Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του δολοφόνου του Κάρλο Τζουλιάνι.

Ρώμη/Στρασβούργο (24 Μάρτη 2011): Το «Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε υπέρ της Ιταλίας για τη δολοφονία διαδηλωτή. Συγκεκριμένα, έκρινε πως ο θανάσιμος πυροβολισμός ενός Ιταλού αστυνομικού εναντίον του Κάρλο Τζουλιάνι, κατά τη σύνοδο των G8 το 2001 στη Γένοβα, έγινε σε κατάσταση αυτοάμυνας και πως η υπόθεση ερευνήθηκε ορθά από τις Αρχές.
Η κρίση των 17 δικαστών του ανώτατου συμβουλίου του ΕΔΑΔ είναι οριστική, αποφάνθηκε σε δήλωσή του το δικαστήριο. Την υπόθεση έφεραν στο ΕΔΑΔ συγγενείς του Κάρλο Τζουλιάνι, που σκοτώθηκε στα 23 του στις 20 Ιούλη 2001.
Ο Τζουλιάνι, που έγινε σύμβολο μετά το θάνατό του για πολλούς στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, φορούσε μαύρη μάσκα του σκι και κρατούσε έναν πυροσβεστήρα τον οποίο προφανώς θα πετούσε στο περιπολικό όταν τον σκότωσαν.
Το ΕΔΑΔ απέρριψε τις αιτιάσεις ότι ο θάνατος του Τζουλιάνι προήλθε από υπερβολική χρήση βίας. Έχοντας παρακολουθήσει βίντεο και φωτογραφίες από το γεγονός, το ΕΔΑΔ παρατήρησε πως ο αξιωματικός που είχε πυροβολήσει «είχε βρεθεί αντιμέτωπος με ομάδα διαδηλωτών που διεξήγαγαν μία παράνομη και πολύ βίαιη επίθεση κατά του οχήματος μέσα στο οποίο βρισκόταν. Σε αυτές τις συνθήκες, η χρήση ενός δυνητικά θανατηφόρου μέσου άμυνας, όπως οι πυροβολισμοί, υπήρξαν δικαιολογημένοι», όρισε το ΕΔΑΔ.
Απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι υπήρχαν ελλείψεις στην οργάνωση των επιχειρήσεων για τη διατήρηση και αποκατάσταση της δημόσιας τάξης στη Γένοβα επί συνόδου των G8, καθώς και ότι δε διενεργήθηκαν ποτέ αποτελεσματικές έρευνες των συνθηκών δολοφονίας του Τζουλιάνι.
Αντιδρώντας στην ετυμηγορία, ο Τζουλιάνο Τζουλιάνι, πατέρας του Κάρλο, είπε πως η οικογένεια «δεν πρόκειται να υποχωρήσει» και συμπλήρωσε ότι οι δικαστές του ανώτατου συμβουλίου διχάζονταν μεταξύ τους αναφορικά με τα ζητήματα που κάλυψε η απόφασή τους. Η οικογένεια θα συνεχίσει να τρέχει την υπόθεση μέσω των αστικών δικαστηρίων, τόνισε ο πατέρας.
Σύμφωνα με το πόρισμα του δικαστή κατά την προανακριτική εξέταση το 2003 στην Ιταλία, η σφαίρα που εκτοξεύτηκε από το όπλο του αστυνομικού Μάριο Πλακανίκα εξοστρακίστηκε σε μια πέτρα προτού χτυπήσει τον Κάρλο στο κεφάλι. Έτσι, ο δικαστής αποφάσισε τότε ότι δεν υπήρχε αναγκαιότητα παραπομπής σε δίκη, αφού ο αστυνομικός δε σκόπευε να σκοτώσει το διαδηλωτή [κι εκείνος και οι τωρινοί δικαστές «παρέλειψαν» να διερευνήσουν, μεταξύ άλλων, τα αίτια που το αστυνομικό καμιόνι πέρασε επανειλημμένα πάνω από τον πεσμένο αναρχικό αγωνιστή από τη στιγμή που τον πυροβόλησε ο ένας μπάτσος]!
Εκατοντάδες άτομα είχαν τραυματιστεί στις σχεδόν τριήμερες ταραχές κατά τη διάρκεια της συνόδου των G8 στη Γένοβα. Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν συγκρουστεί με τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να μπουν στο κέντρο της πόλης, όπου η πρόσβαση είχε απαγορευτεί γιατί συνεδρίαζαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, Γερμανίας, Ιαπωνίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Καναδά, Μεγάλης Βρετανίας και Ρωσίας

Αναδημοσίευση από: http://gr.contrainfo.espiv.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου