Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Προγράμματα απασχόλησης, «ανάχωμα» στην αύξηση της ανεργίας

Τρία προγράμματα που θα ενισχύσουν την απασχόληση θέτει σε ισχύ το υπουργείο Εργασίας, επιχειρώντας να βάλει «ανάχωμα» στην ανεργία.
Για τα προγράμματα αυτά ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί από τον Υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου ο Αντιπεριφερειάρχης και οι δήμαρχοι των Χανίων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων.

Στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους δήμους, περίπου 700 άνεργοι θα απασχοληθούν για διάστημα 5 μηνών στο νομό Χανίων, συμμετέχοντας στην υλοποίηση κοινωφελών δράσεων από τους δήμους.



Η επιλογή των εργαζομένων, θα γίνει μέσω της διαδικασίας της μοριοδότησης που έχει ήδη καθορίσει το Υπουργείο, ενώ οι δήμοι δεν θα έχουν καμία εμπλοκή στην επιλογή του προσωπικού.

Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός Εργασίας, η επιλογή των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα είναι στοχευμένη, καθώς προβλέπεται η ενίσχυση και συγκεκριμένων ομάδων. π.χ. ένα συγκεκριμένο ποσοστό θα είναι νέοι κάτω από 30 ετών.


Μέσα στο Μάιο οι συλλογικοί φορείς που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα κληθούν να επεξεργαστούν τα επιχειρησιακά προγράμματα. Όταν έρθει η φάση ωριμότητας θα κατατεθούν οι φάκελοι, προκειμένου να εγκριθούν τα προγράμματα.

Σύμφωνα με εκτίμηση του κ. Κεγκέρογλου η ανακοίνωση για την υποβολή αιτήσεων εργασίας από τους ενδιαφερόμενους θα βγει στον "αέρα" μέσα στο καλοκαίρι, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Τα άλλα δυο προγράμματα αφορούν το δραστηριότητες που θα πρέπει να αναπτύξουν οι τοπικές αρχές. Συγκεκριμένα οι αναπτυξιακοί φορείς σε ότι αφορά τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα θα πρέπει να σχεδιάσουν  με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά ένα πρόγραμμα που θα συνδυάσει τη συμβουλευτική και την κατάρτιση ανέργων με τη δημιουργία μόνιμων θέσεων απασχόλησης.

Για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις αφορά όπως είπε ο κ. Κεγκέρογλου "ένα νέο θεσμό που μέσα από τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, απευθύνεται σε , ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που θα μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους ομάδα, και με τη στήριξη του Ταμείου Κοινωνικής  Επιχειρηματικότητας, να προχωρήσουν σε δράσεις συλλογικού χαρακτήρα με αναπτυξιακή προοπτική."

Σε ότι αφορά τα ποσοστά ανεργίας στην Κρήτη, ο κ. Κεγκέρογλου  τόνισε ότι κατά το μήνα Φεβρουάριο ξεπέρασαν το 15%, ποσοστό που όπως είπε τους καλοκαιρινούς μήνες θα πέσει εξαιτίας του «ανοίγματος των εποχιακών επαγγελμάτων».
Τέλος, ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ανεργία θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη της Οικονομίας και επενδύσεις.
neatv.gr - Β.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου