Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες καλλιεργητές βρώσιμης ελιάς στη Χαλκιδική, γιατί αναμένουν μειωμένη παραγωγή από την καταστροφή των καρποφόρων οργάνων της ελιάς, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στις αρχές Δεκεμβρίου 2010 (-7ο C) και ιδίως στις αρχές Μάρτη (-8ο C).

   Να σημειωθεί ότι πέρσι η βρώσιμη πράσινη ελιά εξαιρετικής ποιότητας, αγοράσθηκε από τους εμπόρους - μεταποιητές σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση του εισοδήματος χιλιάδων καλλιεργητών.    Επειδή λοιπόν προβλέπεται για φέτος, εξαιτίας του γεγονότος αυτού μεγάλη ακαρπία στα δένδρα της ελιάς, με νέες σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τους αγρότες της Χαλκιδικής, αγροτικοί συνεταιρισμοί και σύλλογοι (Καλυβών – Αγ. Μάματος – Ν. Τενέδου – Πορταριάς – Ορμύλιας – Σημάντρων), ζητούν από τον ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης την άμεση αποστολή γεωπόνων για την εκτίμηση των ζημιών, ώστε έγκαιρα να αποζημιωθούν μετά τον έλεγχο.
    Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βνουευτές του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου.

Ρωτούν τον υπουργό, αν θα ανταποκριθεί άμεσα ο ΕΛΓΑ στο αίτημα των παραπάνω αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων για την αποστολή γεωπόνων και την εκτίμηση των ζημιών.
http://www.halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου