Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

HSBC: Εξι σενάρια για το ελληνικό χρέος

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν έως το 2014 είναι «υπερβολικά φθηνά» καθώς η πιθανότητα η χώρα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της το επόμενο έτος είναι πολύ μικρή, όπως εκτιμά σε νέα έκθεσή της η HSBC Holdings.

Οπως τονίζει ο επικεφαλής έρευνας της αγοράς σταθερού εισοδήματος του διεθνούς οίκου, κ Steven Major, το κεντρικό σενάριο της HSBC για την Ελλάδα προβλέπει ότι η χώρα θα αποφύγει μια μη εθελούσια αναδιάρθρωση του χρέους της πριν τον Ιούνιο το 2013 και προσθέτει μάλιστα ότι οι αποτιμήσεις της αγοράς δεν ανταποκρίνονται στην πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.

Συμπληρώνει, ωστόσο, πως υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα μίας εθελοντικής κίνησης προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της διάρκειας του ελληνικού χρέους και προσθέτει πως ένα τέτοιο σενάριο δεν θα προκαλούσε κάποιο πιστωτικό σοκ, εάν η δαιχείρισή του γινόταν σωστά. Οπως επισημαίνει άλλωστε ο κ. Μajor, έχει παρατηρηθεί σημαντική αποσύνδεση μεταξύ των ομολόγων και των CDS το τελευταίο διάστημα.

Αν και το βασικό σενάριο του διεθνούς οίκου προβλέπει λοιπόν, όπως προαναφέραμε, πως δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση έως το 2013, ωστόσο, στην έκθεσή της η HSBC παραθέτει συνολικά έξι σενάρια για την πορεία του ελληνικού χρέους, τα εξής:

Δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση: Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, του οποίου η πιθανότητα είναι στο 20%, η Ελλάδα θα συνεχίσει την εφαρμογή του δημοσιονομικού της προγράμματος και πιθανώς να δεχθεί και βοήθεια από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης, το EFSF, και στη συνέχεια θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό.

Δεν θα υπάρξει ανδιάρθρωση αλλά θα υπάρξει επέκταση της στήριξης: Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το οποίο έχει 5% πιθανότητα, σταδιακά το ελληνικό χρέος θα αντικαστασταθεί με δάνεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ κι έτσι ο οικονομικός έλεγχος της χώρας θα περάσει σε «ξένα» χέρια και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι η χώρα να καταφέρει ( εάν καταφέρει ) να επιστρέψει στις αγορές.

Υποχρεωτική βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση:  Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το οποίο έχει επίσης 5% πιθανότητα να συμβεί, η επιβολ αναγκαστικού haircut στα ελληνικά ομόλογα θα μεταφραστεί σε ριζική αλλαγή πολιτικής, τόσο σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά όσο και αυτήν της ΕΕ.

Eθελοντικό re-profiling:  Σύμφωνα με αυτό το σενάριο το οποίο και συγκεντρώνει υψηλή πιθανότητα (30%), η άσχημη δημοσιονομική κατάσταστη της Ελλάδας θα οδηγήσει άμεσα σε επαναπροσδιορισμό των στοιχείων του ελληνικού χρέους, δηλαδή των επιτοκίων του δανείου και του χρόνου αποπληρωμής του, και αυτό αποτελεί μία ήπια μορφή αναδιάρθρωσης, η οποία δεν αναμένεται να προκαλέσει σοκ στην πιστωτική αγορά. Αυτό το σενάριο συνάδει και με τις δεσμεύσεις της ΕΕ πως δηλαδή, δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση πριν το 2013 και ακολουθεί τα βήματα που είχε πάρει η Ουρουγουάη το 2003.

«Συντονισμένη» αναδιάρθρωση μετά το 2013 με χρήση του ESM: Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει 35% πιθανότητα, τελικά θα αποδειχθεί πολυ δύσκολο να αποφευχθεί η ανάληψη του βάρους της ελληνικής κρίσης από τους ευρωπαϊους φορολογούμενους κι έτσι ο ιδιωτικός τομέας θα υποστεί τις επιπτώσεις

Αναδιάρθρωση μετά το 2013, μη συντονισμένη.:Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, του οποίου οι πιθανότητα είναι μικρή, στο 5%, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της η οποία δεν θα είναι το αποτέλεσμα «συνενννόησης» αφού η Ευρώπη δεν θα έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της γύρω από το «όχι» που επαναλαμβάνει σχεδόν καθημερινά, για το ενδεχόμενο του greek restructuring. Αυτό στη συνέχεια θα οδηγούσε σε μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου