Διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις περισσότερες από τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με την έκθεση των αρμόδιων υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων του Οργανισμού κατά τη συνάντησή τους, η οποία ολοκληρώθηκε χθες.
Η κατάσταση αυτή εγείρει μείζονα οικονομικά, πολιτικά και ηθικά ερωτήματα, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα περισσότεροι άνθρωποι να μείνουν πίσω σε συνθήκες μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης παγκόσμιας οικονομίας. Η εισοδηματική ανισότητα αμβλύνθηκε από το 2000 στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται πλέον κοντά στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (σύμφωνα με το γράφημα είναι ανάμεσα στις 5 χώρες στις οποίες σημειώθηκε άμβλυνση !!!) Αντίθετα, οξύνθηκε σημαντικά σε Καναδά, Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Νορβηγία, ΗΠA, Ιταλία και Φινλανδία. Μάλιστα, η Δανία, η Σουηδία και η Γερμανία, όπου παραδοσιακά υπήρχε μεγαλύτερη ισορροπία εισοδημάτων, εμφάνισαν την τελευταία δεκαετία τη μεγαλύτερη διεύρυνση του χάσματος από οπουδήποτε αλλού στον ΟΟΣΑ.
Γενικότερα, μεταξύ των τριάντα χωρών του ΟΟΣΑ, το εισόδημα του 10% των πλουσιότερων ήταν το 2008 σχεδόν εννεαπλάσιο από εκείνο του 10% των φτωχότερων. Σε ορισμένες σκανδιναβικές και κεντροευρωπαϊκές χώρες το χάσμα είναι σαφώς μικρότερο, με το εισόδημα του 10% του πλουσιότερου πληθυσμού να είναι πενταπλάσιο του 10% του φτωχότερου. Σε αναδυόμενες χώρες, αντιθέτως, όπως το Μεξικό και η Χιλή, οι πλούσιοι έχουν 25πλάσια εισοδήματα από τους φτωχούς.
Αναφερόμενος στα πορίσματα της έκθεσης, ο γενικός διευθυντής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία επισήμανε ότι η ανισότητα επιδεινώθηκε εν γένει, γιατί τα πλούσια νοικοκυριά τα κατάφεραν πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στα μεσαία και τα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια. Η φτώχεια των ηλικιωμένων περιορίστηκε, ενώ η φτώχεια των νέων και των οικογενειών με παιδιά οξύνθηκε. Ειδικά η παιδική φτώχεια πάντως περιορίζεται, όταν οι μητέρες εργάζονται. Η εργασία μειώνει τη φτώχεια και ειδικά η επαρκώς αμειβόμενη εργασία. Παράλληλα, όμως, απαιτούνται και άλλα μέτρα. Εξ ου και είναι σημαντικό, όπως τόνισε ο ΟΟΣΑ, να υιοθετηθούν πολιτικές, οι οποίες διευκολύνουν την πρόσβαση στην εργασία των υποεκπροσωπούμενων ομάδων, όπως οι γυναίκες και οι νέοι, καθώς και να προωθηθούν μέτρα εξισορρόπησης εργασίας- οικογένειας, να στηριχθεί η ισότητα ανδρών-γυναικών στην απασχόληση, αλλά και να βελτιωθεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση. Ο κ. Γκουρία υπογράμμισε με έμφαση την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι εισοδηματικές ανισότητες. Τόνισε δε πως το αμεσότερο εργαλείο αναδιανεμητικού χαρακτήρα είναι η μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής, κυρίως των έμμεσων φόρων, και της πολιτικής των κοινωνικών επιδομάτων. Ετσι, παροχές σε ρευστό και είδος -όπως η δημόσια υγεία, η εκπαίδευση, η στέγαση- είναι πολύτιμες για τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού
http://www.epikairo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου