Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ “ΣΚΟΥΠΑ” ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΠΟΓΚΡΟΜ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΠΑΤΡΑΪΚΗΣ

Εδώ και μερικούς μήνες και ύστερα από την έναρξη λειτουργίας του καινούργιου λιμανιού στη νότια πλευρά της πόλης της Πάτρας, αρκετοί μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Σουδάν και χώρες της Βόρειας Αφρικής, έχουν εγκατασταθεί στο παλιό εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής, έναν χώρο εγκαταλελειμμένο εδώ και μια εικοσαετίας, ύστερα από το κλείσιμο των προβληματικών επιχειρήσεων στις αρχές της δεκαετίας του 90. Σήμερα, ανάμεσα σε μισογκρεμισμένα ντουβάρια και σκουριασμένα μηχανήματα, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν με όσα μέσα διαθέτουν να οργανώσουν την καθημερινότητα τους και παράλληλα να περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να περάσουν σε κάποιο καράβι που κατευθύνεται προς την καπιταλιστική Δύση.

Μέσα σ’ αυτήν την καθημερινότητα, οι μετανάστες έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολεμική συνθήκη που καλλιεργείται έντεχνα από ένα μέτωπο τοπικών και κεντρικών φορέων που έχουν βαλθεί να τους εξοντώσουν. Η αστυνομία, τα μέσα ενημέρωσης, ο δήμος Πατρέων και ο Οργανισμός Λιμένος, έχοντας τις δικές τους βλέψεις για την αξιοποίηση της περιοχής απέναντι από το νέο λιμάνι και μη βλέποντας σε καμιά περίπτωση με καλό μάτι την παρουσία των μεταναστών εκεί, έχουν ξεκινήσει μια ολοένα και εντεινόμενη στρατηγική εκδίωξης τους. Τα καθημερινά κυνηγητά, οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια, οι ταπεινώσεις και οι εξευτελισμοί, οι εμπρησμοί των όποιων καταλυμάτων έχουν δημιουργήσει, οι δολοφονίες και οι επιχειρήσεις “σκούπα”, εκτεταμένες ή μη, είναι η πραγματικότητα των μεταναστών που ζουν στην περιοχή αλλά σίγουρα δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα όλων των υπόλοιπων μεταναστών που ζουν στην περιοχή της Πάτρας, από το Ρίο και την Κανελοπούλου ως τις Ιτιές και τα Βραχναίικα.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε τον
σοβαρό τραυματισμό αφγανού μετανάστη στο κεφάλι ύστερα από καταδίωξη από μπάτσους, τον άγριο ξυλοδαρμό δυο ανήλικων μεταναστών κοντά στην Πειραϊκή Πατραϊκή που τα μμε μετέτρεψαν σε επίθεση μεταναστών σε λιμενικούς και φυσικά την επιχείρηση “σκούπα” της 5ης Γενάρη και τον εμπρησμό μεγάλου μέρους του καταυλισμού και των προσωπικών αντικειμένων όσων διαμένουν εκεί.

Για μας, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, είναι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από τους τόπους τους εξαιτίας των επεκτατικών πολέμων και της λεηλασίας που διεξάγει η παγκόσμια κυριαρχία σε ολόκληρη την καπιταλιστική περιφέρεια. Έφτασαν στην Πάτρα, καθώς το λιμάνι της αποτελεί πύλη εισόδου προς την καπιταλιστική Δύση με την ελπίδα πως θα μπορέσουν εκεί να βρουν μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή. Προς το παρόν το μόνο που τους επιφυλάσσεται είναι η φτώχεια, η καταστολή, ο ρατσισμός και η άνευ όρων εκμετάλλευση από τα ντόπια αφεντικά και τις μαφίες των δουλεμπόρων.

Ενάντια σε όσους πλαστούς διαχωρισμούς στηρίζονται στη βάση της φυλής και του έθνους και μας θέλουν να γυρνάμε την πλάτη στους μετανάστες, να σταθούμε δίπλα τους αναγνωρίζοντας στα πρόσωπα τους ένα κομμάτι του εαυτού μας, μια στιγμή της κοινής ταξικής μας μοίρας. Να αντιληφθούμε επιτέλους πως η μήτρα όλων των δεινών μας δεν είναι κανένας ταξικός μας αδερφός, αλλά ο καπιταλισμός και το κράτος που παρασιτικά απομυζούν το κοινωνικό σύνολο και όλοι μαζί, μέσα από κοινούς συλλογικούς αγώνες να τους ανατρέψουμε και να οικοδομήσουμε μια καινούργια κοινωνία χωρίς σύνορα και κράτη, χωρίς στρατούς κι αστυνομίες, μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας!

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ


ΜΠΑΤΣΟΙ, ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ, ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ



ipposd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου