Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Θεσσαλονίκης Άνθιμος: "Βγάλτε το μυαλό σας από το όνομα Μακεδονία

Στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων αναφέρθηκε και πάλι, στην ομιλία του μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Ο δυναμικός Ιεράρχης, κρατώντας στα χέρια του ένα βιβλίο σχετικό με το ζήτημα – γραμμένο από έλληνα ερευνητή- το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα, υποστήριξε πως όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν η γειτονική χώρα αποδεχόταν ένα οποιοδήποτε όνομα από όλα όσα μέχρι σήμερα της έχουν προταθεί.

«Και λέω στους πολιτικούς μας που είναι σήμερα εδώ και σε όλους σας. Τι καλά θα ήταν εάν έπαιρναν ένα από τα ονόματα που τους προτάθηκαν και είχε τελειώσει αυτή η υπόθεση και είχαν πλήρη και ανοιχτή συνεργασία με το Κράτος και το Έθνος των Ελλήνων. Τι συνεργασία θα υπήρχε στον τουρισμό, ιδίως δε στις συναλλαγές και στα θέματα της οικονομίας και της ωφελείας εκατέρωθεν. Τι αίσθημα ασφαλείας θα υπήρχε. Τι επικοινωνία… Να μην φοβούμεθα, να μην παρεξηγούμεθα, να μην εκφράζουμε την απαρέσκεια μας ο ένας στον άλλο. Διότι εμείς δεν παύουμε να γνωρίζουμε ότι πόλεις που είναι στα Σκόπια ήσαν ελληνικότατες πόλεις. Και δεν είπαμε ότι διεκδικούμε ούτε μία. Για να μην χαλάσουμε την άσκηση της ελληνικής διπλωματίας που είναι αυτής της απόψεως και καλώς είναι διότι είναι φιλειρηνική άποψη.
Στο Μοναστήρι όταν το 1912 μπήκαν οι Σέρβοι είπαν μπήκαμε σε πόλη Ελληνική. Και σήμερα είναι στα Σκόπια. Και εμείς δεν λέμε τίποτα. Και καλά κάνουμε και δεν λέμε. Είπαμε να μην λέμε… αλλά τι να λέμε; Να μείνουμε στα σύνορα που είμαστε, να έχουμε καλές σχέσεις αλλά βγάλτε το μυαλό σας από το όνομα Μακεδονία» τόνισε ο Μητροπολίτης Άνθιμος.

«Σας το είπε και ο κύριος Νίμιτς, για πρώτη φορά, τώρα προ δύο μηνών περίπου, ότι εσείς είστε απόγονοι των Σλάβων. Δεν είναι υποτιμητικό. Οι Σλάβοι είναι μεγάλο έθνος και είναι και Ορθόδοξοι Χριστιανοί οι πλείστοι εξ αυτών. Επομένως δεν έχετε λόγο κανένα να δημιουργείτε όλα όσα δημιουργείτε έστω και την τελευταία ώρα. Και ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του δικαστηρίου… και έχουν και εκλογές τον Ιούνιο. Εάν να φτάσουν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν ό,τι καλύτερο. Εγώ προτρέπω και τους δημοσιογράφους των Σκοπίων να καταθέσουν την καλή τους πρόταση, να τελειώσει η υπόθεση του ονόματος βάσει της λογικής που έχουν θέσει τόσοι επιστήμονες στον κόσμο και τόσοι πολιτικοί.

Δεν μπορούν να λεχθούν ποτέ «Μακεδονία», ούτε με όνομα που να έχει τη ρίζα της λέξεως Μακεδονία. Έχουν ωραιότατα ονόματα παλαιά από την χώρα στην οποία βρίσκονται για να κοσμήσουν το κράτος τους και να είναι ελεύθεροι και αξιοπρεπείς και να είναι και στο ΝΑΤΟ και να είναι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και να παρακαλέσουμε να δώσει ο Θεός να υπάρξει φωτισμός και να υπάρχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Πάντως εγώ, με τέτοια διάθεση που βλέπω και με την εντύπωση που προκάλεσε το βιβλίο στην Αμερική είμαι αισιόδοξος» κατέληξε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

http://www.amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου