Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Το χάος στο Νοσοκομείο Άρτας

Το Νοσοκομείο Άρτας απασχολεί περίπου 850 άτομα προσωπικό, έχει 3 Κέντρα Υγείας στον ορεινό όγκο του νομού απομακρυσμένα, το παλιό ΚΑΑΚΥ ΑΜΕΑ που έγινε τώρα Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (αλλά δεν λειτουργεί), 15 κλινικές και τμήματα, ΜΕΘ, Αιμοδοσία, αξονικό, ψηφιακό μαστογράφο, κ.λπ. Εφημερεύει 24 ώρες το 24ώρο 365 μέρες το χρόνο, κι εξυπηρετεί όχι μόνο το νομό Άρτας αλλά και την ευρύτερη περιοχή (Αμφιλοχία, Πρέβεζα κ.λπ.). Παρά όμως το μέγεθος και τη σημασία του τα προβλήματα είναι τεράστια.

Έλλειψη υλικών

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Άρτας καταγγέλουν ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη υλικών, όπως και όλα τα νοσοκομεία σχεδόν , πράγμα το οποίο είναι επικίνδυνο και για την υγεία των εργαζόμενων και για τη δημόσια υγεία. Τα υλικά που λείπουν δεν είναι τα ακριβά. Λείπουν γάντια, σύριγγες, απολυμαντικό υγρό, χαρτί για εξεταστικά κρεβάτια, χαρτί για τα χέρια κ.λπ.

Οι εκβιαστικές αποφάσεις του ΔΣ

Το ΔΣ του Νοσοκομείου από τον Μάη του 2012 και μετά λειτουργεί «κολοβό» μετά από τις παραιτήσεις του αντιπροέδρου του ΔΣ και του αναπληρωτή του, οι οποίοι και δεν έχουν αντικατασταθεί από τότε. Ουσιαστικά η πλειοψηφία των συνεδριάσεων πραγματοποιείται με 3 μέλη (τον διοικητή, τον εκπρόσωπο των εργαζόμενων και τον εκπρόσωπο των γιατρών ) και ουσιαστικά οι εργαζόμενοι εκβιάζονται από τον διοικητή για να περάσουν οι αποφάσεις. Για αυτό τον λόγο οι εργαζόμενοι με έγγραφό τους έχουν διαμαρτυρηθεί ως μέλη του ΔΣ και στον διοικητή και στην 6η ΥΠΕ, θεωρώντας ότι ο δικός τους ρόλος είναι "να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι να εφαρμόζουν την εκάστοτε πολιτική του εκάστοτε πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Υγείας".

Απλήρωτοι από τον Μάρτιο 2012 οι γιατροί

Οι εφημερίες του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012 έχουν πληρωθεί με περικοπή με απόφαση του ΔΣ, παρόλο που ήταν δεδουλευμένη εργασία και τα προγράμματα εφημεριών ήταν εγκεκριμένα από παντού και στο ισχύον, εκείνη την περίοδο, νομικό πλαίσιο. Μετά ήρθε ο Ν.4058/2012 του Λοβέρδου με αναδρομική ισχύ προς τα πίσω που καθόριζε μαζί με άλλα και τα δωδεκατημόρια των εφημεριών. Η απόφαση του ΔΣ για την περικοπή καταψηφίστηκε από τον εκπρόσωπο των εργαζόμενων και τον εκπρόσωπο των γιατρών στο ΔΣ του Νοσοκομείου.
Οι εφημερίες του Μαρτίου του 2012 είναι και αυτές περικομμένες με την ίδια πιο πάνω απόφαση και για τους ίδιους λόγους, δεν πληρώνονται όμως γιατί δεν υπογράφει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (μάλλον λόγω έλλειψης χρημάτων).

Εφημερίες Απριλίου 2012: Παρόλο που το δωδεκατημόριο για το Νοσοκομείο Άρτας ήταν γνωστό, το ΔΣ του Νοσοκομείου για τον Απρίλιο του 2012, μετά από εισήγηση όλων των αρμόδιων φορέων του Νοσοκομείου (Επιστημονικό Συμβούλιο, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητής) εγκρίθηκαν επιπλέον αυτού, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για την ασφαλή (στα όρια) εφημέρευση του Νοσοκομείου τον Απρίλιο. Ο Διοικητής δεσμεύτηκε να βρει τα επιπλέον χρήματα. Τα οποία παρεμπιπτόντως δεν τα βρήκε ποτέ και τώρα καλεί στο ΔΣ του Νοσοκομείου να ψηφιστούν πάλι περικοπές.
Οι εφημερίες των υπόλοιπων μηνών βγήκαν στα χρήματα του δωδεκατημορίου, παρόλα αυτά ακόμη δεν έχει έρθει καμία εντολή πληρωμής τους.

Το απλήρωτο νοσηλευτικό προσωπικό και οι δυσλειτουργίες

Το νοσηλευτικό προσωπικό και το προσωπικό που κάνει βάρδιες είναι επίσης απλήρωτο για όλο το 2012, ενώ και σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα του δωδεκατημορίου δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια. Το δωδεκατημόριο είναι της τάξης των 32.000,00€ ενώ η εργασία νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού, οδηγών ασθενοφόρων κ.λπ. είναι της τάξης των 50.000,00 €. Αυτό που επιδιώκει η Διοίκηση του Νοσοκομείου είναι να συμπιεστούν τα προγράμματα της νοσηλευτικής υπηρεσίας, τοποθετώντας 1 νοσηλευτή/κλινική στην βραδινή βάρδια (πράγμα απαράδεκτο κι επικίνδυνο), κόβοντας υπερωρίες από παντού την εποχή της εντατικοποίησης της εργασίας, αφήνοντας τα Κέντρα Υγείας (3 απομακρυσμένα ΑΓΝΑΝΤΑ, ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ, ΑΝΩ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗ) με το ελάχιστο προσωπικό Σαββατοκύριακα, αργίες και βράδια.

Υπολειτουργεί το Ακτινοδιαγνωστικό και η Ψυχιατρική Κλινική

Τον Ιούλιο του 2012 παρουσιάστηκε το εξής πρόβλημα στον εργαστηριακό τομέα του Νοσοκομείου και στην Ψυχιατρική. Τρεις επικουρικοί γιατροί (2 στο ακτινοδιαγνωστικό και 1 στο Μικροβιολογικό) έφυγαν γιατί έληξαν οι συμβάσεις τους και δεν έγινε υπήρχε καμία πρόνοια από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια (6η ΥΠΕ) και του ΥΥΚΑ να αντικατασταθούν. Στο ΔΣ που έγινε αρχές Ιουλίου και στο θέμα που αφορούσε στην έγκριση των εφημεριών του Ιουλίου 2012 επισημάνθηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα από τους εκπροσώπους γιατρών και εργαζόμενων σε ό,τι αφορά στις εφημερίες του Ακτινοδιαγνωστικού. Η κατάληξη ήταν η αναστολή των εφημεριών (με απόφαση του διοικητή) από 21 Ιουλίου και μέχρι τέλος του μήνα, για το ακτινοδιαγνωστικό λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού (υπάρχουν μόνο 2 γιατροί) με απόφαση του διοικητή και αφού πάλι δεν υπήρχε καμία πρόνοια από την 6η ΥΠΕ και το ΥΥΚΑ για νέους γιατρούς στο Ακτινοδιαγνωστικό. Στο Μικροβιολογικό το πρόβλημα «λύθηκε» γιατί δέχτηκαν οι υπόλοιποι γιατροί να εφημερεύουν επιπλέον χωρίς να πληρώνονται. Και η Ψυχιατρική έχει μείνει με 2 γιατρούς λόγω προβλημάτων υγείας των υπόλοιπων δύο γιατρών (διευθυντή και επιμελητή Β').

ΠΗΓΗ: LEFT.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου