Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Απειλούν με πογκρόμ τους εργαζόμενους μετανάστες

Σε πράξεις μίσους φέρονται αποφασισμένα να προβούν τα «λεβεντόπαιδα» ανά την Ελλάδα, στοχοποιώντας όσες επιχειρήσεις δίνουν μεροκάματο σε αλλοδαπούς. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα θύματα ρατσιστικής βίας που καταφεύγουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων

Τα περιστατικά περίθαλψης τραυματιών από μαχαίρι, σφαίρες, ξυλοδαρμούς, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν σπάνια, τώρα φτάνουν σε ορισμένα νοσοκομεία ακόμα και τα δέκα σε μια εφημερία. Στατιστικά οι τρεις από τις δέκα περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με εισαγωγή στο νοσοκομείο για νοσηλεία. 
Επιδρομές μίσους σε χώρους εργασίας όπου απασχολούνται μετανάστες πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα μέλη της Χρυσής Αυγής. Εξαπολύοντας απειλές για την «επόμενη μέρα» των εκλογών, οι ακροδεξιοί έχουν ήδη «επισκεφτεί» βιοτεχνίες της Εύβοιας, εργοστάσια της Στερεάς Ελλάδας και λαϊκές αγορές της Αττικής, προειδοποιώντας τους αλλοδαπούς εργαζόμενους αλλά και τους επιχειρηματίες ότι «δεν θα έχουν καλά ξεμπερδέματα» σε περίπτωση που η συνεργασία τους συνεχιστεί. Μετά τον τομέα της ασφάλειας, τα «λεβεντόπαιδα» του Νίκου Μιχαλολιάκου αναλαμβάνουν τώρα και ρόλο... επιθεωρητή εργασίας.

Τα μέλη της οργάνωσης προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που μαστίζει τις ελληνικές οικογένειες και υπόσχονται δουλειές!

Με ανακοινώσεις που έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, οι τοπικοί πυρήνες καλούν τα μέλη τους να καταγγέλλουν βιομηχανικές μονάδες και ξενοδοχεία που απασχολούν -ακόμη και νόμιμα- αλλοδαπούς, ώστε να τους απολύσουν για να προσληφθούν Ελληνες, ενώ την ίδια στιγμή κηρύττουν μποϊκοτάζ σε όσες επιχειρήσεις απασχολούν μετανάστες.


Φόβος
Οι νέες «εξαγγελίες» της οργάνωσης έχουν ήδη αρχίσει να βρίσκουν έδαφος ανάμεσα σε επιχειρηματίες που, φοβούμενοι τα χειρότερα, είτε «κρύβουν» τους εργαζόμενους που δεν θέλουν να χάσουν είτε τους απολύουν για να μην αποτελέσουν στόχο οι ίδιοι και οι εταιρείες τους.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που έχει αναρτήσει η τοπική οργάνωση Εύβοιας-Βοιωτίας, αλλά και Δωδεκανήσου, αναφέρεται ότι «οι μεγάλες βιομηχανικές και ξενοδοχειακές μονάδες ''τσιμπούσαν'' επιδοτήσεις, υποτίθεται για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τις ελληνικές οικογένειες και, αντ' αυτού, απολύουν Ελληνες και απασχολούν παράνομους μετανάστες. Καλούμε τους Ελληνες, που γνωρίζουν αποδεδειγμένα τέτοιες παρανομίες στους νομούς Εύβοιας και Βοιωτίας να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 69... και να καταγγείλουν τις επιχειρήσεις που παρανομούν. Οι καταγγελίες μπορούν να είναι ανώνυμες και με απόκρυψη αριθμού. Την ευθύνη της καταγγελίας την αναλαμβάνει η Χρυσή Αυγή».

Η ανακοίνωση
Υποτίθεται ότι η ανακοίνωση αναφέρεται στη «μαύρη εργασία» και πως η δράση των μελών της φιλοφασιστικής οργάνωσης θα αφορά περιπτώσεις «υποαμειβόμενων, μαθητευόμενων, κυρίως αλλοδαπών, πέραν της νόμιμης ποσόστωσης του 17%, με αποτέλεσμα οι Ελληνες οικογενειάρχες να μένουν άνεργοι...». Ωστόσο, τα πογκρόμ έχουν αρχίσει και σε βάρος επιχειρήσεων που απασχολούν νόμιμα αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και το χτύπημα σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων στο Πέραμα, αλλά και το μήνυμα του υποψήφιου βουλευτή Β' Πειραιώς της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, λίγες μέρες μετά ότι «οι Αιγύπτιοι μετανάστες στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή». Τέτοιο... λογαριασμό απαιτούν και από εργαζόμενους σε χωράφια, σε φυτώρια, σε πάγκους λαϊκής αλλά και όπου τύχει εργαζόμενος μετανάστης να πέσει στον δρόμο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες σε βενζινάδικο στην Παιανία, στο οποίο δούλευε νόμιμα Πακιστανός υπήκοος. Χρυσαυγίτες πήγαν στο μαγαζί, τον χτύπησαν βίαια, εκφόβισαν τη γυναίκα του και έσπασαν ακόμη και τα ποδηλατάκια των παιδιών τους που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο πρατήριο. Η απειλή που εξαπέλυσαν ήταν ότι «δεν θέλουμε να σε ξαναδούμε να δουλεύεις εδώ»...

Επιθεώρηση εργασίας... αλλοδαπών
Οι μαυροφορεμένοι «εκδικητές» στήνουν καρτέρι σε μετρό και ηλεκτρικό

Καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής» αναφέρουν ότι καθημερινά, σε σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού, μαυροφορεμένοι στήνουν «καρτέρι» σε εργαζόμενους μετανάστες. Τους σταματούν και, αφού τους παίρνουν όσα χρήματα έχουν πάνω τους, τους επιτίθενται και τους σκίζουν τα χαρτιά τους! Τα περιστατικά είναι ήδη αρκετά, αλλά οι αλλοδαποί φοβούνται να τα καταγγείλουν στην αστυνομία. Πάντως, μέχρι στιγμής, οι... «αγαθοεργίες» των πρωτοπαλίκαρων δεν φαίνεται να τους «βγαίνουν». Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιχείρηση στη Λαμία, η πίεση των χρυσαυγιτών ήταν τόσο έντονη, που ο ιδιοκτήτης αναγκάστηκε να απολύσει κάποιους από τους μετανάστες που απασχολούσε. Η αγγελία που δημοσίευσε για εξεύρεση νέων υπαλλήλων, Ελλήνων αυτή τη φορά, δεν... ευοδώθηκε, αφού κανείς δεν προσφέρθηκε για το είδος της εργασίας.

Υστερα από αυτές τις εξελίξεις, ο επιχειρηματίας προσέλαβε ξανά τους μετανάστες που είχε αναγκαστεί να απολύσει... Εκτός όμως από τα πογκρόμ, οι χρυσαυγίτες καλούν τους ομοϊδεάτες και σε μποϊκοτάζ όσων καταστημάτων απασχολούν αλλοδαπούς. «Σας φέρνουν παραγγελία από την πιτσαρία ή την ψησταριά και ο μεταφορέας (ντιλιβεράς) είναι αλλοδαπός; Μην παίρνετε την παραγγελία, διώξτε τον και πείτε του τον λόγο. Πηγαίνετε σε βενζινάδικο να βάλετε βενζίνη και βλέπετε αλλοδαπό (συνήθως πακιστανοαφγανούς); Μη βάζετε βενζίνη. Πηγαίνετε στη λαϊκή αγορά και στον πάγκο βρίσκεται αλλοδαπός; Μην αγοράζετε, πηγαίνετε σε άλλον πάγκο που υπάρχουν μόνο Ελληνες», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. Για να λάβουν την... πληρωμένη απάντηση από σχολιαστές: «Οταν θέλαμε τους μετανάστες να μας κάνουν τις δουλειές γιατί εμείς την είχαμε δει αφεντικά ήταν ωραία; Οταν εμείς σνομπάραμε δουλειές γιατί είχαμε ψηλά τη μύτη ποιος θα πήγαινε να δουλέψει σε βενζινάδικο, ντιλιβεράς, οικοδομή; Κι ακόμη και τώρα, σιγά μη θέλει κανένας να πάει...», σημειώνει ένας από αυτούς.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr

Καθημερινό φαινόμενο στα εξωτερικά ιατρεία
Αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι «τραυματίες ρατσιστικής βίας»

Ραγδαία είναι η αύξηση «τραυματιών ρατσιστικής βίας», που καθημερινά πλέον περιθάλπουν οι γιατροί στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ένα φαινόμενο «ευθέως ανάλογο» και με τις πρόσφατες θρασύτατες ομαδικές ή μεμονωμένες επιθέσεις ακροδεξιών, που δρουν ως αδίστακτες συμμορίες εποχούμενων ή μεμονωμένες ομάδες, σκορπώντας τον τρόμο και δέρνοντας κυρίως ανυποψίαστους αλλοδαπούς! Χωρίς να καταγράφονται επίσημα στους χώρους υγείας, ως «περιστατικά βίας», καθώς οι γιατροί περιορίζονται στο έργο της περίθαλψης, έχουν ωστόσο οι ίδιοι τη δυνατότητα όχι μόνο να τα διακρίνουν ως τέτοια, από τα χαρακτηριστικά των τραυμάτων, αλλά συμβαίνει συχνά να το δηλώνουν και οι ίδιοι οι τραυματίες ή οι συνοδοί τους.

Συγκλονιστικά στοιχεία
Το τελευταίο οκτάμηνο κινείται δραστήρια ένας νέος φορέας, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, όπου συνεργάζονται η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και 18 ΜΚΟ, που ήδη έχει καταγράψει στην πρώτη της έκθεση συγκλονιστικά στοιχεία για την έκταση και το μέγεθος του προβλήματος. Ειδικά στην «Πολυκλινική», λόγω γεωγραφικής θέσης στο κέντρο της Αθήνας, τα σοβαρά περιστατικά με τραυματίες από μαχαίρι, σφαίρες, ξυλοδαρμούς, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν σποραδικά και σπάνια, τώρα, μόνο σ' αυτό το νοσοκομείο, έφτασαν τα δύο με τρία την ημέρα!

«Ερχονται στα εξωτερικά ιατρεία αυτοβούλως ή μεταφέρονται από άλλους, τραυματισμένοι από συμπλοκές, ξυλοδαρμούς, αλλά και από εμφανώς σχεδιασμένες επιθέσεις, συχνά μαχαιρωμένοι, πολλοί με μώλωπες ή άλλα τραύματα, σε μια συχνότητα που δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο διοικητής του νοσοκομείου Παντελής Αμούργης. «Στο νοσοκομείο ''Γ. Γεννηματάς'', σε ημέρες εφημερίας, όπου εξυπηρετούνται περισσότεροι από 1.000 ασθενείς ως επείγοντα περιστατικά, καταγράφονται περίπου 10 περιπτώσεις, κυρίως αλλοδαπών, θύματα ρατσιστικής βίας, χωρίς να υπολογίσουμε τις μαζικές διακομιδές τραυματιών, όπως στα γεγονότα του Φεβρουαρίου, που είχαμε 55 τραυματίες και 9 εισαγωγές», μας εξηγεί ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Παπαδόπουλος.

Στατιστικά οι τρεις από τις δέκα περιπτώσεις αφορούν σε σοβαρούς τραυματισμούς που αντιμετωπίζονται με εισαγωγή στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Η αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας επιβεβαιώνεται και από το ΕΚΑΒ. «Παρά το γεγονός ότι δεν τα καταγράφουμε επίσημα, προκύπτει από εκτιμήσεις των τριών συντονιστών ότι σε σχέση με πέρυσι τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ πραγματοποίησαν πολύ περισσότερες διακομιδές τέτοιων περιστατικών στα νοσοκομεία», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Δημήτρης Πύρρος, διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.

63 επιθέσεις σε 2 μήνες
«Καθημερινά περιθάλπουμε θύματα από συστηματικές επιθέσεις ομάδων και τραυματίζουν απρόκλητα μετανάστες με μαχαίρια, λοστούς και σιδερογροθιές», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου.
Μόλις μέσα σε δύο μήνες καταγράφηκαν 63 επιθέσεις ρατσιστικής βίας, σύμφωνα με στοιχεία από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου