Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

«Πλεονάζον προσωπικό» απασχολεί ο Δήμος Ρόδου

Αναστάτωση προκάλεσε χθες στους κόλπους των μονίμων υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση, σε πρωινό δελτίο κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού, που θέλει τον δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά να προγραμματίζει την μετάταξη 500 υπαλλήλων που πλεονάζουν στον Καλλικρατικό δήμο σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες!

Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στο πρωί της Τετάρτης στο MEGA ότι την προσεχή εβδομάδα θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τα οικονομικά των δήμων, προαναγγέλλοντας μάλιστα εκπλήξεις.
Αναφερόμενος σε δημοσίευμα των «Νέων» σχετικά με το σχέδιο του Υπουργείου για την απελευθέρωση των µετατάξεων, ακόµη και από δήµους προς άλλες δηµόσιες υπηρεσίες, ο κ. Ραγκούσης διευκρίνισε ότι ο Δήμαρχος Ρόδου του ανέφερε ότι έχει επιπλέον 500 υπαλλήλους και είναι διατεθειμένος να «δώσει» το υπεράριθμο προσωπικό σε υπηρεσίες του νησιού που έχουν ελλείψεις, π.χ., το ΙΚΑ ή την εφορία.
Επαίνεσε δε τον κ. Κουσουρνά, τονίζοντας ότι πριν την ενοποίηση του Καλλικράτη δήμαρχοι μετέβαιναν στο Υπουργείο Εσωτερικών και διεκδικούσαν θέσεις συµβασιούχων για να καλύψουν ανάγκες.
Στον ενιαίο Δήμο Ρόδου απασχολούνται σήμερα 1279 μόνιμοι υπάλληλοι (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με συμβάσεις αορίστου χρόνου), 166 απασχολούνται στη ΔΕΚΡ, 9 στο ΔΗΠΕΘΕ, 359 στη ΔΕΥΑΡ, περίπου 150 στον Πολιτιστικό και περίπου 100 στον ΔΟΠ. Συνολικά ο Δήμος απασχολεί περί τους 2.000 υπαλλήλους ενώ η δημοτική αρχή έχει προσλάβει επιπλέον 500 εποχικούς για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας.
Το κόστος της μισθοδοσίας του Δήμου υπερβαίνει ετησίως τα 50 εκατ. ευρώ.
Το όλο θέμα αναμένεται να απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του συλλόγου των εργαζομένων ενώ αρμόδιοι της δημοτικής αρχής διαβεβαίωναν χθες ότι το νούμερο των 500 υπαλλήλων που ανέφερε ο Υπουργός δεν πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι στις προθέσεις του Δημάρχου να προχωρήσει σε μετατάξεις και αποσπάσεις προσωπικού ακόμη και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να καταστήσει τη δημοτική μηχανή αποδοτική αλλά και για να περικόψει το κόστος λειτουργίας της.
Εν πάση περιπτώσει το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται σε απελευθέρωση των µετατάξεων ακόµη και από δήµους προς άλλες δηµόσιες υπηρεσίες και δεν αποκλείεται η σχετική ρύθµιση να ενταχθεί στο νοµοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που θα κατατεθεί σύντοµα προς ψήφιση στη Βουλή.
Το υπουργείο σχεδιάζει πακέτο µέτρων που θα ενισχύουν την κινητικότητα των δηµοσίων υπαλλήλων, µε στόχο τον εξορθολογισµό της κατανοµής του προσωπικού αλλά και τη διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας των δηµοσίων υπηρεσιών.
Με δεδοµένο και τον περιορισµό των προσλήψεων, µε τις νέες ρυθµίσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση θα δοθεί η δυνατότητα για κάλυψη κενών σε υπηρεσίες του ∆ηµοσίου από το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο καταγράφεται σε αρκετούς φορείς.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλεφθούν, συγκεκριµένες διαδικασίες µε τις οποίες θα διενεργούνται οι µετατάξεις. Ενδέχεται να επιλεγεί το µοντέλο που ακολουθήθηκε και στον «Καλλικράτη», που συνεπάγεται πως σε πρώτο στάδιο οι υπάλληλοι θα κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εθελούσια µετάταξη.
Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί ο αριθµός των προς µετάταξη εργαζοµένων, θα ακολουθήσουν υποχρεωτικές µετακινήσεις. Ανάλογες µετακινήσεις θα µπορούν να γίνουν και µεταξύ δήµων.
Στην περίπτωση µάλιστα των δήµων, οι οποίοι θα υπαχθούν στο καθεστώς οικονοµικής εξυγίανσης λόγω των υπέρογκων χρεών που τους βαρύνουν, υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Εσωτερικών να καταστεί υποχρεωτική η µετάταξη προσωπικού σε άλλους δήµους ή υπηρεσίες, πάντοτε µε γνώµονα να µην υπάρξει πρόβληµα στην εύρυθµη λειτουργία τους και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Και όπως όλα δείχνουν ο δήμος Ρόδου, τρίτος στη λίστα των υπερχρεωμένων δήμων της χώρας δύσκολα θα αποφύγει τις υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού.

http://networkedblogs.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου