Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Αίμα στην 63η επέτειο από την ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ

Στο αίµα βάφτηκε η 63η επέτειος από την ίδρυσητου κράτους του Ισραήλ – η οποία για τους Παλαιστινίους είναιαπλώς η «Νάκµπα», η «Καταστροφή», ο ξεριζωµός κάπου 760.000 δικών τους ανθρώπων. Ανταποκρινόµενοι στο ιντερνετικό κάλεσµα ακτιβιστών, ενθαρρυµένοιαπό την επονοµαζόµενη ΑραβικήΑνοιξη, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνέρευσανστα σύνορα της Συρίας,του Λιβάνου και της Λωρίδας της Γάζας µε το Ισραήλ προκειµένου νασυµµετάσχουν σε διαδηλώσεις διαµαρτυρίας. ∆εν άργησαν να ξεσπάσουν επεισόδια. Από τα πυρά του ισραηλινού στρατού έπεσαν νεκροί τουλάχιστον 18 άνθρωποι.

Στα σύνορα της Συρίας µε τα Υψώµατα του Γκολάν, τα οποία κατακτήθηκαν από το Ισραήλ το 1967, κάποιοι από τουςχιλιάδες διαδηλωτές, στη συντριπτικήπλειονότητά τους παλαιστίνιοι πρόσφυγες, κατάφεραν να κόψουν τον φράχτη και να περάσουν από την άλλη πλευρά. Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ προκειµένου να τουςσταµατήσει.
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, δύο από την ισραηλινή πλευρά, κοντά στο χωριότων ∆ρούζων Ματζντάλ Σαµς, οι υπόλοιποι τέσσερις στο έδαφος της Συρίας.
Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και περίπου 40 χιλιόµετρα δυτικότερα, στο χωριό Μαρούν Αλ Ρας, στη µεθόριο του Λιβάνου µε το Ισραήλ. Χιλιάδες παλαιστίνιοι πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους 12 παλαιστινιακούς προσφυγικούςκαταυλισµούς του Λιβάνου, είχαν µεταβεί εκεί µε λεωφορεία διακοσµηµένα µε αφίσες που διακήρυτταν: «Επιστρέφουµε». Στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί επίσης εκατοντάδες λιβανέζοι στρατιώτες και αστυνοµικοί, καθώς και µέλη της ειρηνευτικής δύναµης του ΟΗΕ. Νεαροί υποστηρικτές της Χεζµπολάχ µε γουόκι τόκιστα χέρια οργάνωναν την είσοδο στο χωριό και µοίραζαν παλαιστινιακές σηµαίες. Σύµφωνα πάντα µε τις ισραηλινές Αρχές, οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ όταν οι διαδηλωτές επεχείρησαν να κόψουν τον συνοριακό φράχτη. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ακόµα δύο παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα µε το Ισραήλ.
Ηταν τα βιαιότερα επεισόδια στα ισραηλινά σύνορα εδώ και χρόνια. «Κανείς να µην αυταπατάται,είµαστε αποφασισµένοι να υπερασπιστούµε τα σύνορα και την εθνική κυριαρ χία µας», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαµίν Νετανιάχου. Το Ισραήλ είδε αµέσως πίσω από τα γεγονότα δάχτυλο του Ιράν και της Συρίας. «Αυτό που παρακολουθούµε είναι µια ιρανική πρόκληση, µια προσπάθεια εκµετάλλευσης των εκδηλώσεων µνήµης για τη Νάκµπα», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Είναι µια κυνική όσο και προφανής ενέργεια της συριακής ηγεσίας, ώστε να προκληθεί κρίση στα σύνορα και να αποσπαστεί η προσοχή από τα πολύ σοβαρά εσωτερικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει το καθεστώς Ασαντ», δήλωσε από την πλευρά του αξιωµατούχος της ισραηλινής κυβέρνησης. Η Τεχεράνη παρέµεινε σιωπηλή, η παλαιστινιακή Χαµάς καθώς και η λιβανική Χεζµπολάχ µίλησαν για ισραηλινά εγκλήµατα. Στις αρχές του µήνα, η Χαµάς και η Φατάχ, το κίνηµα του µετριοπαθούς παλαιστίνιου προέδρου Μαχµούντ Αµπάς, υπέγραψαν συµφωνία εθνικής συµφιλίωσης· το ΙΣραήλ την περιέγραψε ως ένα «θανάσιµο πλήγµα για την ειρήνη». www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου