ΘΕΤΙΚΗ (σύμφωνα με πληροφορίες ελήφθη με 26 ψήφους υπέρ και 19 κατά) ήταν η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τέσσερις εργαζόμενες καθαρίστριες στον ΟΠΑΠ την περίοδο 1991-1998, που εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε υπέρ τους –παρά τις αρνητικές εισηγήσεις τόσο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε όσο και του αρεοπαγίτη Ανδρέα Δουλγεράκη– με το σκεπτικό ότι εργάζονταν στον οργανισμό πριν από το 2001, οπότε, με την αναθεώρηση του Συντάγματος μπήκε φραγμός στη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, δεν υπήρχε απαγόρευση μονιμοποίησης των συμβασιούχων και τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (νόμοι 2112/1920, 3239/1954 κ.λπ.), εάν συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, οι συμβασιούχοι που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας τη μονιμοποίησή τους, αγγίζουν τους 80.000. Ωστόσο εξ αυτών περίπου 20.000 έχουν εργαστεί στο Δημόσιο πριν από το 2001.
Ο Γ. Πεταλωτής για την απόφαση
«Το κράτος έχει συγκεκριμένες λειτουργίες και εννοείται ότι θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους.
ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
«Πρόκειται για απόφαση, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα και υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει πολιτική λύση για τη δικαίωση χιλιάδων νέων ανθρώπων που για χρόνια είχαν εμπλακεί σε περιπέτεια και ομηρία» σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.
«Η κυβέρνηση οφείλει να εκτελέσει την απόφαση του δικαστηρίου και να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου