Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Μεγάλο είναι το χρέος του δήμου Μεσολογγίου και προς το ΧΥΤΑ

Μόνο για χρέη γίνεται πλέον λόγος στους περισσότερους δήμους της χώρας, που αφορούν σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων τους. Ένας τέτοιος τομέας είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο νέος δήμος Μεσολογγίου δεν είναι έξω από αυτή την δύσκολη πραγματικότητα, αφού και αυτός έχει μια μεγάλη οφειλή προς το σύνδεσμο διαχείρισης απορριμμάτων που με τη σειρά του οφείλει το ποσό των 480.000 € προς τον εργολάβο, στον οποίο έχει ανατεθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ. Το χρέος όμως των τριών δήμων που συνενώθηκαν είναι πολύ μεγαλύτερο και, όπως λέει ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Ν. Τσουνάκας, φτάνει σχεδόν στο διπλάσιο. Το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή ξεκίνησε να πληρώνει τη μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ και να καταβάλλει κάθε μήνα ένα ποσό της τάξης των 60.000 €, για την παλιά οφειλή, προκειμένου να αποπληρωθεί ο εργολάβος.
Το ποσό που καλείται να πληρώνει ο σύνδεσμος στον εργολάβο φτάνει τις 40.000 € το μήνα, αφού όταν του ανατέθηκε η λειτουργία συμφωνήθηκε με το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου, το ποσό των 36 € ανά τόνο. Η ποσότητα που φτάνει στο ΧΥΤΑ κάθε μήνα, ξεπερνά τους 1100 τόνους.
Ο σύνδεσμος σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να αναλάβει ο ίδιος τη λειτουργία του ΧΥΤΑ χωρίς τη βοήθεια του εργολάβου, αν πρώτα λυθούν ορισμένα ζητήματα. Η περιφέρεια καλείται να δώσει τη λύση πρώτα - πρώτα στην προμήθεια κάποιων ακόμα μηχανημάτων, αφού ήδη υπάρχουν τα απαραίτητα, καθώς και στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, που πρέπει να φτάνει οπωσδήποτε τα 7 άτομα. Η σύμβαση με τον εργολάβο έληξε στις 30 Απριλίου, όμως θα ανανεωθεί για δυο ακόμα μήνες, μέχρι να προετοιμαστεί ο σύνδεσμος για την ανάληψη της ευθύνης της λειτουργίας.
Τα οικονομικά προβλήματα όμως έχουν και άλλες επιπτώσεις στο ΧΥΤΑ και σχετίζονται με την κατασκευή του δεύτερου κυττάρου, που υποχρεούται να κατασκευάσει ο σύνδεσμος. Ήδη οι προβλέψεις δίνουν αλλά πέντε χρόνια ζωής στο υπάρχον, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία του επόμενου.
Όσο για τη ΔΕΥΑΜ, στην οποία ο κ. Τσουνάκας είναι πρόεδρος, έχει και αυτή τα δική της οικονομική δυσπραγία. Ήδη οι οφειλές της νέας εταιρίας φτάνουν τις 300.000 € σε εργολάβους, 200.000 στη ΔΕΗ και άλλα τόσα σε προμηθευτές και 20.000 σε προσωπικό. Όλα αυτά τα χρέη προέρχονται από την πρώην ΔΕΥΑ Οινιάδων, που βέβαια μεταφέρονται σε αυτή που προέκυψε από τη συνένωση και αποτελούν το μεγάλο αγκάθι. Υπάρχουν και οι οφειλές των πολιτών προς την επιχείρηση που δυσκολεύεται να τα διεκδικήσει. Η πρώην ΔΕΥΑ Μεσολογγίου ήταν σε καλύτερη κατάσταση, αλλά όχι απολύτως υγιής.
Το ζητούμενο τώρα πλέον είναι πως θα έρθει μια οικονομική ισορροπία, που φαίνεται ότι οδηγεί το διοικητικό συμβούλιο στη σύναψη δανείου και στην αύξηση των τελών ύδρευσης. Όπως λέει ο κ. Τσουνάκας η αύξηση είναι αναπόφευκτη και θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό, αφού μια απλή λογιστική πράξη έδειχνε ότι τα έξοδα ξεπερνούσαν κατά πολύ τα έσοδα.
Όσο και αν θέλει το διοικητικό συμβούλιο να μην αυξήσει τα τέλη, δεν έχει αυτή την άνεση, αφού η επιχείρηση είναι ανταποδοτική πράγμα που σημαίνει ότι η αδυναμία να προκύψουν κέρδη αποτελεί ακόμα και ποινικό αδίκημα.
http://www.aixmi-news.gr
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου