Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

Πακέτα τσιγάρων στην Αυστραλία με εικόνες ασθένειας και θανάτου

H Αυστραλία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα επιβάλλει κανονισμούς στον τρόπο που συσκευάζονται τα προϊόντα καπνού.

H Αυστραλία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα επιβάλλει κανονισμούς στον τρόπο που συσκευάζονται τα προϊόντα καπνού, ούτως ώστε αυτά να είναι λιγότερο ελκυστικά για τους καταναλωτές.

Η ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Νίκολα Ρόξον ανακοίνωσε σήμερα την προτεινόμενη νομοθεσία στην προσπάθεια μείωσης των θανάτων που οφείλονται στο κάπνισμα.

"Η νομοθεσία για την απλή συσκευασία των τσιγάρων αποτελεί παγκόσμια πρωτιά και στέλνει ένα σαφές μήνυμα πως η αίγλη έχει φύγει - τα πακέτα τσιγάρων θα προβάλλουν πλέον μονάχα εικόνες θανάτου και ασθενειών που προέρχονται από το κάπνισμα" είπε η υπουργός. "Τα νέα πακέτα έχουν σχεδιαστεί για να καταστήσουν σαφές στους καταναλωτές τις επιβαβλείς επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία".

Το κάπνισμα σκοτώνει 15 χιλιάδες Αυστραλούς ετησίως και το κόστος της κοινότητας φτάνει περίπου τα 31,5 δισεκαταμμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.
Μια από τις μεγάλες εταιρίες καπνού, η British American Tobacco Australia (ΒΑΤΑ), προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις, αλλά η κα. Ρόξον δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται την ενδεχόμενη νομική αντίδραση των μεγάλων εταιριών καπνού.

Η BATA, που διαθέτει τα εμπορικά σήματα Winfield, Dunhill και Benson & Hedges, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η πρόταση θα συνιστούσε παράβαση του διεθνούς εμπορικού σήματος και των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η κα. Ρόξον κυκλοφόρησε εικόνες της προτεινόμενης συσκευασίας, η οποία θα είναι ματ λαδί χρώμα, δεν θα έχει εμφανή τα λογότυπα και θα έχει μεγάλες εικόνες των ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα. Η νέα συσκευασία επιλέχθηκε μετά από έρευνες που έδειξαν πως είναι η λιγότερο ελκυστική.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2012 και όλα τα προϊόντα καπνού προς πώληση θα πρέπει να συμμορφώνονται με τη νέα νομοθεσία εντός έξι μηνών.

Το Ίδρυμα Καρδιολογίας και το Αντικαρκινικό Συμβούλιο της Αυστραλίας είπαν ότι η σημερινή γυαλιστερή συσκευασία των προϊόντων καπνού αποτελεί ουσιαστικά διαφήμιση για να προσελκύσουν νέους καπνιστές.

"Η έρευνά μας δείχνει ότι η συσκευασία είναι μια σημαντική αιτία που παρασέρνονται οι νέοι στο κάπνισμα", είπε ο Ian Oliver, διευθύνων σύμβουλος του Αντικαρκινικού Συμβουλίου. "Αυτή η κίνηση έχει τη δυνατότητα να είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα για τη δημόσια υγεία στην πρόσφατη ιστορία."
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου