Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

Νέες ανατροπές στα κλειστά επαγγέλματα

Αλλάζει άρδην τα επιχειρηματικά δεδομένα για πολύ σημαντικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο η παροχή υπηρεσιών...


...(από κομμωτήρια, τεχνικά επαγγέλματα έως φοροτεχνικούς, συμβούλους και κάθε είδους επιτηδευματίες).
Επιτρέπει την χωρίς περιορισμούς πρόσβαση Ελλήνων, αλλά και ξένων σε όλους τους χώρους και τη δημιουργία μεγάλων «σχημάτων» που εκτιμάται από κλαδικούς φορείς ότι θα φέρουν πρόσθετο πλήγμα στην ήδη προβληματική ελληνική αγορά που δέχεται κύμα λουκέτων.
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, πλέον όχι μόνο αμφισβητείται από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα η δυνατότητα της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει έγκαιρα το νόμο που ψηφίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά λόγω μεγάλων καθυστερήσεων που διαπιστώνονται, τίθεται και θέμα επάρκειας των δρομολογούμενων αλλαγών.
Κοινοτικά στελέχη εκτιμούν ότι ο νόμος δεν άνοιξε ουσιαστικά τα 5 κλειστά επαγγέλματα, απλά άλλαξε τους περιορισμούς, κάνοντάς τους πιο χαλαρούς χωρίς να δίδει τέλος στο ζήτημα. Θέτουν έτσι θέμα «συμβατότητας» με το Μνημόνιο που ορίζει ρητά την άρση ελάχιστων αμοιβών, περιθωρίων κέρδους, γεωγραφικών και άλλων περιορισμών.
Αναφέρουν στις ελληνικές αρχές ότι δεν είναι διατεθειμένη η τρόικα να δώσει και άλλη παράταση, δεδομένου ότι ήδη συμφώνησαν σε πρόσθετο περιθώριο έξι μηνών (αρχική προθεσμία ήταν ο Δεκέμβριος του 2010).
Επίσης, κριτική ασκείται και για το υπόλοιπο πακέτο των μη κατονομαζόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, που σύμφωνα με τον ίδιο νόμο πρέπει να απελευθερωθούν έως τον Ιούνιο.
Τα επαγγέλματα που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 350 δεν κατονομάστηκαν ποτέ από την κυβέρνηση, παρά τα αλλεπάλληλα σχετικά αιτήματα κλαδικών φορέων και αντιπολίτευσης.
Τα κοινοτικά όργανα επανέρχονται, εκτιμώντας ότι οι διατάξεις είναι πολύ ασαφείς και προσθέτουν πως υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορούν οι επιχειρηματίες να κάνουν άμεση έναρξη τον Ιούνιο, ενώ ανέτοιμα είναι και τα ενιαία κέντρα εξυπηρέτησης.
Ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί με υπουργική απόφαση να γίνουν τροποποιήσεις στις διατάξεις που «αίρονται» έως τον Ιούνιο.
http://www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου