Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Προς προκαταρκτική για τα υποβρύχια

Τη σύσταση επιτροπής διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της ανάθεσης ναυπήγησης τεσσάρων υποβρυχίων σε γερμανικά ναυπηγεία και γερμανική εταιρεία και συγκεκριμένα στην εταιρεία HDW/Ferrostaal επί υπουργίας του κ. Ακη Τζοχατζόπουλου θα ζητήσουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε πως οι τυχόν ευθύνες των υπουργών που διαδέχθηκαν τον κ. Τσοχατζόπουλο, δηλαδή, των κυρίων Γιάννου Παπαντωνίου, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και Ευάγγελου Μεϊμαράκη και για τους οποίους η εισαγγελική παραγγελία ζητεί έρευνα, επειδή συνέχισαν την αρχική σύμβαση χωρίς τροποποιήσεις, θα διερευνηθούν από την ειδική διαρκή επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων, η οποία είναι εξοπλισμένη με τις έκτακτες αρμοδιότητες -οιονεί ανακριτικές- που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, με τη διαδικασία αυτή διασφαλίζεται ότι θα διερευνηθούν με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο ενεργές ποινικές ευθύνες για το πιο κρίσιμο τόσο από νομικής όσο και από ηθικής πλευράς ζήτημα, για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις που επιβάλλουν την σε βάθος διερεύνηση από τη Βουλή και τελικά από τη Δικαιοσύνη, χωρίς να τίθεται φραγμός λόγω τυχόν παραγραφής ή λήξης της αρμοδιότητας της Βουλής.
Η σχετική πρόταση, διευκρινίζεται, θα κατατεθεί τώρα και η Επιτροπή θα συγκροτηθεί αμέσως μετά το Πάσχα.
Ήδη ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Β. Έξαρχος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων, Ευ. Δαμιανάκη και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, για την κίνηση της σχετικής διαδικασίας σε συνεννόηση με τα κόμματα.
Λίγο αργότερα και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ανακοίνωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την περίοδο 1998-2002.
Πρόσθεσε πως για την περίοδο από το 2002 μέχρι και σήμερα θα προτείνει την εξέταση των γεγονότων της περιόδου αυτής από τη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής και θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της ανάλογα με το σχετικό πόρισμα.
Κατάθεση Ν. Χατζηνικολάου στην Εισαγγελία
Εν τω μεταξύ, κατάθεση στην εισαγγελέα του Οικονομικού Τμήματος, Πόπη Παπανδρέου, για την υπόθεση των υποβρυχίων, έδωσε ο εκδότης της εφημερίδας Real News, Νίκος Χατζηνικολάου.
Ο κ. Χατζηνικολάου κλήθηκε για δημοσιεύματα της εφημερίδας σχετικά με τη διερευνώμενη από το Οικονομικό Τμήμα υπόθεση των προμηθειών, που φέρεται να δόθηκαν για την αγορά των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 από το ελληνικό δημόσιο.
«Συνάντησα την εισαγγελέα, την κυρία Παπανδρέου και της προσκόμισα φάκελο με δημοσιεύματα και στοιχεία από δημοσιογραφική αποστολή της Real News στη Γερμανία, τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο» δήλωσε ο κ. Χατζηνικολάου.
Υπενθυμίζεται πως ήδη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης έχει διαβιβάσει στη Βουλή τη σχετική δικογραφία.
Ειδικότερα, ο κ. Κατσιρώδης ζητούσε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Ακη Τσοχατζόπουλου και άλλων μελών της κυβέρνησης Σημίτη, που συναποφάσισαν την απευθείας ανάθεση της ναυπήγησης τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214.
Επίσης, ζητούσε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για την απευθείας ανάθεση εκσυγχρονισμού άλλων τριών υποβρυχίων τύπου Ποσειδών στην ίδια γερμανική εταιρεία, όπως επίσης για την υπογραφή της σύμβασης του αντισταθμιστικού οφέλους.
Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητούσε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των επομένων κυβερνήσεων που ασχολήθηκαν με τα θέματα υλοποίησης των συμβάσεων αυτών και ενδεχομένως είχαν την δυνατότητα για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων και ενεργοποίηση των ρητρών.
http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου