Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ετοιμάζουν (;) δοκιμή των πυραύλων S-300 στην Κρήτη

Η οδύσσεια των ρωσικών πυραύλων S-300, που βρίσκονται στην Κρήτη, αλλά παραμένουν… αχρησιμοποίητοι φαίνεται να βαδίζει στο τέλος της. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως η πρώτη τους δοκιμή θα γίνει στην Κρήτη μέχρι το τέλος του 2011.

Δώδεκα χρόνια και ούτε μία βολή

Στα δώδεκα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη (αντί της Κύπρου, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά) δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία βολή!

Οι συνεχείς αναβολές οφείλονταν άλλοτε σε υποτιθέμενα οικονομικά προβλήματα και άλλοτε σε διπλωματικές πιέσεις. Κορυφαίο παράδειγμα η βολή που είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2008, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω αμερικανικών και τουρκικών αντιδράσεων περί υποτιθέμενης «διατάραξης» της ισορροπίας στο Αιγαίο.

Όσο για το επιχείρημα περί δήθεν μεγάλου κόστους, γνώστες της αγοράς λένε ότι όλο το «πακέτο ελέγχου» δεν κοστίζει περισσότερο από 1,5 εκατ. ευρώ.




Το οπλικό σύστημα

Το σύστημα των S-300 είναι κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα, μέγιστης εμβέλειας 150km κατά αεροσκαφών και 40km κατά βαλλιστικών πυραύλων, σχεδιασμένο να παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποιοδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους. Είναι πολυκάναλο, παντός καιρού σύστημα και περιλαμβάνει υποσυστήματα αποκάλυψης και προσδιορισμού στόχων και συμπλέγματα πυραύλων αεράμυνας (μέχρι 4 στο σύστημα). Τα κύρια συγκροτήματα μιας μονάδας πυρός είναι:

* Όχημα Διοίκησης και Ελέγχου (Command Post/CP)
* Ραντάρ Επιτήρησης (All-Round Surveillance Radar/RSR)
* Ραντάρ Ανίχνευσης Τομέα (Sector Scanning Radar/SSR)
* Σταθμός Καθοδήγησης Πυραύλων (Multi-channel Missile Guidance Station/MMGS)
* Εκτοξευτές Πυραύλων (Launchers)
* Φορτωτές Εκτοξευτών (Transporter Loader-Launchers/TTL)
* Κατευθυνόμενοι Πύραυλοι Α/Ε τύπου 9M82 και 9M83

Τα δύο συστήματα ρωσικής κατασκευής S-300 PMU1 βρίσκονται στην Κρήτη από το Μάρτιο του 1999.

goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου