Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ σήμερα στις 18.30

Φέτος έγιναν πάνω από 1000 συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων. Από του χρόνου θα δημιουργηθούν σχολεία-μαμούθ με μεγάλα τμήματα (25 μαθητές) και με μικρό αριθμό εκπαιδευτικών (υπολογίζεται ότι χάνονται 2000 θέσεις δασκάλων και άλλων ειδικοτήτων). Παράλληλα το Υπουργείο σχεδιάζει τη μεταφορά μόνιμων εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια. Αυτό σημαίνει ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ.
  • Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών: διοριστέοι του ΑΣΕΠ του 2008, άλλοι με 30μηνο, άλλοι με 24 μήνες και ΑΣΕΠ κτλ.
Ο κόσμος της αδιοριστίας διογκώνεται και το μέλλον φαίνεται ζοφερό.
Η μόνη «διέξοδος» δουλειάς που μπορεί να υπάρξει (αν υπάρξει για όλους) είναι η ελαστική εργασία του ΕΣΠΑ στα 800 σχολεία (λένε ότι θα αυξηθούν λίγο του χρόνου).
Φέτος όμως πήραμε μια καλή γεύση του ΕΣΠΑ.
Είδαμε τις «λευκές συμβάσεις» που μας έφεραν να υπογράψουμε το Φθινόπωρο και που τελικά παλέψαμε να ισχύσουν κάποια δικαιώματα που ισχύουν για τους αναπληρωτές του τακτικού προϋπολογισμού (ίδιος μισθός, επιδόματα, ένσημα, πληρωμή τις μέρες αργίας κτλ.).
Είδαμε ακόμα τις συνεχείς καθυστερήσεις στις πληρωμές. Αυτόν τον καιρό βλέπουμε τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης και πως συνδέονται με τις βεβαιώσεις επιμόρφωσης. Το ΕΣΠΑ αλλάζει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών σε πολλές διαστάσεις. Δεν είναι διέξοδος ούτε για εμάς ούτε για το σχολείο.
Και τι να κάνουμε;
Είναι ξεκάθαρο πως αν μας ενδιαφέρει ακόμα η εκπαίδευση και η δουλειά μας εκεί πρέπει να χτίσουμε, όπως τη δεκαετία του ’90, ένα ΚΙΝΗΜΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ.
Πρώτο βήμα όμως είναι να βρεθούμε όλοι μαζί: οι αδιορίστοι που πέρασαν τον ΑΣΕΠ, αυτοί που έχουν 30μηνο, αυτοί που έχουν και 70 μήνες προϋπηρεσία (Ειδική Αγωγή) αλλά ποτέ δεν τους δόθηκε η δυνατότητα διορισμού, αυτοί που έχουν 24μηνες και ΑΣΕΠ, αυτοί που μπορεί να μην έχουν ούτε ΑΣΕΠ ούτε πολύ προϋπηρεσία αλλά που προσφέρουν για χρόνια (π.χ. σαν ωρομίσθιοι) εκπαιδευτικό έργο. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ.
Και να κινητοποιηθούμε με παραδειγματικό τρόπο απέναντι στην αδιοριστία και τη μοναδική προοπτική της ανεργίας (για τους άτυχους), της ελαστικής εργασίας ΕΣΠΑ (για τους «τυχερούς»).
Συνάδελφοι δεν είμαστε καθόλου λίγοι – είμαστε για την ακρίβεια χιλιάδες.
Ας βρεθούμε πρώτα όσοι ενδιαφερόμαστε, από τους διαφορετικούς κλάδους που εκφράζουμε (Πληροφορική, Θεατρική Αγωγή, Μουσική κτλ.) και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Ήδη οι συνάδελφοι αδιόριστοι της Ειδικής Αγωγής δίνουν το παράδειγμα του αγώνα αφού πιέσαν τη ΔΟΕ και την άλλη βδομάδα έχουν 48ωρη απεργία για το ζήτημα τους (18-19 Μάη). Γιατί μόνο αυτοί και όχι όλοι μαζί; Γιατί να μην χτίσουμε κινητοποιήσεις όλων των κατηγοριών αδιόριστων, όλων των ειδικοτήτων; Το διαίρε και βασίλευε το ασκεί το Υπουργείο. Ας το ξεπεράσουμε εμείς.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΗ ΣΤΗΝ ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51) στις 18.30. Για να δούμε τι θα κάνουμε, για να δούμε το άμεσο μέλλον μας...
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου