Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Μανωλάδα : Σε τακτική δικάσιμο η επίθεση κατα δημοσιογραφικού συνεργείου

Σε τακτική δικάσιμο, στις 29 Ιουνίου, παραπέμφθηκε να δικαστεί ο παραγωγός φράουλας από τη Μανωλάδα Ηλείας, ο οποίος επιτέθηκε και τραυμάτισε χθες το μεσημέρι τους απεσταλμένους του «Βήματος», τον δημοσιογράφο Γιώργο Πουλιόπουλο και τον φωτορεπόρτερ, Ιάκωβο Χατζησταύρου που πραγματοποιούσαν ρεπορτάζ για τις συνθήκες εργασίας εκατοντάδων μεταναστών στα χωράφια της περιοχής. Αργά το βράδυ της Μ. Τρίτης, η αντιεισαγγελέας Αμαλιάδας, αποφάσισε την παραπομπή της υπόθεσης ...σε τακτική δικάσιμο, μετά τη μήνυση για ξυλοδαρμό που κατέθεσαν οι απεσταλμένοι του «Βήματος» κατά του μεγαλοπαραγωγού για πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εξύβριση το μεσημέρι της Μ. Τρίτης και τη μήνυση που επίσης κατέθεσε ο μεγαλοπαραγωγός για παραβίαση ιδιωτικού χώρου, βιαιοπραγία, προπηλακισμό και ξυλοδαρμό του.
Ο φωτορεπόρτερ μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας, ενώ κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με την καταγγελία του δημοσιογράφου και του φωτογράφου ο παραγωγός και οι συνεργοί του τράκαραν το αυτοκίνητό τους και απέσπασαν τη φωτογραφική κάμερα και την κάρτα μνήμης, την οποία επέστρεψαν ώρες μετά και μόνο έπειτα από την παραίνεση των αστυνομικών δυνάμεων στο τμήμα Βάρδας Ηλείας.

Ενώπιον της αντιεισαγγελέως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλοπαραγωγός παραδέχθηκε, προφορικώς, ότι εκείνος ήταν που έπεσε με το τζιπ του στο αυτοκίνητο των δημοσιογράφων. Σε ό,τι αφορά τον ξυλοδαρμό του Ιάκωβου Χατζησταύρου, αρνήθηκε τη συμμετοχή του.
Το πρωί της Τρίτης, οι δύο απεσταλμένοι του «Βήματος» εισήλθαν σε καταυλισμό όπου διαμένουν περίπου 400 βούλγαροι μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται σε καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα. Ο δημοσιογράφος και ο φωτορεπόρτερ συνομιλούσαν με τους μετανάστες για τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται στα χωράφια αλλά και διαβιώνουν στα παραπήγματα. Μάλιστα, ορισμένοι εκ των μεταναστών επιδίωξαν να συνομιλήσουν μαζί τους κάνοντας λόγο για άθλιες συνθήκες, μικρά μεροκάματα, ανασφάλιστη εργασία και δηλώνοντας τρομοκρατημένοι. Την ώρα που δημοσιογράφος και φωτογράφος συνομιλούσαν με τους μετανάστες, ο κατά δήλωσή του, επιστάτης του καταυλισμού, επίσης Βούλγαρος, επενέβη και τους ζήτησε να αποχωρήσουν κάτι που όντως έγινε άμεσα. Ο Γιώργος Πουλιόπουλος και ο Ιάκωβος Χατζησταύρου επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο και ξεκίνησαν να φύγουν από τον καταυλισμό, όμως, ο επιστάτης άρχισε να πετάει πέτρες εναντίον τους φωνάζοντας «είστε κλέφτες». Σε λίγες στιγμές, προφανώς ειδοποιημένα από τον επιστάτη, άγνωστα, ως τότε, άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητα και μηχανές άρχισαν να καταδιώκουν το αυτοκίνητο των δημοσιογράφων. Ενα τζιπ με οδηγό, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, τον κατά δήλωσή του ιδιοκτήτη του κτήματος – και του καταυλισμού – και μεγαλοπαραγωγό φράουλας στη Μανωλάδα, έπεσε με ταχύτητα επάνω στο αυτοκίνητο των δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικών υλικών ζημιών σε αυτό και τον άμεσο κίνδυνο τραυματισμού τους. Ο ίδιος ο παραγωγός και οι συνεργοί του, κατέβηκαν από τα αυτοκίνητά τους, άνοιξαν τις πόρτες του οχήματος των απεσταλμένων του «Βήματος», προπηλάκισαν τον Γιώργο Πουλιόπουλο και ξυλοκόπησαν τον Ιάκωβο Χατζησταύρου. Συγκεκριμένα, τον έριξαν στο έδαφος χτυπώντας τον με γροθιές, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στο πρόσωπο και τη θραύση των γυαλιών μυωπίας που φορούσε, ενώ του απέσπασαν βιαίως τη φωτογραφική μηχανή του.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 15 Απριλίου, η Ασφάλεια Αττικής, συνέλαβε κύκλωμα Ρουμάνων το οποίο εξεβίαζε συμπατριώτες του να εργάζονται στα χωράφια της περιοχής υπό άθλιες συνθήκες, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα παραπήγματα όπου ζούσαν. Διόλου τυχαία η έρευνα ήταν από την Ασφάλεια Αττικής και όχι από τοπικές αρχές.

 http://www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου