Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Κλείνει το Σικιαρίδειο ίδρυμα, ένα ειδικό κέντρο για παιδιά με νοητική στέρηση

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,

Σε συνέχεια της από 26 Ιουλίου 2012 γραπτής ενημερώσεώς μας, σας γνωρίζουμε ότι οι μέχρι σήμερα συνεχείς γραπτές και προφορικές παραστάσεις μας προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (περιλαμβανομένων των Υπουργών Υγείας και Παιδείας) για την άμεση καταβολή της οφειλόμενης κρατικής επιχορήγησης δεν απέδωσαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι, μετά από εβδομήντα χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, το Ίδρυμα αδυνατεί να καλύψει τις λειτουργικές του δαπάνες.

Η αδυναμία λειτουργίας του Ιδρύματος έχει ως αποτέλεσμα ότι, κατά την εκπαιδευτική περίοδο Σεπτεμβρίου 2012-Ιουνίου 2013, το Ίδρυμά μας δεν θα είναι σε θέση να παράσχει στις εγκαταστάσεις του τις υπηρεσίες ανοικτής φροντίδας και κατάρτισης τις οποίες παρείχε και οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστές. 

Κατόπιν τούτου θα πρέπει να μεριμνήσετε για εναλλακτικές λύσεις για την φροντίδα και κατάρτιση των αγαπημένων και σε μας παιδιών σας, τα οποία είναι τα τελευταία που ευθύνονται για τις κρατούσες οικονομικές συγκυρίες και την διαπιστούμενη κρατική ολιγωρία.

Εκ της Διοικήσεως

Το ίδρυμα δεν έχει μικρή ιστορία.


Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι Κέντρο Ανοιχτής Φροντίδας για την κατάρτιση παιδιών και νέων ηλικίας από 5 μέχρι 21 ετών με νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες.

Ιδρύθηκε το 1939 από την οικογένεια του Βασίλειου Σικιαρίδη και ενώ αρχικά λειτουργούσε ως ορφανοτροφείο και πρεβεντόριο, απέκτησε την τωρινή του μορφή το 1971.

Είναι Μη Κερδοσκοπικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εποπτεύεται και επιδοτείται από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από τα ασφαλιστικά ταμεία των παιδιών και από δωρεές.

Εδρεύει στο Μαρούσι, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 18 στρεμμάτων στο οποίο βρίσκονται τα εργαστήρια των παιδιών, τα γραφεία της διοίκησης, ένα θερμοκήπιο, ένα φυτώριο και γήπεδα αθλοπαιδιών.

Το Ίδρυμα φιλοξενεί σε δικά του κτίρια και εγκαταστάσεις και υποστηρίζει με υπηρεσίες μεταφοράς και σίτισης τα (1ο & 2ο ) Δημόσια Ειδικά Δημοτικά Σχολεία Δήμου Αμαρουσίου, αλλά και το Δημόσιο Ειδικό Νηπιαγωγείο Δήμου Αμαρουσίου.

Είναι Κέντρο Πρακτικής Άσκησης για φοιτητές Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠ), του Παντείου, φοιτητές Κοινωνικής Εργασίας, Εργο-θεραπείας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, αλλά και σπουδαστές από Δημόσια και Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και κοινωνικής συναλλαγής των παιδιών που συμμετέχουν στα προγράμματά του, ανοίγει τις πόρτες του σε διάφορα σχολεία ή/και άλλες ομάδες ατόμων που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τις υπηρεσίες που προσφέρει σε άτομα με νοητική υστέρηση.

http://www.sikiarideio.gr/

Εδώ και πολύ καιρό έχει διαπιστωθεί από εκπαιδευτικούς η απουσία τέτοιων ιδρυμάτων ειδικευμένων σε παιδιά με νοητική στέρηση και μαθησιακές δυσκολίες. Η εξουσία, αντί να στηρίξει και να τα ενισχύσει προσπαθώντας να αποβάλει τον “ιδρυματισμό” που περνάει στα παιδιά σαν φυσική συνέπεια, απλά τα διαλύει …Τα παιδιά που έχουν ανάγκη ειδικής υποστήριξης με δεδομένη την οικονομική ύφεση φαίνεται να καταλήγουν στο σπίτι χωρίς παιδεία αφού σε ελάχιστα δημοστικά σχολεία υπάρχουν υποδομές να τα δεχθούν, πολύ περισσότερο τα βαριά περιστατικά δεν έχουν καμία ελπίδα.

ΠΗΓΗ: ergasiakodeltio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου