Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Η Ελλάδα "δεν εξοφλεί τα χρέη της σε γερμανικές εταιρίες", γράφει η εφημερίδα Χάντελσμπλατ

"Η Ελλάδα δεν εξοφλεί τις οφειλές της σε γερμανικές εταιρείες", αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Σε πρωτοσέλιδη ανταπόκρισή της από την Αθήνα, δημοσιεύει δήλωση του υπ.
Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει οφειλές 500 εκ ευρώ προς γερμανικές εταιρείες και δεκαπλάσια χρέη προς άλλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο.
"Θα χαιρόμουν να μπορούσα να εξοφλήσω δια μιας τις οφειλές, δεν μπορώ όμως" φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα ο κ. Παπακωσταντίνου.

"Του Παπακωνσταντίνου τα χέρια είναι δεμένα", σημειώνει ο ανταποκριτής Γκερτ Χέλερ δεδομένου ότι βρίσκεται συνεχώς μπροστά στην πρόκληση από τη μια να καλύπτει όλο και νέες τρύπες στον προϋπολογισμό και από την άλλη να αναζητά νέες δυνατότητας περικοπών.
Σχετικά με το ύψος των χρεών του ελληνικού δημοσίου προς γερμανικές εταιρείες, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχεται ότι υπάρχουν οφειλές, χωρίς όμως να επιβεβαιώνει το ύψος τους.
"Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία εξόφλησης των χρεών" δηλώνει ο υπουργός οικονομικών και συμπληρώνει: "Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και είμαστε υποχρεωμένοι να τα βγάλουμε πέρα με όσα έχουμε".
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στα τέλη του 2010 το ελληνικό κράτος χρωστούσε σε επιχειρήσεις και ιδιώτες 5,35 δισ.
ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σημερινό χρέος είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς πολλές υπηρεσίες δεν ενημερώνουν έγκαιρα ή με ακρίβεια το Υπουργείο Οικονομικών για την οικονομική τους κατάσταση.
Η πρακτική αυτή του ελληνικού κράτους πλήττει την ελληνική οικονομία -- μεταξύ άλλων τον κατασκευαστικό τομέα.
Η εφημερίδα παραθέτει εντός πλαισίου τις γερμανικές επιχειρήσεις προς τις οποίες έχει οφειλές το ελληνικό κράτος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χρωστά χρήματα στην κατασκευαστική Hochtief, που συμμετέχει σε δύο κατασκευαστικά έργα, την εταιρεία Siemens, στην οποία χρωστά ακόμα και για παροχές από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, στις φαρμακευτικές Boehringer, Merck και Bayer, καθώς και στην εταιρεία Fresenius.
Μέρος του χρέους προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και την Fresenius έχει πληρωθεί σε ομόλογα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου