Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Κουτρουμάνης: Δεν υπάρχουν σκέψεις για μείωση των συντάξεων



Αυξημένες θα είναι φέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, είπε ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.
Δεν υπάρχουν σκέψεις για τη μείωση των συντάξεων τα επόμενα πέντε χρόνια, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή παρακολούθησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Αντιθέτως, είπε ο υπουργός, αναμένεται να αυξηθούν μέσα στην επόμενη τετραετία οι δαπάνες συντάξεως κατά 1,2 δισ. ευρώ, όχι από αύξηση των συντάξεων, αλλά από την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων.

Προέβλεψε μάλιστα ότι θα είναι αυξημένες φέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, με υπολογισμένο πάντως το αυξημένο αυτό κόστος, όπως υπογράμμισε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κατάσταση με τη συνεχιζόμενη ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση μισθών αποβαίνει σε βάρος των ταμείων.

Κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας αυξάνει την απώλεια κατά 300 εκατ. ευρώ για το ΙΚΑ, ή 450 εκατ. ευρώ με τα επιδόματα, ενώ μία μονάδα μείωσης των αποδοχών, σημαίνει απώλεια για το ΙΚΑ περίπου 115 εκατ. ευρώ το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι τυχόν μείωση (αν επέλθει) κατά μέσο όρο κατά 6%, θα επιφέρει πτώση των εσόδων στο ΙΚΑ από εισφορές κατά 700 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011.

Στην κατεύθυνση περαιτέρω εξασφάλισης εσόδων είναι η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας που κυμαίνεται σήμερα στο 25%, με στόχο να μειωθεί στην ερχόμενη τετραετία στο 12%, όταν μόνον τον τελευταίο χρόνο η μείωση αυτή είναι της τάξης των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

Άλλα μέτρα στον τομέα αυτό, ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης είναι η κάρτα εργασίας για επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα, μέτρο που θα επιφέρει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις κατά 10%, καθώς και η εισαγωγή του «εργόσημου» σε δύο μήνες το οποίο θα αφορά 250.000 ανασφάλιστους, κυρίως οικόσιτο προσωπικό και εργάτες γης.

Στο σκέλος των δαπανών, ο υπουργός υπογράμμισε την εξοικονόμηση 1,77 δισ. ευρώ το 2010 από τον περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.

Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ακόμη ότι από τις διασταυρώσεις προέκυψαν χιλιάδες περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων, αλλά και παράνομων δικαιούχων ΕΚΑΣ. Η παρανομία οφειίεται είτε στη μη δήλωση της δεύτερης σύνταξης, είτε στην παράνομη είσπραξη ταυτόχρονα σύνταξης εξ ιδίων καταβολών, αλλά και από παραχώρηση (π.χ. χηρεία).

Όμως, είναι αδύνατο, ομολόγησε ο υπουργός, να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των διπλοσυνταξιούχων που εντοπίσθηκαν από τις διασταυρώσεις, καθώς δεν υπάρχει μηχανογραφικό σύστημα, άρα και βάση δεδομένων, ενώ η τεχνολογία ξεπερνά ακόμη και τα εγκατεστημένα συστήματα.

«Ούτε ο ΑΜΚΑ έχει ολοκληρωθεί, ούτε βάση δεδομένων υπάρχει, ενώ υπάρχουν χειρόγραφα αρχεία, χωρίς να είναι βέβαιο ότι έχουν καταγραφεί όλα τα στοιχεία ή οι μεταβολές», είπε χαρακτηριστικά

Ο κ. Κουτρουμάνης στάθηκε στο θέμα της ασφαλιστικής συνείδησης, κρίνοντας ότι βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το Δημόσιο καταβάλει με απόλυτη συνέπεια τις υποχρεωτικές εισφορές του στον ΟΑΕΕ, όπως και στον ΟΓΑ, κι όμως ειδικά για τον τελευταίο, μόλις ο ένας στους τρεις ασφαλισμένους πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας απαντώντας στα ερωτήματα των βουλευτών, υπολόγισε ότι από τα 25-30 προγράμματα που εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο ο οργανισμός, επιτυγχάνεται η διατήρηση περίπου 300.000 θέσεων εργασίας, εξασφάλιση εργασίας 60.000 ανέργων σε διάφορες επιχειρήσεις και άλλων 55.000 στον τουριστικό τομέα με διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης σημείωσε, ότι από τώρα χρειάζεται αφενός διεύρυνση των προοπτικών απασχόλησης, αλλά αφετέρου και αναζήτησης και εξασφάλισης πόρων εκτός του συστήματος εισφορών ή επιρροής του κόστους παραγωγής ή του βιοτικού επιπέδου για την δημιουργία ενός ισχυρού αποθεματικού, με δεδομένο ότι από το 2020 το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει να αντιμετωπίσει μία μαζική γήρανση.

Τέλος, η υποδιευθύντρια Μελετών της Τραπέζης Ελλάδος Δάφνη Νικολίτσα μίλησε για τραυματικές επιπτώσεις από την ανεργία των νέων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ενδοεπιχειρησιακή επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των «27», γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν επιδιώκουν καινοτομία.

http://www.tanea.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου