Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

«Μεταναστεύουν» οι Ελληνες μηχανικοί

Στις αγορές της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόλπου αλλά και άλλων χωρών  όπως η Ρωσία στρέφονται οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις απώλειες που έχουν στην εσωτερική αγορά εξαιτίας της ύφεσης ακαι της μεγάλης κρίσης που έχει δημιουργήσει και στην οικοδομή.
Ομως και εκεί τα έργα δεν κινούνται με ταχείς ρυθμούς, αφού η διεθνής κρίση έχει επηρεάσει και αυτές τις αγορές.
Πάντως, οι έλληνες κατασκευαστές συνεχίζουν να διεκδικούν και να παίρνουν έργα στο εξωτερικό, όπως ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, ο όμιλος Ελλάκτωρ και ο όμιλος  J&Ρ Αβαξ.

Σε ότι αφορά τους έλληνες μηχανικούς, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, «έχουν καλό όνομα στην πιάτσα» και ως εκ τούτου, παρά τη μείωση του έργου των ελληνικών εταιρειών, συνεχίζεται η ροή ελλήνων μηχανικών από την Ελλάδα προς τις χώρες του Κόλπου, κυρίως,  καθώς πολλοί εργάζονται για λογαριασμό ξένων εταιρειών.
- Ο όμιλος Ελλάκτωρ πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης 300 εκατ. ευρώ στην Αγία Πετρούπολη για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση εργοστασίου απορριμάτων.
Ειδικότερα, η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ της κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης και της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ - ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, όλες θυγατρικές του ομίλου Ελλάκτωρ, προβλέπει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή Yanino της επαρχίας Λένιγκραντ της Αγίας Πετρούπολης.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, ο χρόνος κατασκευής είναι 4 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του απαιτούμενου χρόνου αδειοδότησης και δοκιμαστικής λειτουργίας και η παραχώρηση θα διαρκέσει 30 χρόνια.

Το εργοστάσιο θα επεξεργάζεται 350.000 τόνους σύμμικτων απορριμμάτων ανά έτος. Η συνολική έκταση του εργοστασίου είναι περίπου 70 στρέμματα.

.Οπως αναφέρεται ,το εργοστάσιο θα περιλαμβάνει μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης και οπτικών διαχωρισμών των υλικών (πλαστικών ΡΕΤ, ΡΕ, ΡΡ, φίλμ, χαρτιού, γυαλιού, σιδήρου και αλουμινίου) σε ποσοστό που υπερβαίνει το 22% της ποσότητας των απορριμμάτων που τροφοδοτούνται προς επεξεργασία.

Το οργανικό κλάσμα των απορριμμάτων θα ξηραίνεται και θα σταθεροποιείται. Το προϊόν αυτής της επεξεργασίας θα είναι υψηλής καθαρότητος βιομάζα, με ποσοστό ανανεώσιμων υλικών που θα υπερβαίνει το 90%, η οποία θα αξιοποιείται θερμικά προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

 Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει ονομαστική ισχύ 14 ηλεκτρικά MW και θα καθιστά ενεργειακά αυτοδύναμη την λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας. Μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και του ζεστού νερού θα διατίθενται στα δίκτυα της πόλης. Η παραγόμενη βιομάζα προς ενεργειακή αξιοποίηση ανέρχεται σε περίπου 48% της ποσότητας των απορριμμάτων, που τροφοδοτούνται προς επεξεργασία.

Το εργοστάσιο θα είναι εφοδιασμένο με σύστημα καθαρισμού των υγρών αποβλήτων, με συστήματα απόσμησης και αποκονίωσης, η δε ποιότητα των καυσαερίων από τον σταθμό καύσης της βιομάζας θα πληροί τα όσα καθορίζονται από την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
- Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάληψη έργου  αξίας 88 εκατ. ευρώ  στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ,  μέσω της 100% θυγατρικής του κατασκευαστικής ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Το έργο αφορά την κατασκευή του νοσοκομειακού συγκροτήματος Danat Al Emarat στο Εμιράτο του Αμπου Ντάμπι για λογαριασμό της εταιρείας UEMEDICAL SERVICES LLC.

Το νοσοκομείο Danat Al Emarat θα είναι μία από τις μεγαλύτερες και πολυτελέστερες νοσοκομειακές μονάδες στο Αμπου Ντάμπι και στοχεύει στην κάλυψη του κενού που υφίσταται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας για γυναίκες και παιδιά στην ευρύτερη περιοχή. Η συνολική επιφάνειά του θα φτάνει τα 59.000 τ.μ. και θα διαθέτει 119 μονόκλινα δωμάτια, μεταξύ των οποίων 7 «βασιλικές» και 15 VIP σουίτες.

Το κατασκευαστικό αντικείμενο που ανέλαβε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ περιλαμβάνει το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, το οποίο θα έχει ύψος 65 μ. με 2 υπόγεια και 11 ορόφους, καθώς και το κτίριο ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που αναπτύσσεται σε 4 ορόφους.

Η διάρκεια της περιόδου κατασκευής είναι 22 μήνες. Επιπλέον, προγραμματίζεται και δεύτερη φάση του έργου η οποία θα ανατεθεί μέχρι το τέλος τους έτους. Με το νέο αυτό έργο, το συνολικό ανεκτέλεστο της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ανέρχεται πλέον σε περίπου 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 340 εκατ. ευρώ αφορούν έργα στο εξωτερικό.
Ο όμιλος J&Ρ Αβαξ και η εξαγορασθείσα από αυτόν Αθηνά υλοποιούν έργα ύψους περίπου 260 εκατ. ευρώ στην περιοχή, όπως έργο στο αεροδρόμιο στο Αμμάν, ένα έργο στο νησί Σόουα και άλλα έργα υποδομής, ενέργειας και λιμενικά. Επιπλέον, η Ιντρακάτ έχει παρουσία στη Συρία, όπου σκοπεύει να αναπτύξει εμπορικό κέντρο στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, το οποίο αφορά μια επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ.
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου