Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Φαρμακεία θα συλλέγουν τα ληγμένα φάρμακα των νοικοκυριών

Σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση στα φαρμακεία της χώρας σημείων συλλογής ληγμένων φαρμάκων, προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.Τα παραπάνω αναφέρει σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η περαιτέρω διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων, αναφέρεται στο έγγραφο, μπορεί να γίνεται είτε από Δημοτικά Συστήματα συλλογής επικινδύνων αποβλήτων τα οποία θα δραστηριοποιούνται εντός των διοικητικών ορίων του οικείου δήμου, ή από αδειοδοτημένους φορείς συλλογής μεταφοράς επικινδύνων αποβλήτων από Υγειονομικές Μονάδες ή με τη διαδικασία επιστροφής των ληγμένων φαρμάκων στους προμηθευτές, εφόσον δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού για τη διαχείριση και τελική καταστροφή των οικιακών φαρμάκων. Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης φαρμάκων στα οικιακά απορρίμματα, επιτείνεται και από την υπερκατανάλωση φαρμάκων και πολλά φάρμακα που δεν χρησιμοποιήθηκαν ή έχουν λήξει καταλήγουν στους σκουπιδότοπους επιβαρύνοντας το περιβάλλον με χιλιάδες ουσίες πολλές εκ των οποίων είναι τοξικές και επικίνδυνες. Οι βουλευτές έχουν επίσης επισημάνει την απουσία κεντρικού σχεδιασμού για τη συγκέντρωση των οικιακών φαρμάκων. Επιπλέον τονίζουν ότι υπάρχει νομοθετική κενό στην υποστήριξη της προσπάθειας που γίνεται τελευταία με τα κοινωνικά φαρμακεία όπου συγκεντρώνονται φάρμακα που δεν έχουν λήξει.
Με αφορμή την ερώτηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενημερώνει επίσης, σε ό,τι αφορά την επέκταση του δικτύου υποδομών διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων από Υγειονομικές Μονάδες της χώρας, στις οποίες προβλέπεται ότι θα μπορούν να οδηγούνται και τα ληγμένα οικιακά φάρμακα, εκπονείται μελέτη για τη βιωσιμότητα, τη σκοπιμότητα, το κόστος και το όφελος από την κατασκευή δύο νέων Μονάδων αποτέφρωσης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων και μιας μονάδας αδρανοποίησης τέφρας.
http://www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου