Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

Έτοιμοι οι πρώτοι δασικοί χάρτες της Αττικής

Αναρτώνται αύριο στις αρμόδιες υπηρεσίες και στο Ίντερνετ οι πρώτοι δασικοί χάρτες για τις περιοχές του Μαραθώνα, της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης.

Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι η πρώτη φορά που αναρτώνται δασικοί χάρτες, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι είναι δάσος και να ξέρουν πού μπορούν να χτίσουν χωρίς προβλήματα.

Επιπλέον, θα αποφεύγουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς θα μπορούν να βλέπουν άμεσα ποιες περιοχές χαρακτηρίζονται δασικές.

«Οι χάρτες είναι ένα εργαλείο που θα σταματήσει τις ασάφειες, την ταλαιπωρία των πολιτών και τις διάφορες "συναλλαγές" με τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Η καταγραφή ξεκινά από τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, που, όπως αναφέρθηκε, ήταν και ο πλέον δύσκολος στόχος.

«Ανοίγουμε το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πεντέλης, της Νέας Πεντέλης και του Μαραθώνα, αφού οι δασικοί χάρτες συμβάλλουν στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού», σημείωσε η υπουργός.

«Γνωρίζω καλά ότι οι μεγάλες τομές φαίνεται να αδικούν κάποιους ανθρώπους. Και συνήθως προκαλούν αντιδράσεις. Μπορεί πράγματι κάποιοι να αδικούνται. Ακριβώς γι' αυτό δώσαμε προτεραιότητα και στην ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων, αλλά και στη δημιουργία μηχανισμού στον οποίο μπορούν να καταφύγουν όσοι αισθάνονται ότι αδικούνται», συμπλήρωσε η κ. Μπιρμπίλη.

Η ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που αναρτώνται οι χάρτες θα γίνει μέσα από έντυπα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, από δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, από το Διαδίκτυο, καθώς και από τηλεφωνικό κέντρο.

«Σε ό,τι έχει να κάνει με πιθανές αντιδράσεις», η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι «τις σεβόμαστε και δημιουργήσαμε μηχανισμό υποβολής ενστάσεων απ' όσους νομίζουν ότι αδικούνται. Οι ενστάσεις αυτές θα κριθούν από ανεξάρτητο μηχανισμό και το αποτέλεσμα της κρίσης θα είναι απολύτως σεβαστό».

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θ. Μωραΐτης, οι χάρτες είναι το αποτελέσμα διαβούλευσης 15 μηνών, κατά την οποία υπήρξαν πολλά εμπόδια.

Οι επόμενες περιοχές που αποτελούν προτεραιότητα είναι η Κηφισιά, η Δροσιά, η Σταμάτα και η Φυλή.

Η ανάρτηση των χαρτών και η διαδικασία ενστάσεων


Οι δασικοί χάρτες είναι αναρτημένοι στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής (Αγ. Ιωάννου 65 Αγ. Παρασκευή - 2106395280), στο Δασαρχείο Πεντέλης (για Πεντέλη και Νέα Πεντέλη), στο Δασαρχείο Καπανδριτίου (για Μαραθώνα), στα δημοτικά και τοπικά δημοτικά ή διαμερισματικά καταστήματα των περιοχών, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ και της Κτηματολόγιο ΑΕ.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις εντός 45 ημερών από την ανάρτηση ή εντός 65 ημερών εάν ο ενδιαφερόμενος είναι κάτοικος εξωτερικού.

Οι ενστάσεις αφορούν αποκλειστικά στο χαρακτήρα των εκτάσεων.

Οι αντιρρήσεις μπορεί να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω της Κτηματολόγιο ΑΕ και αυτοπροσώπως ή μέσω τρίτου στο Γραφείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών της εταιρείας, στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου.

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου