Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ραδιενεργά απόβλητα στη χαλυβουργία του Μάνεση στο Βόλο, σύσκεψη αποκάλυψε τις διαστάσεις του προβλήματος

Συγκλονιστικά στοιχεία αποκαλύφθηκαν σε σύσκεψη φορέων στο Βόλο, σχετικά με τα ραδιενεργά απόβλητα της χαλυβουργίας του Μάνεση. Πλέον έχουν προσβληθεί πολλοί άνθρωποι και θα προσβληθούν και άλλοι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις, την ώρα που τα ΜΜ αποβλάκωσης δεν αναφέρουν τίποτα, ενώ ο Mάνεσης προσπαθεί να σπάσει την απεργία στην Αθήνα με τη βοήθεια του βολευτή μπουμπούκου, του ΣΚΑΙ και πολλών ακόμη μέσων που παραπληροφορούν για το “κλείσιμο τους εργοστασίου λόγω της απεργίας”. Αναλυτικώτερα…

..η σύσκεψη οργανώθηκε από το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και πήραν μέρος σ’ αυτήν: ο πυρηνικός φυσικός και πρ. διευθυντής ερευνών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», κ. Θεοφίλου Ανδρέας, η ΕΛΜΕ Ν. Μαγνησίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ», ο Ιατρικός Σύλλογος Ν. Μαγνησίας, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Ιατρικών Κέντρων Ν. Μαγνησίας, ο Σύνδεσμος Λιμενεργατών Βόλου, το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας, το Σωματείο της Coca – Cola, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου, η Λαϊκή Επιτροπή Καπακλί, η Λαϊκή Επιτροπή Χιλιαδούς, η Λαϊκή Επιτροπή Καραγάτς, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ν. Μαγνησίας, ο Σύλλογος Γιατρών ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Ν. Μαγνησίας, το Σωματείο Εργαζομένων ΒΕΜΕΚΕΠ, το Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου Ν. Μαγνησίας, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Παλαιού Λιμεναρχείου Βόλου.


Καταπέλτης ήταν στην παράθεση των στοιχείων ο Α. Θεοφίλου πυρηνικός επιστήμονας. Με βάση την επιστημονική ανάλυσή του, στην οποία συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων, δεν έχει τόσο σημασία η ραδιενέργεια που εκπέμπεται αν είναι 1,5 ή 3,5 ή 10 μπεκερέλ το γραμμάριο, μιας και βρίσκεται σε σκόνη που σημαίνει ότι είναι σίγουρο πως έχει εισέλθει σε ανθρώπους. Ενα μόνο μόριο Καισίου 137 στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να επηρεάσει 300 εκατομμύρια από μόρια του ανθρώπινου σώματος. Μάλιστα, με βάση τα λεγόμενα του κ. Θεοφίλου πιθανή μέτρηση μετά από τόσες μέρες δεν θα αποκαλύψει κάποιο στοιχεία, μιας και το υλικό βρίσκεται στην ατμόσφαιρα.

Η επιβάρυνση με το επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό δεν περιορίζεται μόνο στο εργοστάσιο του Βελεστίνου και τον περιβάλλοντα χώρο, όπου η ατμόσφαιρα είναι άκρως επικίνδυνη από σωματίδια με το ραδιενεργό υλικό. Εχει σίγουρα διαχυθεί και στην ατμόσφαιρα στους δρόμους της πόλης όπου έγινε η μεταφορά, αλλά κυρίως στο λιμάνι και στην περιοχή γύρω.

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι ήρθαν σε επαφή με το επικίνδυνο φορτίο, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του σωματείου, χωρίς να έχουν ενημερωθεί από την εταιρεία για το υλικό και στον απόπλου, αλλά και κατά την επιστροφή με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν τι φόρτωναν και ξεφόρτωναν και να μην πάρουν τα αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας. Πρόκειται για περίπου 40 εργαζόμενους, όπως καταγγέλθηκε.

Πέρα από το ραδιενεργό απόβλητο που έχει διαχυθεί στην ατμόσφαιρα και συνεχίζει να διαχέεται μιας και παραμένει στο εργοστάσιο στο Βελεστίνο σε κοινή θέα, στον προαύλιο χώρο, κλεισμένο σε συμβατικά σακιά, μέρος του υλικού έχει περάσει σίγουρα και στο τελικό προϊόν αλλά επίσης και σε υπολείμματα της καύσης τα οποία στοιβάζονται σε λοφίσκους με τη μορφή χαλικιού και σκόνης και χρησιμοποιούνται για
μπάζωμα σε οδικές εργασίες. Μάλιστα καταγγέλθηκε ότι το υλικό αυτό χρησιμοποιείται αυτήν την περίοδο στις εργασίες στον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου. Αυτό σημαίνει ότι το επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό πιθανότατα υπάρχει στους δρόμους, μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και σε υψηλές θερμοκρασίες διαχέεται και στην ατμόσφαιρα!

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κώστας Στεργίου κατάγγειλε ότι από τις 5 Ιούλη που έγινε η αποκάλυψη δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την προστασία εργαζομένων και κατοίκων. Επεσήμανε τις εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας και των κρατικών υπηρεσιών και αποκάλυψε ότι «οι σάκοι που δεν είναι αεροστεγείς, συνεχίζουν και σκορπίζουν τη σκόνη με το Καίσιο-137 στην ατμόσφαιρα. Σε πιθανή βροχή θα μολύνουν ακόμα περισσότερο το υπέδαφος, ενώ κατά τη μεταφορά των δεκάδων αυτών τόνων προς και από το λιμάνι του Βόλου, απελευθέρωναν τη ραδιενεργή σκόνη στους δρόμους και την ατμόσφαιρα της πόλης μας».

Η σύσκεψη κατέληξε σε κοινή θέση για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν:

Να απομακρυνθεί με όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, το επικίνδυνο υλικό. Υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις και από τον κ. Θεοφίλου για την αποθήκευσή του σε αεροστεγείς σάκους και τη φύλαξή του σε αεροστεγείς θαλάμους.

Να πραγματοποιηθούν ιατρικές εξετάσεις στους εργαζόμενους στη «Χαλυβουργία», στους εργαζόμενους στο λιμάνι και στους κατοίκους στην περιοχή δίπλα από το λιμάνι. 

Να διαλευκανθεί το θέμα με το σκραπ που μπήκε τους τελευταίους μήνες και μπαίνει αυτή την περίοδο μέσα στο εργοστάσιο! 

Να ελεγχθεί το εργοστάσιο στο Βελεστίνο, η γύρω περιοχή και να γίνει ενημέρωση για το πότε άλλαξε η εταιρεία τα φίλτρα. 

Να γίνει έλεγχος στο υλικό που χρησιμοποιείται για τα οδοστρώματα και να ενημερώσει η εταιρεία που χρησιμοποίησε τέτοιο υλικό τουλάχιστον τους τελευταίους 4 μήνες.

ΠΗΓΗ: rizospastis

Χτες οι απεργοί στην ΑΘήνα έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας. Είχε προηγηθεί τριμερής σύσκεψη όπου πρότειναν την άμεση πρόσληψη 40 απολυμένων, και τη σταδιακή πρόσληψη των υπόλοιπων 150 τους επόμενους μήνες, την παραμονή των μισθών στα ίδια επίπεδα και συνεχή απασχόληση, προκειμένου να λήξει η απεργία. Η εργοδοσία δεν έδωσε καμία απάντηση, ενώ το υπουργείο εξέδωσε μια γενικόλογη ανακοίνωση 60 λέξεων που λέει πως θα εξακολουθήσουν να προσπαθούν να λυθεί το πρόβλημα. Ωστόσο, κανείς δεν τραβάει τα αυτιά του Μάνεση για τα απόβλητα, ούτε και εκδόθηκε κάποια απόφαση δημόσιας υπηρεσίας ακόμα για το θέμα.

ΠΗΓΗ: ergasiakodeltio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου