Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΦΩΤΙΑ, ΗΤΑΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ

Παρασκευή 13/7 η φωτιά ξέσπασε μερικά λεπτά πριν από τις 9 και η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση. Επενέβησαν 6 οχήματα με 20 άνδρες της υπηρεσίας, οι οποίοι κατέβαλαν για περισσότερη από μία ώρα μεγάλες προσπάθειες για να δαμάσουν τις φλόγες.Πρόκειται για ένα κτίριο 600 περίπου τετραγωνικών που εκτείνεται σε τρεις ορόφους και, δυστυχώς, η καταστροφή είναι μεγάλη αφού το μεγαλύτερο μέρος διέθετε ξύλινα πατώματα και οροφή.
Η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση με χρήση δύο πυροσβεστικών κρουνών για την αύξηση της πίεσης του νερού προκειμένου οι πυροσβέστες να ρίξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μεγαλύτερες ποσότητες νερού.
Οι γείτονες από τα μπαλκόνια τους έβγαλαν σωλήνες και ό,τι άλλο διέθεταν προκειμένου να συμβάλλουν στην κατάσβεση και να προστατέψουν και τις δικές τους περιουσίες που βρίσκονταν σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από το φλεγόμενο κτίριο...
Χαρακτηριστικό παράδειγμα κάτοικος παρακείμενου σπιτιού που εθελοντικά βοήθησε τραβώντας στο μπαλκόνι του μάνικα της πυροσβεστικής προκειμένου να ρίχνει νερό στο απέναντι παράθυρο που έγλυφαν οι φλόγες!

Εγκαταλελειμμένο από δεκαετίες νεοκλασσικό

Το κτίριο στέγαζε παλιά τη νοσηλευτική σχολή Κέρκυρας, η οποία μετακόμισε στο νέο νοσοκομείο με την έναρξη της λειτουργίας της. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό το οποίο, εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση αφού οι διοικήσεις των νοσοκομείων από τη δεκαετία του ΄90 μέχρι και τώρα δεν είχαν φροντίσει να συντηρήσουν.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Νοσηλευτικής Σχολής την τελευταία πενταετία, σοφάδες έπεφταν και οι καταγγελίες για την επικινδυνότητα του κτιρίου ήταν πολλές.
Από πέρσι, το κτίριο κατέλαβε ομάδα φοιτητών και άλλων νέων ανθρώπων με στόχο αφενός να αποτελέσει στέγη για μερίδα φοιτητών που μετά την απόφαση του Ιονίου Πανεπιστημίου να περικόψει το δικαίωμα της δωρεάν στέγασης, δεν είχαν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν διαμερίσματα για να μείνουν, αφετέρου για να δημιουργήσουν ένα πολιτιστικό στέκι με δεκάδες δραστηριότητες την εβδομάδα.

Είχε μετατραπεί σε χώρος πολιτισμού αλλά και στέγη άπορων φοιτητών


Μάλιστα, παρά την κριτική που ορισμένοι ασκούσαν στο κράτος «γιατί δεν επεμβαίνει να διαλύσει την κατάληψη ενός δημοσίου κτιρίου», οι νέοι που εγκαταστάθηκαν εκεί είχαν φροντίσει να προχωρήσουν με δικές τους προσπάθειες σε εργασίες συντήρησης και βελτιστοποίησης της κατάστασης του εγκαταλελειμμένου από χρόνια χώρου.
Διοργάνωναν μέχρι σήμερα πολλές εκδηλώσεις, όπως προβολές ταινιών, μουσικές βραδιές ανοικτές σε όποιον ήθελε να συμμετάσχει, πολιτιστικό καφενείο όπου μία φορά την εβδομάδα συζητούσαν για σειρά πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων, μέχρι και ένα μίνι φυτώριο στην πίσω αυλή. Τα άγουρα καρπούζια δεν τα επηρέασε η φωτιά και απ΄ ότι φαίνεται, θα είναι τα μόνα απομεινάρια μίας ενδιαφέρουσας προσπάθειας αυτοοργάνωσης και παραγωγής πολιτισμού και διαλόγου από μια ομάδα νέων που κατέλαβε ένα δημόσιο σε άθλια κατάσταση χώρο για να τον ζωντανέψει και να τον μετατρέψει σε στέκι παραγωγής πολιτισμού...

Ερευνώνται τα αίτια της πυρκαγιάς

Ερωτηματικά εγείρονται για τα αίτια της πυρκαγιάς που αναζητεί πλέον το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων αλλά και μελών της «Κατάληψης Δράκας», την ώρα που ξέσπασε η φωτιά δεν ήταν κανείς μέσα στο κτίριο. Πυροσβέστες αλλά και περίοικοι εξέφραζαν την άποψη ότι θα ήταν μάλλον δύσκολο η φωτιά να ξεσπάσει και να γιγαντωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από ένα αναμμένο τσιγάρο που κάποιος ξέχασε, πόσο μάλλον όταν την ώρα του περιστατικού δεν ήταν κανείς μέσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυροσβεστική εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.
Στο χώρο βρέθηκε αργά το βράδυ και ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Κώστας Γρηγορόπουλος, προκειμένου να ενημερωθεί επί τόπου για την καταστροφή που υπέστη το περιουσιακό στοιχείο του ιδρύματος.








ΠΗΓΗ: corfuPRESS.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΔΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου