Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ο Παντελής Βούλγαρης στο Δημοτικό Πορταριάς

Ο σκηνοθέτης μιλά για τον κινηματογράφο, τους νέους, αλλά και την κρίση

Στην Πορταριά βρίσκεται από χθες ο βραβευμένος σεναριογράφος και σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, που σήμερα θα μιλήσει στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής για τον κινηματογράφο, την τέχνη και άλλα θέματα στο πλαίσιο εκδήλωσης.



Ο κ. Βούλγαρης μίλησε στη «Θ» για τις ταινίες του, τα νέα του σχέδια, τη νέα γενιά του ελληνικού κινηματογράφου και τη σημερινή κρίση, που διέρχεται η χώρα.

Στην αρχή ο δημοφιλής σκηνοθέτης αναφέρθηκε στο σκοπό της επίσκεψής του, λέγοντας πως προσκλήθηκε από το Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς για να μιλήσει στα παιδιά. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε σχολεία ή πανεπιστήμια, καθώς του αρέσει να μιλά με τους νέους. Άλλωστε κάθε φορά που βρίσκεται σε ένα δημοτικό, νιώθει έκπληκτος από τις ερωτήσεις που του απευθύνουν οι μαθητές.

Ποια είναι όμως η σχέση των σημερινών νέων με τον κινηματογράφο και την τέχνη ευρύτερα; «Η σημερινή γενιά έχει εξοικειωθεί με το διαδίκτυο, την εικόνα της τηλεόρασης, αλλά και του ίντερνετ. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ξεχωρίσει δύο διαφορετικά είδη επικοινωνίας, του κινηματογράφου και του ίντερνετ» τόνισε ο κ. Βούλγαρης.

Αναφερόμενος δε στην επάνοδο του ελληνικού κινηματογράφου υπογράμμισε πως υπάρχει μια νέα γενιά κινηματογραφιστών και ανθρώπων που συνδέονται με αυτό χώρο, ηλικίας 28-38 ετών, όπως σκηνοθετών, ηθοποιών, τεχνικών, πεζογράφων, που προσπαθούν να ανιχνεύσουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Το ζήτημα είναι να προσέλθουν ακόμη περισσότεροι θεατές στο σινεμά για να παρακολουθήσουν τις ταινίες.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά του; Ο κ. Βούλγαρης μας απάντησε πως παραμένει ακόμη συνδεδεμένος με την προηγούμενή του ταινία, «Ψυχή Βαθιά». Ήταν μια μεγάλη προσπάθεια μέσω της οποίας μίλησε με πολλούς ανθρώπους, ήρθε σε επαφή με διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους. Μετά από ένα περίπου μήνα, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδιά του για την επόμενη ταινία η οποία δεν αποκλείεται να έχει σχέση με τη σημερινή οικονομική κρίση.

Οι ταινίες του έχουν έντονο το πολιτικό και κοινωνικό στοιχείο. Ο ίδιος τονίζει πως συγκινείται και τον ενδιαφέρει ο τόπος και η ιστορία του. Αναρωτιέται και θέλει να πάρει απαντήσεις από την περιπέτεια μιας ταινίας. Και όταν αυτή προβάλλεται στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τότε ανοίγει και η κουβέντα στα σπίτια μεταξύ των μελών μιας οικογένειας αλλά και στις παρέες.

«Μετά την προβολή της ταινίας «Νύφες» υπήρξε συζήτηση, στα σπίτια άνοιξαν μπαούλα για να δουν παλιά αντικείμενα. Πολλή κουβέντα υπήρξε και για την «Ψυχή Βαθιά». Τα παιδιά μίλησαν με τους παππούδες τους για ένα θέμα που θεωρείται ταμπού και ουσιαστικά δεν διδάσκεται στα βιβλία. Μάλιστα μετά την προβολή της ταινίας, πολλά νέα παιδιά μου τηλεφώνησαν ζητώντας να τους πω, πώς μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τα γεγονότα του Εμφυλίου πολέμου»

Ερωτηθείς, για το αν η κρίση που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα είναι οικονομική, ή αξιών και πολιτική, απάντησε πως είναι όλα μαζί. Και, όταν είσαι μέσα στο πρόβλημα, είναι ακόμη πιο δύσκολο να δεις τις διαστάσεις του. Η λύση στην κρίση που ζούμε, σίγουρα δεν είναι εύκολη, και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως ο καταμερισμός είναι ανάγκη να είναι δίκαιος και αυστηρός».

Φώτης Σπανός

Σύντομο URL: http://deliverme.gr/?p=6512

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου