Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ-ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ


Βαριά πληγωμένα είναι από χθες τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά την τορπίλη που εξαπέλυσε η γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp, κατασκευάστρια των ελληνικών υποβρυχίων, καταγγέλλοντας το πρόγραμμα κατασκευής δύο εκ των 6 νέων υποβρυχίων και αφήνοντας τους εργαζομένους ουσιαστικά χωρίς δουλειά. Πρόκειται για τη σύμβαση «Ποσειδών» που προέβλεπε την ανακατασκευή ενός παλαιού υποβρυχίου και την κατασκευή δύο νέων τύπου 214.


Η αρχική σύμβαση «Ποσειδών» προέβλεπε την ανακατασκευή τριών παλαιού τύπου υποβρυχίων, αλλά στην πορεία το υπουργείου Εθνικής Αμυνας διαπίστωσε ότι το κόστος ήταν τόσο υψηλό που θα μπορούσε με τα ίδια χρήματα να ανακατασκευάσει ένα και να αγοράσει δύο καινούργια.

Χθες το απόγευμα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της HDW (θυγατρική της Thyssen) ενημέρωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι η εταιρεία του κατήγγειλε τη σύμβαση υπερκατασκευής που είχε συνάψει με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για το πρόγραμμα «Ποσειδών» που περιλαμβάνει και τη ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων.

Κατόπιν αυτού το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα κατασκευάσει έξι υποβρύχια αλλά τέσσερα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα. Δηλαδή, αν τελικά δεν χρειαζόταν έξι, γιατί τα παραγγείλαμε και αν τα χρειαζόταν, πώς θα καλυφθεί σήμερα το κενό των δύο.

Σχετικά με τα χρήματα που έχουν πληρωθεί για το πρόγραμμα «Ποσειδών», σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν στο πρόγραμμα «Αρχιμήδης» που αφορά την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων, ένα στη Γερμανία (και είναι αυτό που έγερνε), και άλλων τριών στην Ελλάδα.

Πηγές των ναυπηγείων όμως έλεγαν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν συμφωνήσει η «Abu Dhabi Mar» και εφόσον τα χρήματα που της έχουν πληρωθεί δεν τα έχει πληρώσει και αυτή με τη σειρά της στους υποκατασκευαστές.

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι, αν τελικά δεν είναι εφικτή η μεταφορά των χρημάτων από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, τότε θα χαθεί ένα τεράστιο ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αυτό διότι τα τελευταία χρόνια όλες οι πληρωμές από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας προς τα ναυπηγεία είχαν αιτιολογία το πρόγραμμα «Ποσειδών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει την ολοκλήρωση των τεσσάρων υποβρυχίων του προγράμματος «Αρχιμήδης».

Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου