Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ


Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνει ότιαποκαλύφθηκε κύκλωμα επιτηδείων, οι οποίοι με τη συνδρομή επίορκων υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απομυζούσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για δήθεν δαπάνες μετακίνησης νεφροπαθών. Η απάτη αποκαλύφθηκε με την αξιοποίηση των δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος, σε συνδυασμό με τακτικούς και στοχευμένους ελέγχους.


Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι στο Υποκατάστημα Λειβαδιάς οι δαπάνες για μετακινήσεις νεφροπαθών τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί υπέρογκα. Στη συνέχεια, αναζητήθηκαν τα παραστατικά των δαπανών και αποκαλύφθηκαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς βεβαιώσεις περί του τόπου της θεραπείας και του τόπου κατοικίας, καθώς και υπερκοστολογημένες δαπάνες μετακίνησης.
Ενδεικτικά, ενώ πραγματικά διέμεναν στην Αθήνα, δήλωναν ψευδή διεύθυνση κατοικίας στη Λειβαδιά, προκειμένου να χρεωθεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με δαπάνη μετακίνησης, ανάλογη της χιλιομετρικής απόστασης Λειβαδιάς-Αθήνας, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται, με τη συνεργασία των εμπλεκομένων, ποσά μέχρι και 5.500 ευρώ μηνιαίως, αντί της νόμιμης χιλιομετρικής αποζημίωσης των 100-150 ευρώ.
Με εντολή της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου και κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία κατά των επίορκων υπαλλήλων (παραπομπή στο πειθαρχικό με το ερώτημα θέσης σε διαθεσιμότητα). Επίσης με προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Λειβαδιάς μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΙΚΑ, απαγορεύθηκε η μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας μέχρι ποσού 2,5 εκατ. ευρώ σε δέκα εμπλεκόμενους (υπαλλήλους-αυτοκινητιστές-νεφροπαθείς) και δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί μέχρι του ίδιου ποσού.
Το μέγεθος της απάτης και η συνολική ζημία που υπέστη το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν έχουν ακόμη προσδιορισθεί, καθώς οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη δεδομένου ότι αφορούν μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η ζημία του Ιδρύματος έχει φτάσει το ποσό του 1.000.000 ευρώ.
Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ως θεματοφύλακας των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, για μια ακόμη φορά δηλώνει ξεκάθαρα, ότι σε κάθε περίπτωση τα φαινόμενα διαφθοράς και απάτης θα παταχθούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν με απόλυτο τρόπο.
ΑΠΟ ΤO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
&
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου