Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Η Φλόγα των Special Olympics στην Καρδίτσα


Ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή των Special Olympics διοργανώνει εκδήλωση για την υποδοχή της. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

 11.15 π.μ.: Έναρξη λαμπαδηδρομίας. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι λαμπαδηδρόμοι είναι: Πλ. Πλαστήρα - Πεζόδρομος Τερτίπη – Κεντρική Πλατεία.

11.30 π.μ. Έναρξη της τελετής, η οποία θα έχει διάρκεια 45 λεπτών.

12.15 μ.μ. Λήξη Τελετής. Αναχώρηση μέσω πεζόδρομου Τερτίπη

Κατά το παραδοσιακό τυπικό των Special Olympics, την Φλόγα πρόκειται να μεταφέρουν μέλη της ομάδας LETR (Law Enforcement Torch Run), ήτοι αθλητές Special Olympics, και 150 λαμπαδηδρόμοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκπροσωπώντας τη χώρα τους, λειτουργούν ως «Φρουροί της Φλόγας της Ελπίδας»

H πρώτη διαδρομή ξεκίνησε από την Αθήνα και αφού διασχίσει την Ανατολική Ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά των Σποράδων, θα φτάσει στο συνοριακό σταθμό των Καστανιών την 20η Ιουνίου, για να κατευθυνθεί προς την Κωνσταντινούπολη. Κατά τη δεκαήμερη αυτή πορεία της, η Φλόγα της Ελπίδας θα περάσει συνολικά από 40 πόλεις της Ελλάδας, όπου θα την υποδεχθούν οι τοπικές αρχές με διάφορες τελετές. Στην Κωνσταντινούπολη, το σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας, τα Special Olympics Τουρκίας ετοιμάζουν ένα θερμό καλωσόρισμα στη Φλόγα, η οποία θα περάσει από τις σημαντικότερες γειτονιές και τα μνημεία της πόλης (την Πλατεία Ταξίμ, τη Γέφυρα του Γαλατά, τον Ναό της Αγίας Σοφίας, το Μπλε Τζαμί κ.λπ.), ενώ την επόμενη μέρα τη Φλόγα θα υποδεχθεί στο Πατριαρχείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η δεύτερη διαδρομή θα διασχίσει όλη τη Δυτική Ελλάδα μέχρι τα δυτικά σύνορα της χώρας, τα Ιόνια Νησιά και την Πελοπόννησο, όπου θα περάσει από την Αρχαία Ολυμπία, την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διαδρομή αυτή η Φλόγα της Ελπίδας θα περάσει από 64 πόλεις σε 13 ημέρες.

Η τρίτη διαδρομή θα αναχωρήσει για την Κύπρο. Στην Κύπρο, οι Λαμπαδηδρόμοι θα περάσουν δύο ολόκληρες μέρες, διαδίδοντας το μήνυμα της Φλόγας σε όλες τις πόλεις του νησιού (την Πάφο, την Λεμεσό, την Λάρνακα, τη Λευκωσία κ.α.) φιλοξενούμενη από τα Special Olympics Κύπρου. Από εκεί θα κατευθυνθούν μέσω Αθήνας στα ελληνικά νησιά. Σε χρονικό διάστημα 10 ημερών, η Φλόγα της Ελπίδας θα επισκεφθεί περισσότερες από 30 πόλεις. Στις 21 Ιουνίου, η ομάδα αυτή θα επισκεφθεί το νησί της Ρόδου, όπου θα φιλοξενούνται ήδη 15 Διεθνείς Αποστολές Αθλητών Special Olympics, στο πλαίσιο του προγράμματος Πόλις – Αμφιτρύων. Εκεί, η Φλόγα, αφού περάσει από τους χώρους φιλοξενίας των αθλητών, θα κατευθυνθεί προς την Λίνδο, όπου θα λάβει χώρα μία ειδική τελετή υποδοχής. Το απόγευμα της 23ης Ιουνίου, οι Λαμπαδηδρόμοι θα περάσουν μπροστά από σημαντικές τοποθεσίες της πόλης της Ρόδου, όπως το Δημαρχείο και την Παλιά Πόλη για να καταλήξει στο Κάστρο των Ιπποτών, όπου θα πραγματοποιηθεί μία μεγαλειώδης τελετή μπροστά στα μάτια των περισσότερων αθλητών και επίσημων των Special Olympics, που θα παρίστανται εκεί, ειδικά για το γεγονός αυτό.

Την 24η Ιουνίου, όλες οι ομάδες της Διεθνούς Λαμπαδηδρομίας θα επανενωθούν στην Αθήνα και θα τρέξουν μπροστά από τα κέντρα φιλοξενίας των αθλητών, όπου θα λάβουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις. Στις 18:30 η Φλόγα της Ελπίδας θα φτάσει στην Ακρόπολη, όπου θα διανυκτερεύσει μπροστά στο Ερεχθείο, φρουρούμενη τιμητικά από την Προεδρική Φρουρά.

Την 25η Ιουνίου, την ημέρα της Τελετής Έναρξης, οι Λαμπαδηδρόμοι θα περάσουν από το Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου θα τους υποδεχθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων και έπειτα, αφού περάσουν από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, θα καταλήξουν στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου η δάδα θα ανάψει τον βωμό σηματοδοτώντας επίσημα την Έναρξη των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011.

Στο σχεδιασμό της δάδας, η οποία είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο σε ανθρακί και χρυσό χρώμα, έχει ύψος 50 εκατοστά και βάρος 1,6 κιλά περίπου, έχουν συνδυαστεί από τον οίκο Ζολώτα δύο κλασσικά στοιχεία του Ελληνικού πολιτισμού, ο κίονας Ιωνικού ρυθμού και ο Μαίανδρος -Σύμβολο Νίκης και Ενότητας, σύμβολο του Άπειρου, της Αιωνίας Ζωής, αλλά και έμβλημα του ακατόρθωτου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου