Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ζάκυνθος: Κρούσματα λεγεωνέλλας σε τουριστικές μονάδες

Αυξημένα ποσοστά λεγεωνέλλας έχουν παρατηρηθεί σε ξενοδοχειακές μονάδες στη Ζάκυνθο σύμφωνα με την Υγειονομική Υπηρεσία και το πιο ανησυχητικό απ΄ όλα είναι ότι πέρυσι παρουσιάστηκαν τέσσερα κρούσματα! Η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους συναδέλφους της να εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε να καταπολεμηθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο.

“Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά από συνεργασία με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Υγείας-Πρόνοιας Ζακύνθου, κ. Νικόλαο Μουγκοπέτρο, σας αποστέλλουμε προς ενημέρωσή σας τη διαδικασία απολύμανσης του νερού και του δικτύου ύδρευσης του ξενοδοχείου για την καταπολέμηση της ΛΕΓΕΩΝΕΛΛΑΣ.
Η νόσος των Λεγεωναρίων (Λεγεωνέλλα) είναι οξεία λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το βακτηρίδιο Legionella Pneumophila και εκδηλώνεται ως σοβαρή μορφή πνευμονίας. Η θνησιμότητα από την πνευμονία αυτή είναι υψηλή, της τάξης του 15%, ενώ σε άτομα υψηλού κινδύνου, μπορεί να φθάσει μέχρι και το 40%.
Η Λεγεωνέλλα ως βακτηρίδιο μπορεί εύκολα να πολλαπλασιαστεί και να αποικήσει σε συστήματα κρύου και ζεστού νερού και σε οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν και αποθηκεύουν νερό, όπως π.χ. ντους, τζακούζι, SPA, σιντριβάνια νερού και κεντρικά κλιματιστικά μηχανήματα. Η μετάδοση της νόσου γίνεται με την εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων νερού.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μουγκοπέτρος, έχουν παρατηρηθεί αυξημένα ποσοστά λεγεωνέλλας στη Ζάκυνθο και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι πέρυσι είχαμε κρούσματα σε 4 τουριστικές μονάδες.
Εάν σε κάποιο ξενοδοχείο εμφανιστεί κρούσμα και ιδιαίτερα εάν σημειωθεί κάποιος θάνατος, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την ξενοδοχειακή μονάδα και το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο” τονίζει η κ. Τετράδη.
http://www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου