανεξαρτήτως κλάδου και ειδικότητας… και για τους ήδη εργαζόμενους».
«Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και πυρηνικός φυσικός να είσαι, ο μισθός που προβλέπεται
κατά τα λεγόμενα της εγκυκλίου είναι μόλις 510,95 ευρώ μεικτά», σχολιάζει στέλεχος επιχείρησης που έμεινε άναυδος από την κατάργηση της έννοιας της ειδικότητας, που επιβάλλεται με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο. Μεγάλη επιχείρηση από το χώρο του εμπορίου και του επισιτισμού (κλάδους που σήμερα έχουν ακόμα ενεργές συμβάσεις εργασίας) επιθυμώντας να προσλάβει προσωπικό για εργασία μιας ημέρας, επέλεξε ακριβώς νέους κάτω των 25 ετών, τους οποίους με βάση την πιο πάνω εγκύκλιο δικαιούται «νόμιμα» να αμείψει με μεικτό ωρομίσθιο 3,07 ευρώ, αντί των 6-6,5 ευρώ που θα έπρεπε βάσει της κλαδικής σύμβασης.
Μιλώντας στον Δρόμο λογιστές επιχειρήσεων, επιβεβαιώνουν ότι οι Επιθεωρήσεις Εργασίας πλέον παραλαμβάνουν καταστάσεις προσωπικού με μοναδικό όρο να μην υπολείπονται της ΕΓΣΣΕ. Στην πράξη, οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις έχουν τεθεί στο… αρχείο, τουλάχιστον για τους νέους κάτω των 25 ετών με μια αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου, αγνοώντας ότι δεν ισχύει για όλες τις εργασίες ως σύστημα αποδοχών η ΕΓΣΣΕ. Ενδεικτικό της σπουδής με την οποία η συγκεκριμένη εγκύκλιος χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθούν τετελεσμένα, αν και από την αρχή της έκδοσής της αμφισβητήθηκε από νομικούς, είναι και ο τρόπος που τη χειρίστηκε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Στις 2 Απριλίου ενημερώνει τους εργοδοτικούς φορείς-μέλη της: «Οι μειώσεις γίνονται με διευθυντικό δικαίωμα και δεν είναι υποχρεωτικές για τον εργοδότη. Επειδή αμφισβητείται εάν το δικαίωμα αυτό είναι διαρκές, καλό είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν ανειδίκευτο προσωπικό και θέλουν να κάνουν χρήση του, να προχωρήσουν σε μειώσεις άμεσα».

e-dromos

Ενδεικτικό της κατάστασης: στην αρτοβιομηχανία “Κατσέλης” απέλυσαν όλους τους μετανάστες και προσλαμβάνουν εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Σε ερώτηση συνδικαλιστών είπαν πως τους πιέζει η “χρυσή αυγή” (!!!!).
Ιδια κατάσταση με νεοπροσλαμβανόμενους επικρατεί σε πολλές φάμπρικες ειδικά με εποχιακή απασχόληση, όπως στη ΦΑΓΕ, αλλά εκεί δεν ακούστηκε τίποτα για φασίστες.


Η Αννα Στρατινάκη είναι το δεξιά εικονιζόμενο ανθρωποειδές που φέρεται να έχει σπουδές νομικής στο εργασιακό δίκαιο. Είναι βαφτιστήρι της Κατσέλη, ικανό προσόν όπως φαίνεται για να εκδίδει αποφάσης για πείνα και εξαθλίωση των εργαζομένων.

ΠΗΓΗ: ergasiakodeltio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου