Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Παπανδρέου-Σόρος

Την πόρτα του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή πέρασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο διεθνούς φήμης δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, που πριν από έναν χρόνο είχε προβλέψει την χρεοκοπία της χώρας. Το ραντεβού με τον Γιώργο Παπανδρέου, που πραγματοποιήθηκε χωρίς να ανακοινωθεί από πριν και διήρκεσε μία ώρα, κανόνισε ο γνωστός για τις σχέσεις του με τον κ.Σόρος αλλά και την κυβέρνηση επιχειρηματίας Στέλιος Ζαβός.
Ο Ουγγροαμερικανός εβραϊκής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας ειδικεύεται στη διεθνή ‘κερδοσκοπία’ με αντικείμενο τα εθνικά νομίσματα και το real estate. Και επειδή στην Ελλάδα δεν μπορεί πια να κερδίσει από το νόμισμά της, δε σημαίνει πως θα έμενε ασυγκίνητος από την επικείμενη πώληση ακινήτων στα πλαίσια της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, αλλά και της προωθούμενης ‘πράσινης ανάπτυξης’ στην οποία δραστηριοποιείται παγκοσμίως. Αντίθετα, θα έκανε ότι μπορούσε για να επιτύχει ευνοϊκούς όρους με τα διεθνή fund που θα ασχοληθούν με αυτή. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση προ ημερών στο Bloomberg του Έλληνα συνεργάτη του Μίλτου Καμπουρίδη (στο βιογραφικό σημείωμα του οποίου φιγουράρει η εμπειρία του ως ιδρυτικός εταίρος της εταιρίας Soros Real Estate Partners – SREP, και ο οποίος είχε αναλάβει την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τις φήμες να περιλαμβάνουν και την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας) ότι η Ελλάδα πρέπει, ένεκα του χρέους της, να πουλήσει…
Στο ραντεβού του κ.Σόρος με τον πρωθυπουργό, επιχειρήθηκε μία εκτενής ανασκόπηση της κατάστασης της Οικονομίας διεθνώς, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε ιδιαίτερα η κατάσταση στην Ευρωζώνη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή. Ως ήταν αναμενόμενο, συζητήθηκαν ακόμα η ελληνική Οικονομία και τα προβλήματά της, με τον διεθνούς φήμης δισεκατομμυριούχο που άλλοτε είχε ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, να αναγνωρίζει τώρα την “μεγάλη προσπάθεια” που καταβάλει η χώρα για να βγει από την κρίση. Οι πληροφορίες άλλωστε και από τις δύο πλευρές, επιμένουν ότι δεν ετέθη θέμα αναδιάρθρωσης, ενώ μόνο τυχαία για τα επενδυτικά σχέδια του κ.Σόρος δεν θεωρείται η αποστροφή του λόγου του σε ‘κλειστή’ ομιλία του την προηγουμένη στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (για την οποία σας έχει ενημερώσει εκτενώς η “iefimerida”) περί ανάγκης πάση θυσία η Ελλάδα να σωθεί.
Στην ‘παρέα’ των δύο ανδρών στη Βουλή, προστέθηκε προς το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που πέραν από τον κ.Σόρος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, έχει συναντήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε ταξίδι του στην Ιταλία τον οικονομολόγο και προσωπικό φίλο του κ.Παπανδρέου Νουριέλ Ρουμπινί, τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, τον πρόεδρο της Deutsche Bank Τζόζεφ Άκερμαν και τον Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, στέλεχος της ΕΚΤ. Ο κ.Παπακωνσταντίνου, μιλώντας τότε στο Bloomberg είχε τονίσει πως “δεν είναι ο μόνος” που απορρίπτει την ιδέα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι προαναφερθέντες αξιωματούχοι συμφωνούν. Όσο για τον Τζόρτζ Σόρος, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί σε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο τις τελευταίες 48 ώρες που βρίσκεται στην Ελλάδα, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει μόνο τη δική του θέση, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά το πάγιο ‘όχι’ του στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ο κ.Παπακωνσταντίνου, που είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά το ραντεβού του με τον κ.Σόρος και μάλιστα εθεάθη να ‘κόβει βόλτες’ με τον κ.Παπανδρέου στο προαύλιο της Βουλής, είχε νωρίτερα διαψεύσει εκ νέου ότι τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ πως το κόστος της θα ήταν μεγαλύτερο από το όφελος. “Δεν μπορεί να είναι επιλογή, γιατί έχει τεράστιο κόστος και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι μία επιλογή που πραγματικά δεν συμφέρει”, είχε υποστηρίξει.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου