Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Der Spiegel: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ

Την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται να μελετά το ΔΝΤ σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, «πιέζοντας τους πιστωτές να μετέχουν στη διάσωσή της χώρας. Άμεση διάψευση από Γ. Παπακωνσταντίνου και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να αμφισβητεί την επιτυχία της προσπάθειας που πραγματοποιεί η Ελλάδα και πιέζει να γίνει σύντομα μία αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Τη θέληση του ΔΝΤ φανέρωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του οργανισμού σε συνομιλίες που είχαν με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το ΔΝΤ επιδιώκει με αυτό τον τρόπο αλλαγή στρατηγικής. Το Spiegel υποστηρίζει: «Είναι φανερό ότι το Ταμείο δεν πιστεύει πλέον ότι η οικονομία της χώρας θα μπορέσει να εξυγιανθεί με τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα. Είναι παραίτηση η μείωση του χρέους που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 150% του ΑΕΠ, τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους». Στα μέτρα που φέρεται να προτείνει το ΔΝΤ είναι το «κούρεμα» του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση του επιτοκίου.

Οι τρεις αυτές εναλλακτικές θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τους κατόχους ελληνικών χρεογράφων να δεχθούν μείωση των κερδών τους. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση.

Μάλιστα, το γερμανικό περιοδικό υπογραμμίζει ότι «το ΔΝΤ φοβάται ακόμη να ανακοινώσει αυτή την πρόταση που μελετάει, καθώς υπολογίζει ότι η επίσης υπερχρεωμένη Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Παπακωνσταντίνου: Καμία πιθανότητα αναδιάρθρωσης

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο πρακτορείο Reuters όταν ρωτήθηκε σχετικά με το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel το οποίο αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει σύντομα σε αναδιάρθρωση.

«Όσοι (μιλούν για αναδιάρθρωση) δεν κατανοούν ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου από την Ιταλία όπου βρίσκεται.

Εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πιστεύει ότι υπάρχει λόγος η Ελλάδα να προχωρήσει τώρα σε αναδιάρθρωση.

«Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα στήριξης (της ελληνικής οικονομίας) και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσουμε τώρα να σκεφτόμαστε την πιθανότητα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιενς Μέστερ.

Διαψεύδει το δημοσίευμα το ΔΝΤ

Από την πλευρά του, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel. «Όπως έχουμε πει επανειλημμένα το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε μία εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο πρακτορείο Reuters.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Spiegel και ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου