Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

ΠΟΣΟ 4,64 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΧΡΩΣΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

Σε 4,64 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων και των φορέων της γενικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών -τα όποια όμως δεν είναι πλήρη, καθώς περίπου ένας στους τέσσερις φορείς δεν απέστειλε ούτε αυτό το μήνα στοιχεία...


Προκειμένου να πατάξει το φαινόμενο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε λίστα με τους «απείθαρχους» φορείς, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση αυστηρών ποινών (ακόμη και περικοπές αποδοχών για τους προέδρους) για να αυξήσει την πίεση σε όσους δεν δίνουν στοιχεία.

Η έλλειψη ολοκληρωμένων στοιχείων από όλους τους φορείς δεν επιτρέπει το σχηματισμό πλήρους εικόνας των δημοσιονομικών μεγεθών. Σε αυτό βασιζόμενη, η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει προς το τέλος του μήνα τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ το 2010 -με έλλειμμα της τάξης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, του 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, οι υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, νοσοκομεία, οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης και λοιποί) μειώθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου στα 4,062 δισ. ευρώ (έναντι 4,961 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα).

Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων και των περιφερειών ανέρχονται σε 589,19 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου (από 866,2 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο).

Η λίστα των «απείθαρχων»

Την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα κατάσταση με τους φορείς του Δημοσίου που δεν έστειλαν το Φεβρουάριο τα απαραίτητα στοιχεία.

Από τους συνολικά 892 φορείς -αριθμός μειωμένος σχεδόν στο μισό με την εφαρμογή του Καλλικράτη- στοιχεία έδωσαν οι 684.

Στοιχεία έχουν δώσει σχεδόν όλα τα νοσοκομεία, αλλά μόλις κάτι παραπάνω από τους μισούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Οι ΟΤΑ εμφανίζονται ικανοποιητικά συνεπείς, καθώς, σε σύνολο 369 φορέων, στοιχεία έστειλαν οι 320. Ο πληθυσμός μάλιστα των ΟΤΑ που έστειλαν αντιστοιχεί στο 99,6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
http://fimotro.blogspot.com/2011/04/464.html

Διαβάστε περισσότερα: http://ellinikh-odysseia.blogspot.com/2011/04/464.html#ixzz1IJqUzEWn
Under Creative Commons License: Attribution

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου