Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ανακοίνωση για βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκης


συγκέντρωση: Τρίτη 12/4, 17:30, βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης, Πανεπιστημίου 17


ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:
Το '11 στο “11” λοιπόν, και τα αφεντικά των βιβλιοπωλείων “Ελευθερουδάκη” άρχισαν πρίν μερικές μέρες να διατυμπανίζουν με περηφάνεια την άφιξη της “νέας εποχής” στην αλυσίδα με τη μορφή του ανανεωμένου κεντρικού καταστήματος. Αυτό που δεν μοιράζονται με τους πελάτες τους όμως, είναι ότι οι γιορτές για τη υποδοχή της έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες. Μέσα στο Μάρτιο απολύθηκαν άλλα 5 άτομα με τον αριθμό να ανέρχεται πλέον τους 14 μέσα στους 3 πρώτους μήνες του '11 και απ' ότι φαίνεται, έπεται συνέχεια με τον ίδιο καταιγιστικό ρυθμό. Οι “υπεύθυνοι” δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ενημερώσουν για το λόγο που απολύουν τον κάθε υπάλληλο, ενώ εαν πιεστούν να το κάνουν, αρκούνται σε προφάσεις, καταφανή ψέματα και ασαφείς διευκρινήσεις. Την ίδια στιγμή έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην καθημερινή ηλεκτρονική αλληλογραφία και οι πρώτες απειλές προς τους εργαζομένους. Τα επιδόματα ταμείου και ξένης γλώσσας συνεχίζουν να μην καταβάλλονται, όπως και η αύξηση του 1,5% που προβλέπεται από το 1/1/2011. Μάλιστα, δια μέσου εκπροσώπου της, έγινε γνωστό ότι η επιχείρηση “δεν αναγνωρίζει” την υποχρέωσή της να καταβάλλει τα συγκεκριμένα επιδόματα, αναγκάζοντας τον κάθε εργαζόμενο να τα διεκδικεί δικαστικά.

Οι τακτικές αυτές που εφαρμόζονται είναι απόλυτα εναρμονισμένες με όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κλάδο. Ο Παπασωτηρίου, τα Μετρόπολις, ο Φλωράς, το Μεταίχμιο, είναι ένα μόνο μικρό δείγμα από τις επιχειρήσεις που βρήκαν την ευκαιρία που περίμεναν για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους εις βάρος των εργαζομένων. Οι απολύσεις, οι αλλαγές στις συμβάσεις και το πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων γίνονται σιγά σιγά ο εδραιωμένος κανόνας που όλο και πιο δύσκολα πλέον θα αντιμετωπίζεται.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι από εδώ και στο εξής η γενική κατάσταση συνεχώς θα χειροτερεύει και η θέση μας θα γίνεται ακόμα πιο δυσχερής εάν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση. Ό,τι αντιμετωπίζει ο καθένας μας ατομικά στο χώρο εργασίας είναι κοινός τόπος και για σχεδόν όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε επιχείρηση, αυτή τη στιγμή. Όλοι οι εργοδότες έχοντας ως δικαιολογία τους “δύσκολους καιρούς” μας εκβιάζουν ώστε να παραχωρήσουμε όλα τα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες. Είναι πλέον πολύ αργά για να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα φτιάξουν σύντομα, από μόνα τους, όπως και για να διατηρούμε ψευδαισθήσεις ότι η πρακτική της ουδετερότητας μπορεί να ωφελήσει κανέναν μας. Ακόμα και να σκύψουμε το κεφάλι, τα αφεντικά δεν πρόκειται να μας λυπηθούν. Το πιο πιθανό είναι να πατήσουν λίγο καλύτερα στο σβέρκο μας.

Ατομικές λύσεις λοιπόν σε συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουν. Σημασία έχει αυτή τη στιγμή πως θα στηρίξουμε ο ένας τον άλλο για να πάρουμε ξανά τις ζωές μας στα χέρια μας. Μέσω της αυτο-οργάνωσης σε κάθε χώρο εργασίας πρέπει να δώσουμε υπόσταση σε ένα νέο πλέγμα συναδελφικών σχέσεων και συλλογικότητας. Στις απάνθρωπες συνθήκες και στο περιβάλλον ανταγωνισμού που θέλουν να μας επιβάλλουν να προβάλλουμε τη διεκδίκηση και τη συλλογικότητα. Στο νόμο της ζούγκλας να αντιτάξουμε τη συσπείρωση, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την αμφισβήτηση των κεκτημένων μας και να θέσουμε τις βάσεις για δυναμικότερους και πιο μαζικούς εργατικούς αγώνες.

Καμία άλλη απόλυση - Άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου Χαράλαμπου Αρμπιλιά.

Δεν είναι μπόρα και δεν θα περάσει.



Εργαζόμενοι-ες στον Ελευθερουδάκη

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής

http://athens.indymedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου