Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Εργολήπτες δημοσίων έργων κατέλαβαν το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης

Με τη φράση «πτωχεύω και απολύω τους εργαζομένους επειδή το κράτος δεν πληρώνει, δεν πληρώνει», εργολήπτες δημοσίων έργων από διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, κατέλαβαν συμβολικά, γύρω στις 12 το μεσημέρι το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, ζητώντας την άμεση καταβολή των οφειλομένων από το κράτος, που υπολογίζονται πανελλαδικά σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, εκφράζουν και την έντονη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τα δημόσια έργα.


    «Από τις 40 Ανώνυμες Επιχειρήσεις του κλάδου, οι τέσσερις εξ αυτών έχουν ήδη προσφύγει -φέτος- για υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και μέχρι το τέλος του 2011 το φαινόμενο αυτό θα λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και Τεχνικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Γάγαλης. Συμπλήρωσε δε, ότι ο σύνδεσμος μπορεί να αριθμεί τυπικά 1.600 μέλη, τα μισά όμως εξ αυτών είναι ενεργά, ενώ το 95% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου βρίσκονται σε πλήρη απραξία και «ανοίγουν τα γραφεία τους για να παίξουν τάβλι, αφού δεν έχουν κατασκευαστική δραστηριότητα, λόγω έλλειψης αντικειμένου και ρευστότητας».

    Μεταξύ άλλων ο ίδιος επεσήμανε ότι οι εργολήπτες, που απέχουν από τους διαγωνισμούς για έργα από τον Μάρτιο, βρίσκονται σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης», συμπαρασύροντας στην ανεργία χιλιάδες ακόμα εργαζομένους, όπως -μεταξύ άλλων- υπεργολάβους, προμηθευτές και εργάτες.

    Οι εργολήπτες, που κατά τον κ. Γάγαλη είναι «χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, με τους μικρομεσαίους να χαροπαλεύουν», ζητούν - μεταξύ άλλων - τη μεσολάβηση του αρμόδιου υπουργού για διάθεση πακέτου στήριξης 2,5 δισεκ. ευρώ από τις τράπεζες, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητά τους και άμεση χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και να συμψηφιστούν με τις ανεξόφλητες απαιτήσεις από εκτελεσμένες εργασίες του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι υποχρεώσεις των αναδόχων προς το Δημόσιο και να γίνεται κατά το χρόνο είσπραξης και όχι προγενέστερα η έκδοση του τιμολογίου έργου, για τις εκτελεσμένες-πιστοποιημένες εργασίες.

    Μετά τη λήξη της συμβολικής κατάληψης, που αναμενόταν να διαρκέσει γύρω στις δύο ώρες, οι εργολήπτες θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους στο μέτωπο των κινητοποιήσεων.

http://www.express.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου