Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ε.Ε. vs Facebook για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Την ψήφιση νόμου που θα παρέχει στο χρήστη το δικαίωμα να «εξαφανίζεται» από το διαδίκτυο σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κίνηση που θα επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας ορισμένων σελίδων, όπως το Facebook, αλλά και εγείρει ερωτήματα για την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο.
Η αλήθεια είναι πως η διαγραφή ενός προφίλ από το Facebook δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Ακόμα κι αν διαγράψεις το προφίλ σου, δεν είναι ποτέ σίγουρο αν πράγματι η σελίδα έχει εξαφανιστεί από το διαδίκτυο.
Αν τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση περάσει το σχετικό νόμο τότε πολλοί χρήστες θα μπορέσουν να διαγράψουν ευκολότερα τους «εικονικούς εαυτούς» τους. Η Ευρωπαία επίτροπος σε θέματα δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ έχει ταχθεί υπέρ μιας αυστηρότερης προστασίας των προσωπικών δεδομένων σε μια προσπάθεια να δώσει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο σε δεδομένα που συλλέγονται, αποθηκεύονται και κάλλιστα θα μπορούσαν να πωληθούν από εταιρείες όπως η Google ή το Facebook.
Σε μια ομιλία της τον περασμένο Φεβρουάριο, η επίτροπος δήλωσε: «οι διαδικτυακές σελίδες και οι υπηρεσίες μοιράσματος φωτογραφιών έχουν φέρει δραματικές αλλαγές στο τρόπο ζωής μας. Ταυτοχρόνως, οι νέες τεχνολογίες έχουν προκαλέσει εξίσου νέες προκλήσεις. Είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί πότε τα προσωπικά μας δεδομένα συλλέγονται». Κατά την ίδια, «οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα και όχι μόνο την δυνατότητα να αποσύρουν την συγκατάθεση τους για την επεξεργασίας των προσωπικών τους δεδομένων. Το βάρος πρέπει να πέφτει σε αυτούς που ελέγχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα».
Ο εκπρόσωπος της Ρέντινγκ, Μάθιου Νιούμαν σημείωσε ότι το δικαίωμα αυτό απλώς εκσυγχρονίζει την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία της Ε.Ε. «Αν ζεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχεις έλεγχο στα δεδομένα σου αλλά αυτό που λείπει είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ο τρόπους που σήμερα χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο. Δεκαπέντε χρόνια πριν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν υπήρχαν». Ο νόμος επίσης θα αναγκάζει τις επιχειρήσεις να αποδεικνύουν ότι όντως είναι απαραίτητη η συλλογή των δεδομένων και θα επιτρέπει στους χρήστες να αποσύρουν κάθε ίχνος τους από τις σελίδες που επισκέπτονται. «Θα πρέπει να είναι εύκολο όταν το θες να διαγράψεις κάτι κι αυτό όντως να διαγράφεται».
Ο νέος νόμος που προωθεί η Ε.Ε αν και βρίσκει θετική ανταπόκριση σε ορισμένους κύκλους βρίσκει επίσης αρκετές αντιδράσεις. Ο Λίλιαν Έντουαρντς, καθηγητής Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκώβη της Σκωτίας τονίζει ότι «το πρόβλημα είναι τεχνικό. Στο διαδίκτυο, οι πληροφορίες κυκλοφορούν ελεύθερα. Αλλά από νομική και ηθική άποψη, το πρόβλημα είναι ότι η ιδιωτική ζωή μου, έρχεται σε σύγκρουση με το δικαίωμά σας στην ελευθερία της έκφρασης. Για παράδειγμα αν γράφω στο blog μου. "Ο Γιάννης ήταν μεθυσμένος χθες το βράδυ", αυτό είναι προσωπικές πληροφορίες για τον Γιάννη, αλλά είναι επίσης δικαίωμά μου να εκφράσω τον εαυτό μου».
Οι νέοι κανόνες προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στο 2011 και ενδέχεται να επηρεάσουν κι άλλες χώρες καθώς το Δίκαιο του Διαδικτύου γίνεται όλο και πιο αναγκαίο. Επιπλέον, αυτή η θέση της Ε.Ε. για προστασία των προσωπικών δεδομένων μπορεί να συναντήσει σοβαρότατες αντιδράσεις από επιχειρήσεις όπως το Facebook, που πολλοί καταγγέλλουν ότι δεν διαγράφει τα προφίλ των χρηστών αλλά απλά τα απενεργοποιεί.
http://www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου