Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Πώς θα γίνουν οι Λειψοί το ελληνικό «Samso» - ολόκληρο το σχέδιο

Ευρυζωνικά δίκτυα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και μετατροπή σε ακίνητα μηδενικών
 ρύπων των 5-6 ξενοδοχείων, των 50 εμπορικών κτηρίων όσο και των 500 κατοικιών που διαθέτει, περιλαμβάνει το σχέδιο να μετατραπούν οι Λειψοί σε «πράσινο νησί, κατά το μοντέλο του δανικού Samso.

Την εξαγγελία έκανε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» για την καινοτομία και ευρυζωνικότητα. Η ιδέα είναι οι Λειψοί, ένα από τα πολλά μικρά νησιά κοντά στη Λέρο και στην Πάτμο, να αποκτήσουν μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή ένα πιο εξελιγμένο «πείραμα» απ’ ό,τι στον Άι-Στράτη, όπου η έμφαση έχει δοθεί στην κάλυψη από ΑΠΕ των αναγκών του σε ηλεκτρισμό. ...

Τελικός στόχος είναι το νησάκι των Λειψών, που τον χειμώνα έχει 500-600 κατοίκους οι οποίοι γίνονται 2.000-3.000 το καλοκαίρι, να αποτελέσει το πρώτο νησί μηδενικών εκπομπών ρύπων στη Μεσόγειο, και τουριστικό πόλο έλξης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κατά το μοντέλο του Samso στην πρωτοπόρο Δανία.
Τι περιλαμβάνει το πλάνο των 28 εκατ. ευρώ
Το σχέδιο, που αναμένεται να κοστίσει συνολικά γύρω στα 28 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη χρήση προηγμένων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ, «έξυπνων» ευρυζωνικών δικτύων, σε συνδυασμό με καθαρά μέσα μεταφοράς, δηλαδή ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Για την κάλυψη των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό, θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα, ενώ θα δημιουργηθούν μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου, καθώς και μονάδες αφαλάτωσης του νερού με χρήση ήπιων μορφών ενέργειας.
Όσο για τον κτιριακό τομέα, τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας θα ενσωματωθούν στα ξενοδοχεία του νησιού, στα εμπορικά κτήρια, και στις περίπου 500 κατοικίες, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι παραθεριστικές. Τα κονδύλια των 28 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος (ΕΠΕΕΡΑ) του Υπ. Περιβάλλοντος. Συντονιστής του έργου είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), οι μελέτες βρίσκονται στη φάση της σύνταξης και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διαγωνισμοί για την επιλογή των κατασκευαστριών εταιρειών θα προκηρυχθούν και μέσα στο 2011.
Σκοπός είναι μέσα από τις παρεμβάσεις αυτές να προκύψει ένα νησί με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το πρώτο «Samso» στη Μεσόγειο, και ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του είδους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει για τους Λειψούς ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης οικολογικού τουρισμού, αλλά και πρότυπο πράσινης ανάπτυξης, με θετικές συνέπειες και για τα γειτονικά τους νησιά, Λέρο και Πάτμο.


http://www.blog.g


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου