Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση για συνθήκες εργασίας στα τηλεφωνικά κέντρα στη wind

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ
ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στο τμήμα της Εξυπηρέτησης Πελατών (CS) ολοένα και δυσχεραίνει. Η εικόνα αυτή έχει επανειλημμένα αποτυπωθεί σε κείμενα εργαζομένων και σωματείου και σε παρεμβάσεις τους χωρίς όμως να έχει γίνει κάποια ουσιαστική βελτίωση. Πιο συγκεκριμένα:

1) Οι εργαζόμενοι στο CS Θεσ/κης έχουν επανειλημμένα περιγράψει τις συνθήκες εργασίας -με κείμενά τους προς το ΔΣ του Σωματείου και την διοίκηση της WIND -οι οποίες έχουν επιδεινωθεί ιδιαιτέρως μετά την οικιοθελή αποχώρηση των συναδέλφων τους, τον Ιανουάριο. Οι απαξιωτικές συμπεριφορές από την διεύθυνση του τμήματος σε Θεσ/κη και Αθήνα συνεχίζονται με στόχο την εντατικοποίηση της εργασίας και τους συναδέλφους που αγωνίζονται για την βελτίωση των συνθηκών του τμήματος. Η προσβολή της προσωπικότητας γίνεται με φωνές και υποτιμητικά σχόλια για την μόρφωση, τις ικανότητες και την αξία του εργαζόμενου. Εκφράσεις όπως
‘δεν καταλαβαίνεις ελληνικά’, ‘ σε πληρώνουμε για να κάθεσαι’, ‘που θα βρεις δουλειά με το βιογραφικό σου’ κλπ είναι υποτιμητικές. Η συμπεριφορές αυτές και οι χαρακτηρισμοί των συναδέλφων καλύπτονται πίσω από την δύναμη της θέσης του προϊσταμένου και με βάση αυτή απαιτείται ο σεβασμός. Ο σεβασμός όμως δεν επιβαλλεται, κερδίζεται και αφού δεν μπορούν να τον κατακτήσουν προσπαθούν να τον επιβάλλουν. Επίσης, βασικό νόμο της φυσικής αποτελεί η δράση- αντίδραση…

2) Η εντατικοποίηση που προαναφέραμε σαν στόχο της διοίκησης της WIND έχει αυξηθεί σε υπέρμετρο βαθμό. Η πίεση πλέον ξεφύγει από τα ανθρώπινα όρια και έχει επηρεάσει πια την ψυχική και σωματική υγεία. Ο φόρτος εργασίας είναι μη διαχειρίσιμος. Οι αριθμητικοί στόχοι, όπως επιβεβαιώνεται, είναι ανέφικτοι ως επί το πλείστον. Οι κλήσεις είναι μεγάλες σε διάρκεια με συνεχή παράπονα που απαιτούν καταγραφές, mails, ελέγχους κλπ ενώ η ένταση σε αυτές έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεταμένο κλίμα. Τα διαλείμματα , παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις, από την διοίκηση, δεν έχουν βελτιωθεί σε όλες τις βάρδιες και όσοι τα διεκδικούν στοχοποιούνται και απειλούνται με αναφορές.

Αιωρούνται ερωτήσεις όπως “αν αγωνιστώ για να βελτιωθούν οι συνθήκες θα αντιδράσει η διεύθυνση και θα κλείσει το τμήμα ή θα με διώξει” ή “καλύτερα δεν θα ήταν να με συμπεριλάβει πρόγραμμα εθελούσιας αφού δεν αντέχω άλλο;”: τα τμήματα που έκλεισαν, οι “οικιοθελείς αποχωρήσεις”, οι απολύσεις, η εθελούσια έξοδος δεν έχουν σχέση με αντιδράσεις, αλλά με τη βασική πολιτική της εταιρίας, την μείωση του κόστους εργασίας και την αύξηση της κερδοφορίας της, που είναι πάγια τακτική της αλλά στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης γίνεται ακόμα πιο επιθετική.

ü Η αντίδραση, η αγωνιστικότητα, η συλλογικότητα έχει βάλει φρένο σε πολλές επιλογές της εταιρίας.

ü Η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι αποτέλεσμα της συλλογικής μας δράσης.

ü Κανείς δεν είναι εξασφαλισμένος, όσο πειθήνιος και να είναι.

ü Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, η αποχώρηση από την εργασία ισοδυναμεί με καταδίκη στην ανεργία.

Ο μόνος σίγουρος δρόμος είναι να αγωνιστούμε ΕΔΩ για να βελτιώσουμε τις συνθήκες και να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας μας. Αυτή είναι αξιοπρεπής και έντιμη στάση πρώτα και κύρια απέναντι στον εαυτό μας, στις οικογενειές μας και στην κοινωνία, για να μπορούμε να έχουμε μισθούς και να ζούμε αλλά και να μην τροφοδοτούμε την ανεργία.Τονίζουμε λοιπόν στην διεύθυνση του τμήματος και κατ’ επέκταση στη διοίκηση της εταιρίας ότι θα σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο που αντιμετωπίζει υποτιμητικές συμπεριφορές και απέναντι σε εκείνους που τις επιδεικνύουν. Ας λάβουν σοβαρά υπόψη ότι δεν μας πτοεί τίποτα μπροστά στη προάσπιση των δικαιωμάτων μας, της ψυχικής και σωματικής μας υγείας, της αξιοπρέπειάς μας. Αυτή η συνθήκη για εμάς είναι άξια σεβασμού.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜ (WIND)-ΠΑ.Σ.Ε.ΤΙΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου