Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Tαινιες που ανοίγουν την κινηματογραφική εβδομάδα

 EΠTA νέες ταινίες, κάποιες με «βαριές» υπογραφές, θα βρίσκονται στις αίθουσες από την Κυριακή του Πάσχα. Oμως, δύο από αυτές, η «Μαύρη Αφροδίτη» του Γαλλοτυνήσιου σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς, η αληθινή συγκλονιστική ιστορία μιας γυναίκας που το σώμα της έγινε...


  ...πάσης φύσεως αξιοθέατο και η παιδική από τα στούντιο της Disney, «O Γουίνι το αρκουδάκι», ξεκινούν την... καριέρα τους σήμερα Μεγάλη Πέμπτη.
Από τις ταινίες που βγαίνουν την Κυριακή του Πάσχα ξεχωρίζει η ταινία του σημαντικού κινηματογραφιστή Βιμ Βέντερς «Πίνα Μπάους», αφιερωμένη στο έργο της μεγάλης χορεύτριας. Η κωμωδία του Μάικλ Γουιντερμπότομ «Το ταξίδι», με δύο κωμικούς να υποδύονται τους εαυτούς τους. H ιστορική «Ο μύλος και ο σταυρός» που αφορά το φανταστικό χρονικό της δημιουργίας ενός έργου του Φλαμανδού ζωγράφου Πίτερ Μπρίγκελ. Το φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Τα τελευταία 8 λεπτά». Τέλος, η κωμωδία «Εργένηδες για μία εβδομάδα».


ΜΑΥΡΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Ιστορικό δράμα, του Αμπντελατίφ Κεσίς (Γαλλία/Ιταλία/Βέλγιο, Παραγωγή 2010, Διάρκεια 159').
«Προϊστορικές Αφροδίτες» ονομάζονται τα ειδώλια που χρονολογούνται έως και 35 χιλιάδες χρόνια από την εποχή μας και αναπαριστούν γυναίκες με υπερμεγέθεις γλουτούς και μηρούς. Με αυτές τις Αφροδίτες αναγνώρισαν συγγένεια οι επιστήμονες των αρχών του 19ου αιώνα με μία γυναίκα της φυλής των Οτεντότων, που κατοικεί στη Νότια Αφρική. Οι γυναίκες της φυλής διακρίνονταν για τους προτεταμένους γλουτούς τους (στεατοπυγία) αλλά και τα υπερμεγέθη αναπαραγωγικά όργανα. Τούτες τις ασυνήθιστες αναλογίες είχε η Σάαρτζι Μπάρτμαν, μια γυναίκα της παραπάνω φυλής, που γεννήθηκε το 1770. Σκλάβα, μεταφέρθηκε την αυγή του 19ου αιώνα στην Ευρώπη από τον ιδιοκτήτη της. Για μια δεκαπενταετία γνώρισε τον «προηγμένο δυτικό κόσμο» ως μέλος τσίρκου και αξιοπερίεργο ον για την επιστημονική κοινότητα, χορεύτρια και τραγουδίστρια σε καμπαρέ και πόρνη που συμμετείχε σε όργια της φιλοπερίεργης αριστοκρατικής τάξης. Πέθανε στο Παρίσι το 1816 από πνευμονία και βυθισμένη στο αλκοόλ.
Ο εγκέφαλός της και τα αναπαραγωγικά της όργανα υπήρχαν σε δημόσια θέα στο Μουσείο του Ανθρώπου του Παρισιού, μέχρι το 1974. Αυτή την ιστορία μετάφερε στο φιλμ «Μαύρη Αφροδίτη» ο Γαλλοτυνήσιος κινηματογραφιστής Αμπντελατίφ Κεσίς, βραβευμένος με Χρυσό Λέοντα για την ταινία του «La Faute a Voltaire» (2001) και με αγαπημένη του ταινία στο ελληνικό κοινό το «Κουσκους με φρέσκο ψάρι». Το φιλμ παρουσιάζει την ιστορία της Αφρικανής με αμεσότητα, σκληρότητα αλλά και ευαισθησία. «Αισθάνθηκα υποχρεωμένος να αφηγηθώ την ιστορία της», σημειώνει ο σκηνοθέτης υπογραμμίζοντας πως η ζωή της Σάαρτζι έχει σύγχρονες προεκτάσεις, καθώς «πολλές από τις θεωρίες που χρησιμοποιούσαν οι επιστήμονες στις αρχές του 19ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκαν ξανά για την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη». Βασικός κορμός στην ταινία, όπως προσθέτει, είναι πως παρά το ότι η Σάαρτζι υπήρξε καλλιτέχνις (έπαιζε μουσική, είχε καλή φωνή, χόρευε), «αυτό που τελικά το κοινό λάτρεψε σε εκείνη δεν ήταν ο πραγματικός εαυτός της, τον οποίο δεν μπόρεσε να εκφράσει ποτέ, αλλά μια καρικατούρα. Hταν αυτό που ήθελαν να δουν σε εκείνη. Ηταν φυλακισμένη στην εικόνα που είχαν οι άλλοι για εκείνη». Το λείψανό της επαναπατρίστηκε το 2002 για να ταφεί παρουσία του τότε προέδρου της χώρας N. Mαντέλα.
Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Γιαχίμα Τόρες, Αντρέ Ζακόμπς, Ολιβιέ Γκουρμέ, Ελίνα Λέβενσον κ.ά.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 8 ΛΕΠΤΑ

Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, του Ντάνκαν Τζόουνς (ΗΠΑ/Γαλλία, Παραγωγή 2011, Διάρκεια 93').
Ο Βρετανός σκηνοθέτης Ντάνκαν Τζόουνς, γνώριμος στο ελληνικό κοινό από την ταινία «Moon» που βραβεύτηκε με τη Χρυσή Αθήνα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, παρουσιάζει ένα φιλμ επιστημονικής φαντασίας. Στην υπόθεση ένας στρατιώτης ξυπνά μέσα σε ένα επιβατικό τρένο, χωρίς να θυμάται πώς βρέθηκε εκεί. Επίσης βρίσκεται στο σώμα κάποιου άλλου, ζώντας μια ξένη ζωή. Πριν προλάβει να καταλάβει τι συμβαίνει, μια βόμβα διαλύει το τρένο. Την ίδια σκηνή ζει ξανά και ξανά. Πρόκειται για ένα κρυφό πρόγραμμα του στρατού που έχει ως σκοπό ο ήρωας της ταινίας να ανακαλύψει την ταυτότητα του βομβιστή. Παίρνουν μέρος οι: Τζέικ Τζίλενχαλ, Βέρα Φαρμάιγκα, Μισέλ Μόναγκαν, Τζέφρι Ράιτ κ.ά.

ΠΙΝΑ ΜΠΑΟΥΣ [3D]

Χορευτική, του Βιμ Βέντερς (Γερμανία/Γαλλία/Μεγάλη Βρεττανία, Παραγωγή 2011, Διάρκεια 106'Α).
Τη ζωή και το έργο της μεγάλης Γερμανίδας χορογράφου Πίνα Μπάους, που έφυγε απροσδόκητα το καλοκαίρι του 2009, σκηνοθετεί ο κορυφαίος δημιουργός Βιμ Βέντερς («Παρίσι Τέξας», «Τα φτερά του έρωτα», «Buena Vista Social Club»). Ο σκηνοθέτης είχε εντυπωσιαστεί και συγκινηθεί όταν, το 1985, παρακολούθησε για πρώτη φορά το «Café Müller» της χορογράφου Πίνα Μπάους. Ανάμεσά τους δημιουργήθηκε μακρόχρονη φιλία και, με το πέρασμα των χρόνων, το σχέδιο για μια ταινία από κοινού. Oμως ο Βέντερς αισθανόταν ότι δεν είχε βρει τον τρόπο να απεικονίσει επαρκώς την τέχνη της κίνησης. Τα χέρια του λύθηκαν όταν είδε το τρισδιάστατο φιλμ «US-3D», αφιερωμένο στο διάσημο ιρλανδικό συγκρότημα. «Με το 3D η ταινία μας θα ήταν εφικτό να γίνει! Μόνο με αυτό τον τρόπο, ενσωματώνοντας τη διάσταση του χώρου, θα μπορούσα να τολμήσω να μεταφέρω το Tanztheater της Μπάους στην κατάλληλη μορφή στη μεγάλη οθόνη» είπε το 2008 ο σκηνοθέτης και μαζί με τη χορογράφο και χορεύτρια άρχισαν να δουλεύουν την υλοποίηση της ταινίας. Η Μπάους επέλεξε από το ρεπερτόριό της τα «Café Müller», «Le Sacre du printemps», «Vollmond» και «Kontakthof». Oμως, μετά από μισό χρόνο εντατικής δουλειάς, η Πίνα Μπάους «έφυγε» ξαφνικά στις 30 Ιουνίου 2009.
Ο Βέντερς σταμάτησε τις προετοιμασίες και μετά από μια περίοδο πένθους, αποφάσισε τελικά να γυρίσει την ταινία, έστω και χωρίς την Πίνα Μπάους στο πλευρό του. Η ταινία περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις τέσσερις παραγωγές που είχε επιλέξει η ίδια η Μπάους, αρχειακό υλικό της χορογράφου εν ώρα δουλειάς. Επίσης, σόλο εμφανίσεις των χορευτών της που απαντούν με χορευτικές κινήσεις σε ερωτήματα, μέθοδο που χρησιμοποιούσε η κορυφαία χορεύτρια στην τεχνική της.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Κωμωδία, του Μάικλ Γουιντερμπότομ (Μεγάλη Βρετανία, Παραγωγή 2010, Διάρκεια 107'Α).
Μία κωμωδία με γαστρονομικές προεκτάσεις παρουσιάζει ο Βρετανός σκηνοθέτης Μάικλ Γουιντερμπότομ («Στα σύνορα του κόσμου», «Ο δρόμος για το Γκουαντάναμο», «24 Hour Party People»). Πρωταγωνιστούν οι κωμικοί Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον που εν μέρει «παίζουν» τον εαυτό τους. Στην υπόθεση το ένθετο γαστρονομίας μιας κυριακάτικης εφημερίδας αναθέτει στον διάσημο κωμικό Στιβ Κούγκαν να γράψει κριτική για έξι εστιατόρια στη Βόρεια Αγγλία. Επειδή η γυναίκα του δεν μπορεί να τον συνοδεύσει προσκαλεί απρόθυμα ένα φίλο του. Οι δύο τους αντίθετοι χαρακτήρες αλλά σπιρτόζοι κωμικοί, θα κάνουν την παρουσία τους στα εστιατόρια αξέχαστη. Με τους Στιβ Κούγκαν, Ρομπ Μπράιντον, Μάργκο Στάιλι.

Ο ΜΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ

Ιστορική, του Λεχ Μαγιέφσκι (Πολωνία/Σουηδία, Παραγωγή 2011, Διάρκεια 92').
Ο Πολωνός σκηνοθέτης Λεχ Μαγιέφσκι ξεδιπλώνει ένα κινηματογραφικό σκηνικό που διαδραματίζεται στα μέσα του 16ου αιώνα, με αφορμή τον πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου Πίτερ Μπρίγκελ του πρεσβύτερου «Ο Χριστός φέρων τον Σταυρό». Αναλυτικά, στη Φλάνδρα του 1564 ο Πίτερ Μπρύγκελ θέλει να υλοποιήσει ένα όραμά του: έναν πίνακα με 500 ανθρώπινες φιγούρες, που να πλαισιώνουν τη διαδρομή του Χριστού προς τον Γολγοθά. Oμως ο σκοπός του δεν είναι ένας θρησκευτικός πίνακας, αλλά να βάλει το κεντρικό θέμα, το μαρτύριο του Χριστού, χαμένο κάπου ανάμεσα στο πλήθος. Τα υπόλοιπα πρόσωπα θα φαίνονται βυθισμένα στα δικά τους προβλήματα και βάσανα. Αυτή η οπτική του ζωγράφου έρχεται σε συνάφεια με την εποχή που ζει, όταν οι θρησκευτικοί πόλεμοι χώριζαν τη Δυτική Ευρώπη. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Ρούτγκερ Χάουερ, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Μάικλ Γιορκ κ.ά.

ΕΡΓΕΝΗΔΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Κωμωδία, των Μπόμπι και Πίτερ Φάρελι (ΗΠΑ, Παραγωγή 2011, Διάρκεια 106'Α).
Δύο φίλοι, παντρεμένοι πολλά χρόνια, είναι επιρρεπείς στο οφθαλμόλουτρο. Eχοντας απαυδήσει από αυτή την ενοχλητική τους συνήθεια, οι γυναίκες τους θα καταφύγουν σε ένα τολμηρό μέσο για να δώσουν πνοή στον γάμο τους: θα τους αφήσουν να κάνουν ό,τι θέλουν για μία εβδομάδα. Παίρνουν μέρος οι: Κριστίνα Aπλγκεϊτ, Oουεν Γουίλσον, Αλίσα Μιλάνο κ.ά.

Ο ΓΟΥΙΝΙ ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ

Κινούμενα σχέδια, των Στίβεν Τζ. Aντερσον και Ντον Χολ (ΗΠΑ, Παραγωγή 2011, Διάρκεια 55').
Τον αρκούδο Γουίνι και την παρέα του μεταφέρει στην οθόνη η Walt Disney. Στην υπόθεση ένα πρωινό ο Γουίνι ξυπνά και αναζητεί μέλι. Η αναζήτησή του τον οδηγεί στον στάβλο ενός γαϊδουράκου, όπου, προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπιστώνουν ότι η ουρά του τελευταίου έχει εξαφανιστεί. Τα ζώα του δάσους διοργανώνουν ένα διαγωνισμό για το ποιος θα αντικαταστήσει με τον καλύτερο τρόπο την ουρά. Μαζί με τον «Γουίνι» προβάλλεται και η μικρού μήκους animation «Η μπαλάντα της Νέσι».


http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου