Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ


ΤΟ κάθαρμα που ποζάρει με καμάρι πρέπει να πάρει ένα καλό"μάθημα"
ΜΗΝ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΙΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ

Σας κοινοποιούμε καταγγελία που δεχτήκαμε ανώνυμα στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, ότι κάτοικος της κοινότητας Αγ. Γεωργίου Βέροιας, προέβη σε παράνομο φόνο αρκούδας πριν από περίπου 20 μέρες στην ευρύτερη δασική περιοχή του Βερμίου (επισυνάπτεται σχετική φωτογραφία). Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είχε ενημερωθεί από κατοίκους της περιοχής για την εμφάνιση αρκούδας στην Περιοχή Ξηρολίβαδου, χωρίς ωστόσο να έχει
δεχθεί καταγγελίες για ζημιές από αρκούδα.

Η επανεμφάνιση αρκούδας στο Βέρμιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, κατά τους θερινούς μήνες μετά από απουσία του είδους περίπου 50 ετών από την περιοχή. Το γεγονός καθιστά ακόμη πιο σημαντική την προστασία του απειλούμενου σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη είδους σε μια περιοχή που μπορεί να αποτελέσει και πάλι βιότοπο της αρκούδας.

Πρόσφατα η αρκούδα επανεμφανίστηκε σε περιοχές όπως ο Όλυμπος, το Βέρμιο, τα Πιέρια, τα Βαρδούσια και η Οίτη και ο πληθυσμός της δείχνει να αυξήθηκε. Παρόλα αυτά οι ανθρωπογενείς απειλές για την αρκούδα παραμένουν, ο πληθυσμός δεν σταθεροποιήθηκε και οι βιότοποι παραμένουν κατακερματισμένοι και υποβαθμίζονται, γίνονται δηλαδή πιο επικίνδυνοι.

Η αρκούδα είναι σήμερα αυστηρά προστατευόμενο είδος από τη διεθνή, την κοινοτική (είδος προτεραιότητας) και την ελληνική νομοθεσία. Απαγορεύεται ρητά (στην Ελλάδα από το 1969-Δασικός Κώδικας) το κυνήγι, η αιχμαλωσία, ο βασανισμός και η έκθεση του ζώου σε κοινή θέα. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι αυστηρές και προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές. Παρόλο που οι παράνομοι φόνοι αρκούδας παραμένουν η μεγαλύτερη απειλή για το είδος στη χώρα μας, δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ κάποιος για φόνο αρκούδας.

Σχετικό έγγραφο προωθήθηκε στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές καθώς επίσης στο Δασαρχείο της περιοχής και την ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ προκειμένου να επιβεβαιωθεί το συμβάν και να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/

2 σχόλια:

  1. thelw na skasoun myth oloi oi syggeneis auths ths arkoudas kai na ton viasoune ton pousth!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο το σχόλιο φίλε ανώνυμε αλλά παρακαλούμε όχι βρισιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή